GRBALJSKE AKTUELNOSTI

Dnevne novine 09. februar 2013.
Marović: Crnoj Gori treba crkva čija se imovina neće knjižiti u knjige drugih državaCrnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata, koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država, kazao je Grbljanin Svetozar Marović u intervjuu za Dnevne novine.
U razgovoru koji je sa njim vodio Samir Rastoder, potpredsjednik DPS-a je kazao kako ne sumnja u pobjedu predsjedničkog kandidata te stranke na narednim izborima, bez obzira na izostanak podrške SDP-a. I on je stava da za ustavnost kandidature Filipa Vujanovića ne treba konsultovati Venecijansku komisiju, jer je primjena prava u nadležnosti "unutrašnje vlasti". Marović takođe kaće da demokratija nije moguća bez slobodne štampe i zato slobodna štampa koja vjeruje u demokratiju "pobjeđuje s vremenom i na medijskom tržištu".
No, svakako je najinteresantniji bio njegov stav o crkvi, za koju je ponovio da treba da je "u službi dobra i okupljanja, a ne podjela i udaljavanja najbližih" i dodaje: "Takva je crkva kojoj sam naklonjen, kojoj vjerujem".
- Pravoslavni narod u Crnoj Gori trebalo bi da se okuplja u vjeri božijoj, ako po svom izboru nijesu ateisti, a ne crkvu dijeliti na nacionalnu pripadnost ili ugrožavati temeljna ljudska prava slobode vjeroispovjesti. Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata i za Crnogorce i za Srbe; crkva koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, a vjernike u Crnogorce činiti "gostima" u sopstvenoj kući; crkva koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država. Crkva koja treba Crnoj Gori je pomiriteljska, koja svoje sjedište ima na Cetinju, a svoju duhovnu braću svugdje gdje se vjeruje u Hrista i ekumenizam i suživot sa ljudima druge vjere; crkva na čelu sa mitropolitom koji osjeća Crnu Goru, moli se za nju i koji se ne stidi da kaže da je Crnogorac, kao i Srbin, ali prije svega prvi monah pravoslavnog zajedniptva u Crnoj Gori. Neka mi Bog oporosti ako griješim - izjavio je Marović za DN.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skala radio 31. jan 2013.
Ivo Magud
Sanirano klizište lokalnog puta Stara Forteca – selo Dub

Klizište koje se pojavilo na dijelu puta Stara Forteca – Lastva Grbaljska u dužini od 40 metara, zbog kojeg je bio onemogućen saobraćaj, juče je sanirano.
Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora obavijestila je nadležne i odmah se pristupilo hitnoj sanaciji, pa su tokom jučerašnjeg dana završeni radovi.
Preostalo je samo da se kolovozna traka presvuče asfaltom.
Put je osposobljen za saobraćaj motornim i teretnim vozilima, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Opštinske Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.
Na naše pitanje da li je ovaj teren podložan klizištu, Magud je odgovorio da je čitav predio sela Dub od Pržica i “Jugodrva” sklon klizanju terena zbog visokog nivoa podzemnih voda.
On smatra da će ovakvih pojava biti i u buduće i podsjetio na veliko klizište magistralnim putem Troica-Jugodrvo koje je sanirano.
Imajući u vidu karakteristike ovog terena, Magud smatra da će i u narednom periodu na pojedinim mjestima dolaziti do klizišta gdje će se morati intervenisti u kratkom roku.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skala radio 24. jan 2013.
Najljepša Crnogorka od poetske niti i duhovnog bogatstva


Ivana Milojko,Grbaljka zvanično najljepša Crnogorka u 2013. godini, maturantica kotorske Gimnazije, osim spoljašnje ljepote ima ljepotu duha.
Piše poeziju i želi da perom ispravlja nepravde ovoga svijeta i uliva ljubav među ljudima.
Pred kraj prošle godine dobitnica je druge nagrade Limskih večeri poezije za srednjoškolce iz Crne Gore i regiona.
Kazala je za Skala radio da je to Božji dar koji čovjek rođenjem dobije, ali je i breme za poetsku dušu, jer je teško živjeti sa spoznajom da je ovaj svijet donekle iščašen i da ga pojedinac pokušava, ali rijetklo kad može promijeniti.
“Svi umjetnici su jako osjetljivi na nepravdu i na bilo koji način želimo to da ispravimo. Smatram da bi svako mogao dotaći tu epifaniju”, kazala je pjesnikinja-ljepotica Crne Gore.
Ivana piše refleksivnu, misaonu poeziju koju ogrće filozofskim ruhom, a osim pisanja dosta čita, smatrajući kako kaže da čitanjem knjige preživljavate potpuno novi život.
“Smeta mi kada neki ljudi kažu da čitanje knjiga ne pomaže u životu. Ono i te kako pomaže. Posebno književnost kao umjetnost koja zalazi u sve aspekte života, i širi naše duhovno prostranstvo”, kazala je Ivana Milojko.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POBJEDA Društvo 20. jan, 2013.

KOTOR - Inicijativa da Grbalj postane opština nije došla.
Ovako nam gradonačelnnica Kotora gospođa Marija – Maja Ćatović odgovara na pitanje – kako komentarišete sve češće zahtjeve da Grbalj postane opština. Mišljenja sam, kaže ona, da dosadašnja ulaganja opštine Kotor u Grbalj predstavljaju značajan doprinos ekonomskom, komunalnom i drugom razvoju ovog područja. Takođe, ukazujem da do sada nije pokrenuta inicijativa u skladu sa navedenim zakonskim propisima, pa smatram da se u konkretnom slučaju radi o političkim kombinacijama određenih struktura sa ovog područja.
Inače, uslovi i postupak teritorijalnih promjena, odnosno osnivanja novih opština, jasno definiše Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Kao što vam je poznato, inicijativu mogu podnijeti najmanje 30 odsto građana koji imaju biračko pravo sa područja za koje se zahtijeva teritorijalna promjena, Skupština opštine i predsjednik opštine.
Uz inicijativu, obavezna je studija opravdanosti teritorijalne promjene koja sadrži pokazatelje o ispravnosti uslova propisanih Zakonom o teritorijalnoj organizaciji. Postupak je poznat: inicijativa se podnosi Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je zatim dostavlja Skupštini opštine koja za jedinicu lokalne samouprave raspisuje opštinski (konsultativni) referendum i rezultate dostavlja Ministarstvu. Nakon tog postupka, o eventualnom prihvatanju inicijative odlučuje Vlada – kaže ona na kraju.
J.S.- D.C.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Skala radio 6. jan 2013.
Ove godine veliki odziv vjernika i podrzavaoca Crnogorske Crkve iz grbaljskih sela ispred crkve Sv. Petra cetinjskog u starom gradu.
Badnjak donio Vesko Perović, a blagoslovio paroh kotorski Ivan Pajović

U starom kotorskom gradu večeras je Crnogorska pravoslavna crkva, po tradiciji, nalagala badnjak ispred crkve Svetog Petra Cetinjskog-čudotvorca u prisustvu velikog broja vjernika, simpatizera i prijatelja.
Riječi bratske ljubavi i sloge za sve vjere i nacije uputili su brojni Kotorani okupljeni oko svete vatre crnogorsklog badnjaka.
Badnjak je donio Vesko Perović, potomak poznate familije Vukića Perovića, a blagoslovio paroh kotorski, protojerej stavrofor Ivan Pajović.
U prisustvu velikog broja vjernika, simpatizera i prijatelja, Crnogorska pravoslavna crkva je po tradiciji nalagala badnjak.
Crnogorska pravoslavna crkva i njena crkvena opština kotorska predstavlja sastavni i neodvojivi dio obnovljene Crnogorske države.
Autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, njena snaga autoriteta i uticaj na društvene tokove i procese predstavljala je stoljećima jedan je od najznačajnijih stubova u izgrađivanju crnogorskog naroda i nacije, učvršćivanju i afirmisanju Crne Gore kao slobodne i nezavisne države.
Neka je vječna naša Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva u njoj i neka nam srca grije plamen svetog Badnjaka od Lovćena ponosita do Boke pitome, kazao je Slavko Mandić, pozdravljajući okupljene, među kojima je bio i znatan broj vjernika katoličke vjere, kako je to odvajkada bilo u ovom gradu.
Draga braćo koja predvodite Crnu Goru, poručio je između ostaloga Arhiepiskop cetinjski i mitriopolit crnogorski Mihailo oslobodite se, da se svi oslobodimo.
“Probudite zaspalu i duhovnu klonulu Crnu Goru koja još uvijek ne poštuje sebe! Izvedite naš narod iz stanja moralnog i duhovnog pada i okrnjenog ili izgubljenog identiteta na svoj pravi i jedini put slobode, uzvišenosti i gordosti. I vječnosti Crne Gore koju slavi naša progonjena himna. Potvrdite da svu nadu uz Božju polažemo i u ljudsku pravdu! Tako će se ispisivati ponovo svijetle stranice naše istorije ovoga doba. I zasvijetliće kao što svijetli Hristov put. Hristovo rođenje, taj najradosniji događaj Svijeta neka bude proslavljeno otvaranjem naših duša za sve što je veličanstveno, dobro, pravedno i uzvišeno”, poručio je arhiepiskop Mihailo uz hrišćansku poruku Hristos se rodi!
Među ljudima mir i dobra volja!
“Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija” poručio je u svetom času uz toplinu rasplamsanih badnjaka Slobodan Marunović, glumac CNP-a govoreći Njegoševe stihove.
Noć skuplja vijeka na Badnje veče u Kotoru takođe je lirikom zablistala u Marunovićevom izboru, simbolično pod nebosklonom Boke đe je i nastala.
Nalaganju badnjaka ispred crkve Sv.Petra Cetinjskog-čudotvorca prisustvovali su brojni kulturni i javni radnici Kotora i Cne Gore, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skala radio 15. nov 2012.
Grbljanin Nikola Bukilica izabran za predsjednika Skupštine opštine Kotor

Nakon tajnog glasanja, koje je u ime dvije trećine odbornika novog saziva kotorskog parlamenta predložio Mićo Dobriša iz SNP-a, sa 18 glasova za, 13 protiv i dva neuručena glasačka listića odbornicima koji nijesu prisustvovali zasijedanju, za novog predsjednika Skupštine opštine Kotor izabran je Nikola Bukilica iz redova Socijaldemokratske partije.
Nakon potpisivanja svečane izjave, novi predsjednik kotorskog parlamenta Nikola Bukilica je kazao da nije čovjek od velikih, posebno brzih obećanja, ali da misli da neće pretjerati ako obeća da će svi skupa raditi kako bi u Parlamentu predstavnici naroda što bolje predstavljali njihove interese.
Bukilica je kazao da će mu prioriteti biti demokratski dijalog, kako i priliči Kotoru, jačanje uloge parlamentarizma u ukupnom državnom, a posebno lokalnom sistemu i decentralizacija.
Prethodno je danas i zvanično potpisan sporazum o koalicionoj saradnji između DPS-a, SDP-a, Liberalne Partije i HGI.
Borislav Kašćelan, predsjednik opštinskog odbora DPS-a Kotora je za Skala radio izjavio da očekuje stabilnu i odgovornu vlast koja će raditi u interesu građana.
Posebna pažnja biće usmjerena na kapitalne objekte, u prvom redu izgradnju zaobilaznice, lifta do tvrđave San Đovani, sportske dvorane i hotela, kazao je Kašćelan.
Branko Nedović, potpisnik sporazuma u ime SDP-a je izjavio da je ovaj sporazum proizvod strpljenja i mudrosti i misli da je postignuto optimalno rješenje.
Nedović je siguran da će svi uložiti maksimum napora da realizuju ono što je Sporazumom predviđeno.
Na samom početku mora se usvojiti strateški plan opštine iz koga proizilazi investicioni plan, što je polazište za rad koalicije u Kotoru u naredne 4 godine, rekao je Nedović.
U ime Liberalne partije, Vido Drašković je kazao da su liberali kao nosioci projekta nezavisne Crne Gore smatrali da koalicioni partneri moraju biti oni koji su taj projekat sa njima iznijeli i zato treba da podijele odgovornost, što su shvatili građani na posljednjim lokalnim izborima u Kotoru.
Josip Gržetić, u ime Hrvatske građanske inicijative kazao je da je ovo samo nastavak dosadašnje saradnje koja obavezuje da se radi za dobrobit cjelokupne zajednice.
S obzirom da smo imali jedan mandate, ništa nijesmo više ni očekivali, a DPS je bio jako korektan prema nama, zaključio je Gržetić.
Nikola Bukilica je osnovnu školu i gimnaziju završio u Radanovićima i Kotoru, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu-smjer turizam i vanjska trgovina u Zagrebu, odnosno Dubrovniku.
Profesionalnu karijeru Bukilica je započeo u “Jugoplastici” Split kao rukovodilac izvoza i uvoza i Zavodu za društveno planiranje SO Split, kao planer i analitičar za oblasti turizma, trgovine i male privrede u regiji.
Poslije katastrofalnog zemljotresa 1979. godine odaziva se na poziv tadašnjeg rukovodstva društveno-političkih organizacija i Opštine Kotor, sa porodicom se vraća u rodni grad i u periodu od 1980. do 15. 01., odnosno do 30. 09. 1989. godine obavlja poslove Načelnika za privredu, plan i finansije, člana Izvršnog odbora SO u dva mandata i predsjednika Izvršnog odbora Skupštine opštine.
U istom desetogodišnjem periodu, po funkciji i kao član Izvršnog odbora Republičkog fonda za obnovu, izgradnju i razvoj, radi na programu obnove i revitalizacije Kotora, finansijskim planovima i njihovoj realizaciji, što gospodin Bukilica s posebnim ponosom ističe.
Od 01. 10. 1989. do 31. 03. 1992. godine obavlja poslove generalnog direktora Regionalnog vodovoda “Crnogorsko primorje”, nakon čega šest godina ostaje bez angažmana i zaposlenja u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima.
Do kraja 1997. godine, pored političkih aktivnosti u SDP-u obavlja i razne komercijalno finansijske i administrativne poslove u privatnim firmama i partiji.
Od 1990-1992. godine je poslanik Saveza reformskih snaga za Crnu Goru, prvog višestranačkog saziva Skupštine Crne Gore.
U čitavom predratnom i ratnom periodu na prostorima bivše države, kao poslanik u Skupštini Crne Gore i novinar dopisnik Radija Slobodna Evropa (ruski servis) otvoreno i javno se suprostavlja ondašnjoj većinskoj politici Crne Gore.
Nakon političkih zbivanja 1998. godine u Crnoj Gori, vraća se drugi put u opoštinu Kotor i obavlja poslove Sekretara za urbanizam i funkciju potpredsjednika Opštine.
Od 2002 -2004. godine Načelnik je OB u Tivtu a potom do 31. 03. 2006. godine obavlja dužnost Ministra-savjetnika naše ambasade u Zagrebu.
Sada obavlja dužnost savjetnika Ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skala radio 04.11.2012
Slabiji zemljotres pogodio Grbalj
Zemljotres manje jačine pogodio je područje Grblja juče ujutru oko 9 časova.
Iz Seizmološkog zavoda Crne Gore saopšteno je da potres nije mogao izazvati materijalne štete
Zemljotres se desio pet kilometra zapadno od mjesta Radanovići, a njegova jačina iznosila je tri jedinica Rihterove skale.
Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 kilometara.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Carević: Istrajaćemo u tome da Grbalj dobije status opštine
Portal analitika 07. oktobar 2012.

Mještani Grblja, koji su prije nešto više od mjesec zatražili da Grbalj dobije status opštine nijesu sigurni kada bi referendum mogao da bude održan, ali poručuju da će istrajati na tom putu.
Prije više od mjesec mještani Grblja najavili su prikupljanje potpisa kako bi sproveli referendum na tom području. Za podgorički radio Antenu M predsjednik Odbora za vraćanje statusa opštine Grbalj Marko Carević kaže da su pokrenuli proceduru, ali da referenduma još nema na vidiku:
- Mi smo sada ušli u proceduru oko kompletne regulative, registracije NVO-a to smo predali MUP-u, hoćemo svoj pečat, žiroračun. Nakon toga dolazi sakupljanje potpisa i sprovođenje referenduma. Idemo postupno jer ne želimo da srljamo.
Carević kaže da su mještani revoltirani jer se nalaze u sendviču zvanom Budva - Kotor koji izvlače benefite iz Grblja:
- A mi stojimo kao što je bilo i za vrijeme Austrougarske, taj put se od tada nije renovirao, nemamo bioskop, pozorište, bolnicu.... Imamo ruiniranu školu... Stalno imamo probleme sa strujom i vodom...
Carević kaže da bi nadležni trebalo više da ulažu u Grbalj, a to što traže status opštine potpuno je opravdano:
- Imamo takve resurse koji su najjači resursi na primorju, ako uporedimo, uz maksimalno uvažavanje jednu Petnjicu ili Šavnik sa Grbljom, mi smo po tom nekom prirodnom bogatstvu i ekonomskom potencijalu za njih Kalifornija. Mislimo da ćemo to jedino mi valorizovati i iskoristiti na pravi način.
Podsjećamo da su se krajem avgusta mještani Grblja okupili na bi li uspjeli da vrate ono što im je, kako kažu, nepravedno oduzeto nakon Drugog svjetskog rata. Odluka o održavanju referenduma je svakako na Vladi ali će mještani kažu istrajati u namjeri da dobiju status opštine.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vijesti 14.09.2012
Grbljanin Stefan Maslovar najmlađi član MENSE
Mensa pruža priliku da se osobe visokog koeficijenta inteligencije nađu, razgovaraju, razmijene mišljenja i iskustva i naravno i da se zabavi.Uvecaj! Najmlađi natprosječno inteligentni Crnogorac Stefan Maslovar iz Budve pravo na članstvo u MENSI stekao je sa 16 godina, a trenutno u Kaliforniji završava srednju školu.
Ističe da je ulaskom u dva odsto natprosječno inteligente populacije prošao izazov koji je sebi postavio.


"Testove sam polagao u maju ove godine, a članstvo mi je donijelo veliko zadovoljstvo. Ubrzo nakon polaganja testova otišao sam u Kaliforniju, pa nažalost nisam stigao da učestvujem u aktivnostima koje je organizovala MENSA", rekao je Maslovar.
Stefan je u Americi već oko mjesec dana, priprema se za 4. razred srednje škole, a istakao je da bi volio da ostane kako bi tamo završio i fakultet.
Planira da upiše Biotehnološki fakultet sljedeće godine.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paraglajder pao u gustu šumu
RTCG 17. jun 2012.

Policija i vatrogasci tragaju za paraglajderom koji je danas poslije 14 sati pao u gustu šumu na području sela Dub u Grblju, a na kome su, prema riječima mještana bile tri osobe.
Potraga traje od od 14 sati i 30 minuta, a u njoj učestvuju pripadnici policijske jedinice iz Kotora, vatrogasci iz Kotora i Tivta i Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli.
MINA saznaje u Ispostavi policije Kotor, da akcija koja traje do sada nije dala rezultate, a u probijanju kroz gusto rastinje povrijeđen je i kotorski vatrogasac Božo Batuta.
Zbog polomljenih rebara zbrinut je u Opštoj bolnici Kotor.
Vatrogasci tvrde da je akcija otežana zbog nepristupačnog terena obraslog gustim rastinjem i šumom.
Očekuje se da se u akciju spašavanja uključe i vatrogasci iz Perasta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grbaljka Ana Bukilica predsjednica Foruma mladih SDP-a Kotora
09. jun 2012. INFORMATIVNI PORTAL ANALITIKA
Share8Danas je u Kotoru održana redovna izborna Konvencija Foruma mladih SDP-a Kotora, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.

Za predsjednicu je izabrana Ana Bukilica, potpredsjednici su Ines Backović, Goran Brguljan i Miloš Trivić, dok će funkciju sekretara odbora u narednom, dvogodišnjem mandatu, obavljati Milica Popović.

Izabran je i novi Opštinski odbor koji pored predsjednice, potpredsjednika i sekretarke, broji još 19 članova.

Novoizabrana predsjednica se zahvalila na ukazanom povjerenju i istakla da je čast biti dio tima mladih ljudi koji su uvijek bili prepoznati po dobrim inicijativama, usmjerenim ka ostvarivanju osnovnih postulata socijaldemokratije, kao što su solidarnost i država socijalne pravde.

,,U narednom periodu će nas biti još više, a mi ćemo se potruditi da se struktura organizacije još više unaprijedi.” – rekla je Ana Bukilica

Konvenciji su prisustvovali Danilo Orlandić - predsjednik FOM-a, Marin Radojević - potpredsjednik FOM-a, Irma Nišić - generalna sekretarka FOM –a, Neda Šuković – sekretarka za razvoj i organizaciono jačanje i Igor Petković – predsjednik Foruma mladih SDP-a Tivta.

Konvenciji su prisustvovali i predsjednik OO SDP Kotora, Andrija Lompar i potpredsjednik SDP-a, Ivan Brajović.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TVCG ONLINE 27.05.2012
Marovic: Crkva je božja i ljudska
Blic: Kako pitanje Srpske pravoslavne crkve može da se riješi?
- Prosto vjerom u boga. Ko vjeruje u boga, ne traži crkvu samo za sebe, jer bog je svih nas i pripada svima koji u njega vjeruju. Vjerujem da bog i crkva žele vjerujući, a ne politički narod uz sebe i da nije važnije da li je crkva crnogorska ili srpska, nego da je božja. Crkva naša ne treba da služi ni Crnogorcima ni Srbima, nego bogu i ljudima, i ona je crnogorska i srpska onoliko koliko je božja i ljudska, da ljude ne dijeli nego spaja u bogu i ljubavi prema njemu. Volio bih i očekujem da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori okuplja sve pravoslavno vjerujuće, da ih zbližava, da se moli za one koji su na vlasti, da bude privržena zemlji u kojoj živi i pastoralno djeluje i da joj je najvažnije u ljudima graditi vreline hrišćanskih vrijednosti i vrijednosti poštovanja drugih religija. Mi smo svi prvo ljudi, zašto bismo u crkvi bili prvo Crnogorci ili Srbi? Sve ostalo je organizacija.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

TV CG ONLINE Zvezda gostuje u Grblju
22. januar 2012.

Grbalj će i ove zime nastaviti tradiciju, ugostiće Crvenu zvezdu u današnjem prijateljskom meču u Radanovićima.

U Grblju se ponovo očekuje fudbalska fešta, a "crveno-bijeli" su i na svim dosadašnjim gostovanjima privlačili veliku pažnju.
Ekipa Aleksandra Nedovića u četvrtak je poražena od ruskog Amkara (1:2) u prvoj zimskoj provjeri. Ekspedicija "crveno-bijelih" istog dana je doputovala u Budvu, a izabranici Roberta Prosinečkog danas će se prvi put predstaviti crnogorskoj publici.
"Očekuje nas nova jaka provjera i sigurno da motiva neće nedostajati. Utakmica, međutim, nema neki značaj, doživljavamo je kao provjeru koju ćemo pokušati da odradimo na dobar način. U svakom slučaju, biće ovo novo veliko iskustvo za našu mladu ekipu", rekao je Mileta Radulović, golman Grblja.
Utakmica počinje u 13 časova.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Vijesti 05.01.2012
Grbljanima vraćaju đedovinu nakon 20 godina?
Nakon gotovo pune dvije decenije čekanja, te brojnih pravnih i administrativnih zavrzlama i agonije, oko 620 mještana Grblja, koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u zaleđu plaže Jaz i u Mrčevom polju, trebalo bi napokon da budu uknjiženi na svoju đedovinu.
Priča o povraćaju imovine i donijetim riješenima još davne 1992, kada je bivšim vlasnicima vraćeno gotovo dva miliona kvadrata zemljišta koje je nakon rata nacionalizovano, još čeka završetak, a posljednji potez očekuje se od budvanskog katastra, koji treba da uknjiži vlasnike i da konačno dobiju dugoočekivani list nepokretnosti.


Cijeli proces vodi NVO “Jaz - Mrčevo polje”, koja okuplja vlasnike zemlje, a najveću smetnju oko uknjižbe predstavlja spor sa firmom “Montepranco”, koja je godinama unazad uknižena na imovinu mještana.
I Marović čeka povraćaj imovine
Među onima koji čekaju povraćaj zemlje je i potpredsjednik DPS Svetozar Marović, čijem je ocu oduzeta zemlja.
Nakon sastanka, koji je početkom maja prošle godine održan u kabinetu premijera Igora Lukšića u Ministarstvu finansija, država je pokrenula akciju za konačno mirno i pošteno razrješenje problema vlasnika zemljišta na Jazu - Mrčevom polju.
"Ima onih koji se nadaju da bi mogli tuđe ponijeti..."
Ističući da vjeruje da će se napokon riješiti dvadesetogodišnja nepravda prema Grbljanima, predsjednik odbora za povraćaj imovine pri NVO “Jaz - Mrčevo polje” Dragan Buzdovan naveo da je rješenje konačno na vidiku, sudeći po najavama iz te NVO i područne jedinice Uprave za nekretnine Budve.
On je dodao da je “Monteprancu” dva puta odbijena žalba u Ministarstvu finansija, te da vjeruje da neće biti prekršen dogovor koji je uspostavljen sa kabinetom premijera.
“Jednostavno, i oni su shvatili i krenuli zajednički da to završimo, ali uvijek ima onih koji se nadaju da bi mogli tuđe ponijeti. Nama nije jasno kako su uopšte imali hrabrosti da se žale za nešto što nije njihovo. Kabinet premijera je prvo iz tendera ’Montepranca’ izuzeo našu imovinu, što je bio veoma razuman potez Vlade. Drugo, katastar je, napokon, izdao rješenje za knjiženje. ’Montepranco’ se, eto, žalio zbog nekih potpuno nejasnih stvari. Predstavnik države, s obzirom na to da su u ’Moneprancu’ fondovi vlasnici, mora doći na ročište u Budvi. Nadamo se da će u katastaru naći vremena da ovako važan projekat za nas vlasnike, opštinu i državu stavimo u funkciju. Jer mi vodimo pregovore sa velikim kućama za izradu master planova, da bi što prije došli do kvalitetnog investitora, odnosno kupca. U pitanju je samo to što ’Montepranco’ pokušava da to na svaki način odugovlači”, zaključio je Buzdovan.
Veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Jaz ostao je jedina velika neizgrađena oaza koja je i predviđena za razvoj visokokvalitetnog turizma.
Povraćaj prioritet
Upravi za nekretnine Načelnica budvanskog katastra Mirjana Marović kazala je da je postupak oko Jaza i Mrčevog polja prioritetan u Upravi za nekretnine. “’Montepranco’ je uložilo žalbu i poništeno nam je rješenje i vraćeno ponovo na postupak. Odlučili smo da idemo po skraćenom postupku, kako bi građani što prije ostvarili svoj interes. U ponovnom postupku donijećemo novo rješenje. Taj postupak je prioritetan u katastru i u toku je. Advokatska kancelarija koju su angažovali raniji vlasnici je pomogla i zajednički smo izveli tu zavrzlamu na pravi put, ka ostvarivanju prava građana, tako da vlasnici pojedinačno knjiže onoliko koliko i posjeduju, ili koliko su posjedovali”, kazala je Marović.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Pobjeda 16. avgust 2011. godine
Ekipa Pobjede u obilasku najstarijeg sela na Primorju

Nikola Lazarevic iz Bigove: Placanjem poreza cemo sacuvati drzavu jer nemamo rezervnu!


BIGOVA - Selo staro oko 700 godina i jedno od najstarijih na Crnogorskom primorju dočekuje posjetioce neobičnim i nevjerovatno lijepim ambijentom.
- Prije dvije hiljade godine na ovom mjestu je postojala naseobina, vjerovatno mali gradić koji se zvao Grispolis - priča dugogodišnji ribar i ugostitelj Nikola Lazarević.
Ovaj gradić je usljed tektonskih poremećaja potonuo u more.
- Postoje ostaci pet javnih kupatila - kazao je on i pojasnio da se prema tome može utvrditi broj stanovnika, jer je jedno kupatilo bilo namijenjeno za oko 100 ljudi, pa se procjenjuje da je nekadašnji Grispolis imao oko 500 stanovnika.
U Bigovi je sada stalno nastanjeno 25 porodica.
Ovo mjesto je poznato i po ostacima nekoliko brodova i jedrenjaka koji su bili predmet interesovanja televizijskih ekipa u vrijeme bivše Jugoslavije.
Prema predanju, u ovom mjestu je Ivan beg Crnojević imao ljetnjikovac, pa je naziv Bigova ili Bigovo, najvjerovatnije, izveden od - begovo.
Smještaj se, kako smo saznali, kreće od osam eura za sobu do 50 eura za apartman, a gostiju ne fali, jer, kako nam je većina turista sa kojima smo razgovarali kazala, ko jednom ovdje dođe, nepisano pravilo je da se zaljubi u Bigovu i da joj se vraća.
- Ovakvog mjesta nema nigdje na svijetu, a proputovala sam dosta - kazala nam je turistkinja koju smo zatekli preplanulu od sunca.
Iako ima samo dva restorana i jednu prodavnicu i noćni život skoro da ne postoji, ipak svakog ljeta dolazi veliki broj mladih.
- Preko zime živim u Kotoru, ali sam porijeklom iz ovog mjesta i nevjerovatno sam vezana za Bigovu, kao i još oko 30 mojih vršnjaka koji ljeti dolaze iz različitih krajeva Crne Gore i Srbije, tako da je to standardna ljetnja ekipa - priča šesnaestogodišnja Jelena Lazarević i pojašnjava da dan pretežno provedu na plaži, dok je veče rezervisano za druženje, šalu i društvene igre.
Savršeno, neobično, prelijepo
Kako smo saznali od mještana, jedan broj ljudi iz ovog kraja se bavi ribarstvom ili nekom granom privatnog biznisa, ali većina svakodnevno odlazi u Tivat, Kotor ili Herceg Novi na posao. Odluku da ostanu ovdje donijeli su zbog mira i ljepote koji vlada, a to je ono što privlači i turiste.
- Bigova je karakteristična po divnom zalivu, prirodi i vazduhu, pa se čovjek osjeća kao da je došao na drugu planetu. Od 1971. godine dolazim ovdje i ostajem u prosjeku tri nedjelje, a kad sam bio dijete ostajao sam i po dva mjeseca - kazao nam je Aleksandar Kopitović, koji živi u Novom Sadu ali je porijeklom iz Crne Gore.
On smatra da ovako rijetka mjesta treba sačuvati netaknuta kako bi se razvio ekološki turizam.
- Prvi put smo ovdje i nijesam znala da je ovako prelijepo, a more čisto - kazala je Jadranka iz Starih Banovaca koja je u Bigovu došla na preporuku prijatelja.
- Već drugu godinu dolazim ovdje i nijesam obišla puno gradova na Crnogorskom primorju, osim Kotora i Budve - rekla je Liza iz Rusije.
- Bigovo je nešto posebno, a to smo otkrili prije dvije godine i od tada ljetujemo ovdje. Ranije smo ljetovali u Grčkoj, Bugarskoj, ali nam se ovdje više sviđa zato što je voda čista, ljudi prijatni i nema mnogo gužve - kazao nam je bračni par Štetić.
Ovo su samo neki od komentara turista sa kojima smo razgovarali tokom boravka u Bigovi, koji su, mahom oduševljeni ovim, kako su nam najčešće govorili, prelijepim, neobičnim i savršenim mjestom.
Tradicionalni završetak regate
U Bigovi se svake godine završava nekadašnja Zokijeva, preimenovana u regatu Lamar, koja se organizuje u čast pokojnog pilota Zorana Radosavljevića, strastvenog jedriličara i ljubitelja Bigove.
Za cijene u jedinoj prodavnici u Bigovi naišli smo na komentar da su oko 10 do 15 odsto više u odnosu na Kotor ili Herceg Novi, a cijene u dva restorana su otprilike jednake.
Jela sa roštilja kreću se između 6 i 8,5 eura, za okrepljenje ribljom čorbom potrebno je 3,5 eura, dok se jela pravljena od ribe prve klase kreću između 39 i 77 eura, a od ribe druge klase između 26 do 39 eura. Salate od morskih plodova koštaju između 12 i 22 eura, školjke od 12 do 30 eura, jastog 75, a lignje između 11 i 20 eura.
Najviše novca potrebno je izdvojiti za lešadu - 47 i buzare 80 eura, dok se sokovi, voda i topli napici kreću između 1 i 2,8 eura.
Nemamo rezervnu državu
Dugogodišnji ribar i ugostitelj Nikola Lazarević kazao nam je da bavljenje ribarstvom kao privrednom granom postaje sve teže, jer se ulaganja povećavaju, a kontrole od privrednih inspekcija se, prema njegovim riječima, ne vrše na adekvatan način.
- Iz iskustva znam da inspekcije imaju lošu koordinaciju sa policijom i da se ne kontroliše noćni lov, lov sa flašama i drugi vidovi nehumanog izlovljavanja ribe - kazao je on.
Lazarević je naveo da je mali broj ribara koji plaćaju poreze i dozvole, koje, u zavisnosti od broja mreža koje se koriste, barki, instrumenta i radio stanica iznose između 1.000 i 1.600 eura godišnje.
- Iako djeluje da je porez visok, isplati se, ali ono što je najvažnije je to da treba da sačuvamo svoju državu, jer nemamo rezervnu - naglasio je on.
Lovljenje ribe se, kako je kazao, razlikuje u ljetnjem i zimskom periodu.
- Zimi se lovi plava riba koja se nalazi u nekoj vrsti zimskog sna u dubini, koje je sve manje u našem moru: palamida, skuša, liganja, ukljata, šampijer, jastog, a od aprila se primiče obali jer je gladna i iscrpljena od zime, pa se u ljetnjim mjesecima može uloviti: orada, sarga, buna, brancina, barbuna, škarpina, grdoba i mnoge druge – kazao je on.
U zavisnosti od vrste ribe koriste se i različite mreže, popunicame, palandare, mreže za plavu ribu i mreže koje se vuku po dnu za kočarske ribe.
- Svakog dana na moru ostajem između šest i osam sati, a ako bacim mreže i parangale onda ostanem i do deset sati - priča Lazarević zagledan u barke ukotvljene na molu.

Jelena Veljović

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


14.06. 2011 Pobjeda
Kotorska vlast protiv prijedloga dijela nacrta plana za dalekovod
Ćatović: Blato nije pogodna lokacija
Mještani se plaše kancerogenog zračenja postrojenja i samog kabla, magnetnih polja i buke. Strahuju i za maslinjake i poljoprivredno
KOTOR – Lokacija Blato u Lastvi Grbaljskoj, nije pogodna za izgradnju konvertorskog postrojenja, ocijenila je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, a mještani ne žele, kako su kazali, monstruma na pragu kuće.
Ćatović je juče, na okruglom stolu o nacrtu detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 kilovolti sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 kilovolti sa optičkim kablom Italija – Crna Gora, kazala da se mora pronaći lokacija udaljenija od naseljenog područja i kuća.
Površina potrebna za konvertorsko postrojenje je 160 hiljada kvadrata, a dužina dalekovoda od rta Jaz do Nacionalnog parka Lovćen je oko 4,5 kilometra, prenosi Mina-biznis. Rješenje je, smatraju mještani, lokacija udaljena samo 400 metara vazdušne linije od Blata predviđenog Nacrtom. Na okruglom stolu riječi je bilo i o Nacrtu izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.
Predsjednik Lastve Grbaljske, Labud Mihović, kazao je da priču o kablu treba posmatrati kao biznis i profit za neke, ali ne i za mještane.
- Malo ćemo se i mi i Vlada Crne Gore o svemu pitati, jer su tu uključeni veliki igrači i veliki kapital, iz Italije i Rusije - kazao je Mihović.
On je spočitao crnogorskoj strani, kako je rekao, tajnost dokumenta, potpisanog sa italijanskom Ternom, kompanijom koja realizuje sporazum o povezivanju Crne Gore i Italije elektroenergenskim kablom.
Predstavnk Ministarstva ekonomije Vesna Bracanović je kazala da brojni ugovori imaju klauzulu povjerljivosti, jer mogu da posjeduju elemente tehnoloških tajni.
Prema njenim riječima crnogorska vlada opredijeljena je da sve ugovore otvori za javnost.
- Crna Gora i Italija su potpisnice dokumenta i tu se sve vidi - kazala je Bracanović.
Mještani su kazali da se boje kancerogenog zračenja postrojenja i samog kabla, magnetnih polja, buke i činjenice da se ugrožavaju maslinjaci i poljoprivredno obradivo zemljište.
Oni smatraju i da će biti instalirana zastarjela, po zdravlje opasna, tehnologija u Crnoj Gori.
Inženjer kompanije Elektroprenos Ljubo Knežević kazao je da nema razlike u opremi i da se kompletno radi o istoj tehnologiji. Mještanin Stevan Vučetić smatra da je planiranje izgradnje dalekovoda trebalo da bude bolje iskoordinisano sa građanima.
- Nije dobra ni lokacija ulaska kabla u more na Rtu Jaz, blizu plaže. Sam rt je atraktivna lokacija, koja može ostati turistički nevalorizovana - kazao je Vučetić.
Na pitanje mještana da li bi Grbalj konačno dobio bolje snabdijevanje strujom, rečeno je da ovaj projekat dodatno poboljšava stanje u Kotoru, Budvi, Tivtu i Herceg Novom, pa time i u Grblju.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24.05.2011 Pobjeda
Grbljani protiv rada kamenoloma
Potpise danas predaju Mariji Ćatović
KOTOR - U organizaciji Savjeta mjesnih zajednica Vranovići i Glavatičići proteklog vikenda je u Grblju održan zbor građana na kojem je iskazano protivljenje otvaranju kamenoloma u Lješevićima i Vranovićima.
Protiv rada kamenoloma prikupljeno je 750 potpisa, koji će danas biti predati gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović, saopšteno je na skupu mještana ovih grbaljskih mjesnih zajednica.
Peticija je za vikend potpisivana u Vranovićima, a mještani očekuju da će gradonačelnica njihove potpise proslijediti nadležnim ministarstvima ekonomije i turizma, nakon čega bi se preduzećima ,,Briv“ i ,,Račica“ ukinule, po njihovim riječima, nezakonito dobijene koncesije za eksploataciju kamenoloma.
- U ime Odbora i Savjeta mjesnih zajednica, sa gradonačelnicom smo prije šest dana dogovorili da namjeru potvrdimo i širokom peticijom, kako ne bi bilo da sve rade pojedinci, ili tri-četiri kuće - kazao je Dejan Štilet ispred Odbora protiv rada majdana, u kojem su još i Vasko Marović, Tihomir Gobović, Darko Giljača i Dragan Vuković.
On je dodao da u MZ Vranovići, koju čine Lješevići i Pobrđe ima 270 glasača, a u Bigovi i Glavatičićima oko 110.
- U četiri sela smo sakupili 380 glasova. Ukupno smo, sa glasačima koje imamo u Poljima i Krtolama, sakupili 750 potpisa, koje će gradonačelnica proslijediti ministarstvima ekonomije i turizma, kako bi branila planove i stavove lokalne samouprave i mjesnih zajednica, a ne stavove pojedinaca - kazao je Štilet.
Mještani kažu da ih zbunjuje činjenica što se kamenolomi otvaraju iako državna politika ne predviđa njihovo postojanje uz obalu već do 2012. godine. Štilet ističe da će nadležni sada imati sa čim da stanu u odbranu njihovih interesa i podsjeća da kamenolom u Lješevićima drži firma ,,Briv“-
- Prije dvadesetak dana pojavio se i ovaj iznad Bigove, koji inače nikada nije kategorisan kao majdan, a tako nije predviđen ni Detaljnim urbanističkim planom. Njega drži ,,Račica“, firma koje je prethodno zatvorila majdan u Oblatnom - kazao je Štilet.
On je istakao da će mještani braniti do kraja svoje interese i da mu je drago što im je gradonačelnica izašla u susret.
- Nadam se da će sve biti u korist lokalne zajednice, a ne pojedinaca koji su netransparentno 2007. napravili ugovore, bez uvida mještana, Mjesne zajednice i opštine. Danas su nas doveli pred svršen čin. Ponavljam da ćemo braniti svoju zemlju koja nam je oduzeta i nikada nije plaćena, niti se desio njen povraćaj. Nećemo dozvoliti da se radi preko naše volje - poručio je Štilet.
On je istakao da je riječ o površini od oko 98.000 kvadrata, od kojih 38.000 kotorsko Javno komunalno preduzeće potražuje na sudskom procesu koji bi trebalo da se završi za mjesec. Prostor od 1,3 miliona kvadrata, čiji je dio zauzet kamenolomom, po tužbi tri bratstva, koja traže povraćaj nakon eksproprijacije, pod sudskim je sporom.

J. Kljajević

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JUBILEJ ŠKOLE U RADANOVIĆIMA
Autor Radio Kotor
09.05.2011
Voljom i ljubavlju otmenih i razboritih Grbljana, prije 60 godina na ovim prostorima upaljena je zublja znanja, koja i danas svijetli najljepšim sjajem, rečeno je danas na jubilarnoj svečanosti povodom 60 godina rada Osnovne škole „Nikola Đurković“ u Radanovićima. Direktor škole Zoran Milićević, pozdravljajući članove Školskog odbora, predstavnike Savjeta roditelja, predstavnike Ministarstva prosvjete i sporta, direktore i predstavnike osnovnih i srednjih škola, direktore i predstavnike preduzeća i ustanova, predsjednike mjesnih zajednica, bivše nastavnike i radnike škole i učenike, osvrnuo se na 1949. godinu, kada je u preuređenom i dograđenom objektu starog mlina, na predlog Sreskog narodnog odbora Kotor, Savjet za prosvjetu i kulturu Narodne republike Crne Gore donio rješenje o osnivanju Osmogodišnje škole u Grblju sa sjedištem u Radanovićima. «Rješenje je potpisao ministar predsjednik Milo Jovićević, da bi 1951. godine ova škola počela sa radom. Prvi direktor je bio pokojni Dušan Radonjić, učitelj», kazao je Milićević.
Te, sada, već davne 1951./52. godine škola je imala dva razreda - peti i šesti. «Peti razred, koji je bio formiran u dva odjeljenja, sa uspjehom je završio 21 učenik, na popravni ispit je upućeno 15, a 16 učenika ponavljalo razred. U školi su tada, radila dva nastavnika koji su predavali: matematiku, zemljopis, crtanje i pjevanje, srpskohrvatski jezik, istoriju, pravopis, ruski jezik i fiskulturu», kazao je Milićević Govoreći o radu škole danas, naveo je da u ovoj vaspitno-obrazovanoj ustanovi osnovno obrazovanje stiče 302 učenika, rasporđenih u 15 odjeljenja, od čega 10 u matičnoj, a pet u područnom odjeljenju u Lastvi Grbaljskoj. «Broj učenika , iz godine u godinu, varira sa tendencijom smanjenja .U nastavnom procesu su angažovana 23, od ukupno 31 zaposlenog radnika. Zastupljena je stoprocentno stručna nastava. Jedan broj radnika radi u dvije škole. Od početka ove školske godine, kako u matičnoj školi, tako i u PO Lastva Grbaljska, otvoreno je područno odjeljenje kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“. Tako da je za sve one učenike koji su putovali do Kotora, omogućeno jednostavnije pohađanje nastave», kazao je Milićević.

U OŠ «Nikola Đurković» se posljednih godina ulaže značajan napor da se stvore što povoljniji uslovi za rad. «Uz dobru saradnju sa Savjetom roditelja i uglednim pojednincima ovog mjesta, a uz materijalnu podršku Ministarstva prosvjete i sporta, kao iz svojih sopstvenih sredstava, uspjeli smo da obezbijedimo solidne uslove za rad. Zahvaljujući zalaganju i stručnosti mojih kolega-nastavnika, mogu slobodno reći da se ovdje ostvaruju veoma dobri rezultati u vaspitno-obrazovnom radu. Sve odiše neprekidnom borbom za znanjem, o čemu najbolje govore i brojne nagrade i priznanja, koje su naši učenici dobili na raznim takmičenjima. U školi je zastupljen veliki broj vannastavnih aktivnosti», kazao je Milićević.

Nastavničko vijeće škole Nikola Đurković, za uspjehe postignute na školskim državnim i lokalnim takmičenjima nagradilo je učenike: Vesnu Lazarević, Danila Mrvaljevića, Jelenu Tomašević, Ljiljanu Grivić, Boška Tujkovića i Darka Tomičića.

Sponzori koji su pomogli rad škole: hipermarket Voli, prodavnica Jovana, Maksimarket Dva, Vodakom Tivat, Blu Lajn Herceg Novi, Karaman d.o.o. Kotor, Mondo Verde Radanovići, kao i Svetlana Latković, Anđe Batuta i Vukan Bubanja. Realizaciju priredbe pomogli su : Stevan Kordić, Krsto Mršulja, Danijela Đukić i Sanja Tujković.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 04.04.2011
Grbljani neće kamenolom u Lješevićima
„Grbaljske mjesne zajednice su solidarne da se Grbalj zaštiti od devastacije jer samo jedinstvom možemo da istrajemo u tome. Ponovo apelujemo na ministra Kavarića da ukine koncesiju „Yu Brivu“, poručili su mještani Lješevića.
Pitamo Vladu Crne Gore da li je bitniji interes jedne firme nasuprot interesu čitave jedne lokalne zajednice? Sa ovog skupa upućujemo apel rukovodstvu opštine Kotor da ne budu nijemi posmatrači već da se bore za interes svojih građana.
Ukoliko nam se ne izađe u susret naše sledeće okupljanje biće u znatno većem broju u zgradi opštine.“, poručili su mještani Lješevića na protestnom skupu koji je okupio više desetina mještana Grblja protiv ponovnog otvaranja kamenoloma u ovom donjogrbaljskom selu od strane preduzeća „Yu Briv“.
„Prvo što ste mogli da vidite su ove table upozorenja na ograničeno kretanje prema našem selu i nazad. Da li ćemo ubuduće morati da izbjegavamo korišćenje u određenim vremenskim intervalima, pitamo opštinu Kotor.
Urbanističkim planom je predviđeno turističko naselje
Novim urbanističkim planom je predviđeno turističko naselje do samog ulaska u kamenolom. Zašto opština ne brani svoj urbanistički plan već ćuti. Mi smatramo da je ćutanje odobravanje. Novim prostornim planom opštine Kotor predviđeno je zatrpavanje građevinskim otpadom kamenoloma u Lješevićima.“, istakao je u ime organizacionog odbora protestnog skupa Dejan Štilet.
On je istakao da je kamenolom zatvoren 1984. godine zbog uništavanja poljoprivrede i čitavog sela. „Ovo mjesto je bogomdano za turizam, odmor i poljoprivredu, a gospoda neka otvore kamenolom daleko od našeg sela i našeg Grblja.
Iz ministarstava ekonomije i turizma su nam odgovorili da firma „Yu Briv“ ima svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje kamenoloma. Kako je moguće bilo dobiti sve dozvole, a da naša MZ ne bude obaviještena i da seljani koji imaju zemlju u pomenutom kamenolomu i pored njega, budu zaobiđeni.
Ovo je moje mjesto, moja đedovina. Došao sam sa pjace, a oni su odena parkirali desetoro kola, probijali kabal, stavljali struju dolje
Da su kojim slučajem seljani znali za elaborat o zaštiti životne sredine, dali bi svoje primjedbe i ne bi mogao biti prihvaćen.“, rekao je Štilet okupljenima mještanima Lješevića na protestnom skupu ističući da je „sve odrađeno usko kancelarijski i prostorijama firme „Yu Briv“ kako niko ne bi znao za to.“
„Prvobitno je firma „Yu Briv“ tražila koncesije do sadašnjeg kamenoloma, ali kad su seljani saznali da je ta zemlja naša pokrenuli smo tužbu protiv opštine Kotor. Osnovni sud u Kotoru je donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje otuđenje, opterećenje i davanje u zakup zemlje koju je opština Kotor htjela da ustupi firmi „Yu Briv“. Viši sud u Podgorici je tu odluku potvrdio.
Dok je trajao protestni skup seljana Lješevića, sa druge strane puta agregati „Yu Briva“ radili su punom parom
Sredinom 2010. firma „Yu Briv“ traži i dobija koncesiju na stari postojeći kamenolom koji je iz vlasništva JP „Komunalno Kotor“ preko noći prešlo u vlasništvo države Crne Gore.“, istakao je Štilet u ime odbora protesnog skupa. On je naglasio da se trenutno vodi parnični spor između kotorskog Komunalnog preduzeća i države Crne Gore za vraćanje kamenoloma, jer je opština Kotor 1980. Zakonom o restituciji oduzela i manjim dijelom platila pomenuto zemljište.
„Još jednom ponavljamo da ima veliki broj seljana koji ni do dan danas nijesu dobili nadoknadu za oduzeto zemljište, ali su spremni da se odreknu svoji potraživanja pod uslovom da se kamenolom ne otvara, već da se pokrene nešto što bi bilo od interesa za lokalnu zajednicu, opštinu i državu.
"Kamenolom svakako ne.“, rekao je Štilet podsjećajujući da vlada namjerava da i iznad obližnjeg turističkog naselja Bigove dozvoli otvaranje kamenoloma, dvjesto metara od mora gdje urbanističkim planom predviđena izgradnja turističkog naselja.
„MZ Vranovići i MZ Bigova su jednoglasni u odluci da to tako ne može i da nećemo biti kolateralna šteta za zatvaranje kamenoloma u Oblatnom. Ko će normalan doći kod nas da ulaže gdje prašina, buka i detonacije vode glavnu riječ. Nijesmo vjerovali da smo građani drugog reda“, rekao Štilet postavljajući pitanje „Dokle će Grbalj biti destinacija za deponije, betonjerke i kamenolome?“ i zahvalio se „vikendašima“ koji su izrazili svoju punu solidarnost sa mještanima.
Dok je trajao protestni skup seljana Lješevića, sa druge strane puta agregati „Yu Briva“ radili su punom parom, a radnici varili rampu na ulazu u kamenolom. Dejan Štilet je upoznao prisutne da je od policije tražio da agregati utihnu tokom skupa ali su iz „Yu briva“ to odbili.
Komentar vlasnika „Yu Briva“, Radovana Bujkovića
Novinari su tražili komentar od vlasnika „Yu Briva“, Radovana Bujkovića koji je u međuvremenu stigao u kamenolom. On je odbio da da zvaničnu izjavu ali je novinarima prenio teške optužbe na račun organizatora protesta ističući da je skup „politički motivisan“.
„Ministarstva, državne institucije, inspekcije i policija, svi imaju na uvid naša dokumenta. Ovo što se ovi sad bune je što su odavde godinama krali kamen, nikome nijesu plaćali, a sad kad treba da se plati državi pobunilo se njih pet –šest koji rada svašta od prodaje droge, oružja. Znaju u policiji ko je organizovao ovaj protest i sve će vam biti jasno. Sinoć su zvali predsjednika NS da organizuju skup. Ja sam u DPS i krivo im je što sam uspješan.“, rekao je Bujković.
"Maćehinski odnos Opštine Kotor"
Protestnom skupu je prisustvovao u ime crkvenog odbora gornogrbaljski paroh Miajlo Backović koji je novinarima rekao da je situaciju u Lješevićima ista kao i u Nalježićima. „Crkva Svete Trojice i Svetog Nikole koja je spomenik kulture je ugrožena od kamenoloma, kao i crkva Svetog Đorđa na onoj litici koja se vidi odavde. I da nijesu ugroženi sami hramovi mi bi dali svoju podršku mještanima koji osjećaju da su ugroženi oni, njihovi domovi i zdravlje.
Kamenolom u Nalježićima je naružio izgled Gornjeg Grblja, napravio ogroman krater. Opština Kotor pokazuje prema ovim problemima svoj maćehinski odnos. Kad su izbori glasovi Grbljana su bitni, kao i kad treba da se izvoze iz Grblja sirovine kao pijesak i kamen ili otvaraju deponije, a kad treba da se nešto uradi, Grblja nigdje nema.“, rekao je Backović.

„Ovo je moje mjesto, moja đedovina"
Okupljenim Grbljanima obratio se i vlasnik zemljišta na kome se odvijao skup, mještanin Stanko Marović koji je vlasnike „Yu Briva“ nazvao „agama“. „Ovo je moje mjesto, moja đedovina. Došao sam sa pjace, a oni su odena parkirali desetoro kola, probijali kabal, stavljali struju dolje.
Ja sam mu rekao - ukloni kola sa onog mojega jer ću ti kad pođem doma sve gume izbušit. A mene aga Radovan Bujković koji sve ovo sluša kaže – Ela ako imaš muda. Eto to sam dočekao ljudi, navrh sedamdeset jedne godine života, ovu moju đedovinu da ne mogu zabraniti od aga.
Imam 30-40 maslina pod majdan dolje, koje ću obnoviti. Imam gore u vrh 3.000 kvadrata-đe on misli da će to raditi. Misli da ću mu ja na svoju đedovinu to dozvoliti. Neće nikad dokle ja dišem.“, rekao je Marović na protestnom skupu u Lješevićima.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 08. 03. 2011
Oluja u Radanovićima, stradao rasadnik cvijeća
Olujna bura, pričinila je veću materijalnu štetu na poznatom rasadniku “Mondo Verde” u Radanovićima, odakle se snabdijevaju i brojne cvjećare na primorju. Prema procjeni vlasnika Milovana Jakšića, šteta iznosi oko 30 hiljada eura.
Na udaru vjetra se našlo, dodao je on, na hiljade komada od preko 300 vrsta raznog bilja, koje je sada nezaštićeno i prijeti mu dodatna šteta od smrzavanja.
“Bura je polomila brojne metalne konstrukcije plastenika i staklenika, cijepala najlone, obarajući i čupajući egzotična stabla palmi, četinara, agruma, jasmina, kamelija, boguvilija, ileagnusa i mimoza. Polomljene su i brojne saksije sa lavandom, ruzmarinom, ružama, fikusima i katusima. Jedan plastenik je totalno uništen, najlon je stradao, kao i svi elementi krovne konstrukcije. Vjetar je negdje pola sata oko ponoći orkanskom jačinom nosio sve pred sobom”, kazao je Jakšić i dodao da se na udaru našlo svih 10.000 kvadrata rasadnika.
Pomoć u saniranju štete zatražiće od institucija nadležnih za poljoprivredu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vijesti Skala radija 10.02.2011

Saopštenje Savjeta MZ Grblja povodom javne rasprave o Nacrtu lokalne studije lokacije "Trešanjski mlin", sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu

Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Vlade Crne Gore naručilo je i stavilo na javnu raspravu Nacrt lokalne studije lokacije "Trešanjski mlin", sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu. Ono nastavlja sa izradom projektne dokumentacije za izgradnju regionalne santitarne deponije na Trešanjskom mlinu za opštine Budvu, Tivat i Kotor. Sve se ovo dešava uprkos:
1. Nepodijeljenom protivljenju lokalnog stanovništva Grblja i susjednih mjesta i gradova iskazanog kroz tri protestna skupa iz: 2008, 2009. i 2010. godine, kao i peticiju iz 2008/9. godine protiv izgradnje deponije koju je potpisalo 2500 građana.
2. Protivljenju Opštine Kotor i gradonačelnice, gospođe Marije Čatović, koje je do sada više puta iskazano i jutros nanovo potvrđeno!
3. Zaključku Skupštine Opštine Kotor, iz 2008. godine, u kojem je izraženo protivljenje namjeri da se izgradi deponija na Trešanjskom mlinu.
4. Prostornom planu Opštine Kotor za područje Grblja, koji je usvojen od strane istog Ministarstva, i stupio na snagu 2010. godine, a koji predviđa zelene površine na prostoru gdje se namjerava izgraditi deponija.
Iz svega navedenog, Savjet mjesnih zajednica Grblja zaključuje da je Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine odlučilo je da izgradi deponiju na Trešanjskom mlinu po svaku cijenu - uključujući i onu, nekoliko puta ponovljenu od strane predstavnika Ministarstva, da se deponija neće izgraditi primjenom sile nad stanovništvom Grblja.
U ovako stvorenim uslovima, ne vidimo ikakav smisao uzimanja učešća u ovakvim i sličnim javnim raspravama organizovanim od strane Ministarstva. Takve javne rasprave doživljavamo kako potpuno izrugivanje prinicipu učešća građana i lokalne samouprave u procesu donošenja odluka. Niti smo im potrebni, niti nas uvažavaju! Pa, neka onda sami u potpunosti snose odgovornost za odluke, koje mimo volje svih nas donose.
Na kraju, koristimo priliku da pozovemo stanovništvo Grblja, zatim stanovništvo opština Kotor, Tivat i Budva, kao i sve ljude dobre volje da nam kao građani pomognu da se odupremo metodama i namjeri Ministarstva da izgradi regionalnu deponiju na Trešanjskom mlinu. Mi smo našu spremnost već više puta iskazali i spremni smo, da u okvirima zakona države Crne Gore, ponovo i iznova uradimo sve da bi sačuvali i naš, i opšti interes.
Savjet mjesnih zajednica Grblja
9. februar 2011. Godine
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Dnevni list Vijesti 05.11.2010

OPŠTINA BUDVA SPREMNA DA SA BELGIJSKIM INVESTITOROM IZGRADI GOLF-TERENE I HOTELE
Budva - Opština Budva, preko svog preduzeća „Budva holding“, spremna je da uđe u zajednički posao sa korporacijom „Royal Montenegro“ belgijskog biznismena i počasnog konzula te države u Crnoj Gori Žan Luk Dumortijea, sa kojim bi gradila golf-terene i prateće hotelske sadržaje na brdu Spas.
Ta odluka trebalo bi da se nađe na predstojećem skupštinskom zasjedanju 16. novembra.
Dumortijeova kompanija „Royal Montenegro“ prije gotovo pet godina kupila je 600.000 kvadrata zemlje na Spasu, sa namjerom da izgradi prvi golf-teren sa 18 rupa, dva hotela i renta vile.

Opština, koja na brdu iznad Budve ima 300.000 kvadrata, preko firme „Budva holding“, odlučila je da sa Belgijancem osnuje zajedničku kompaniju koja bi upravljala budućim ekskluzivnim kompleksom.
Izgradnja golf-terena na brdu Spas, prvom takve vrste na ovom dijelu Jadrana, bila je proljetos dovedena u pitanje, a belgijski investitor u situaciju da izađe iz cijelog posla, nakon što mu tadašnje Ministarstvo za urbanizam nije dozvolilo izgradnju svih sadržaja koje je planirao na stotinu hektara zemlje.
Dumortije je tada jasno stavio do znanja Opštini Budva da je razočaran što je planskim dokumentom - Studijom lokacije za brdo Spas, na ukupno milion kvadrata zemlje, resorno ministarstvo dozvolilo izgradnju svega 68 hiljada kvadrata hotelskog prostora, što je ispod svakog minimuma.

On je zamislio da izgradi 200.000 kvadrata hotelskog kapaciteta i pratećih vila za golf-teren na Spasu, koliko je, po njegovom projektu, potrebno da bi investicija bila rentabilna,
Izmjenama Prostornog plana opštine Budva, trebalo bi u velikoj mjeri da bude ispoštovan zahtjevan projekat, koji je u interesu i lokalne uprave, kao i investitora.
Dumortije je još prije godinu i po „Vijestima“ predstavio cijeli projekat hotelskog kompleksa, koji bi obuhvatao dva hotela od kojih bi jedan bio takozvani „bjuti centar“ sa golf-terenom, te vile za iznajmljivanje, kao i izgradnju pratećih sadržaja koje je potrebno da ima kako bi privukao visokoplatežnu klijentelu.Poteškoće od početka

Priča o Spasu i moćnom belgijskom investitoru od početka je bila osuđena na velike poteškoće.
Iako je Belgijanac imao novac, a Opština bila u zenitu ekonomskog procvata i i te kako voljna da uđe u „posao vijeka“, donošenje planskih dokumenata gotovo je osujetilo cijeli projekat prije dvije i po godine.
Na donošenje planskog dokumenta čekalo se gotovo godinu od kada ga je Opština izradila, jer je trebalo da prođe ovjeru, prvo kod Zavoda za zaštitu prirode, pa potom u Ministarstvu uređenja prostora.
Zavod je dao zeleno svjetlo nakon što je tačno utvrdio staništa rijetke biljke, poznatije kao drvenasta mlječika, gdje je zabranio bilo kakvu gradnju.
Naime, brdo Spas, površine od 130 hektara, nalazi se u Centralnom registru zaštićenih područja. Od 1968. godine ima status spomenika prirode i prirodno je stanište drvenaste mljecike.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vijesti Skala radija 05.11.2010
Crkvi Sv.Nikole u Grblju vraćaju se ikonostas i ikone
Nakon više od 30 godina crkvi Svetog Nikole u Donjem Grblju, selo Glavati, biće vraćen ikonostas i 16 ikona koje su iznešene iz urušene crkve u zemljotresu 1979. godine, kaže za Skala radio Jasminka Grgurević, slikarka konzervatorka u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Stručnjaci ateljea za konzervaciju i restauraciju djela likovne i primijenjne umjetnosti Regionalnog zavoda u Kotoru, su nakon njihove konzervacije u Republičkom zavodu, radili na vraćanju više od 40 odsto nedostajućeg bojenog sloja.
Ikone su inače izvedene u tehnici ulje na platnu, kaže ona.

“Urađeno je kitiranje svih oštećenih djelova i ikone su zaštićene slojem novog laka. Takođe je demontirana i drvena konstrukcija ikonostasa koji je bio u lošem stanju i veliki dio je zamijenjen. Zbog njegove istorijsko-umjetničke valorizacije izvedeni su restauratorsko-konzervatorski radovi”, objašnjava Grgurevićeva.
Na ikonostasu je vraćen i drvena greda sa natpisom da je ikonostas dao da se izradi mitropolit Mitrofan Ban.
Završetkom ovog posla u crkvi Svetog Nikole u Donjem Grblju, izložena je još jedna kockica u mozaiku zaštite kulturnih dobara Boke, zaključila je Grgurevićeva.
Komentar slusaoca Skala radija:
Blago Gavacanima sto su im ikone poslije zemljotresa 1979 zavrsile u Regionalnom zavodu, pa im se evo sa srecom poslije 31 godinu vracaju restaurirane u crkvu. Nase iz crkve Sv. Vasilija velikoga iz susjednog sela Zagore su zavrsile kod popa Momcila i od tamo navodno poslane za “Beograd” na restauraciju i do dana dasnjeg nijesu gotove. Dje su ikone i u cijoj su mozda privatnoj kolekciji zavrsile, nezna zvanicno niko pa ni glavni pop srpske Crkve u Kotoru Momcilo Krivokapic.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 31.10.2010

Ucenica iz Grblja Vesna Lazovic nagradjena na temu Petar I-zakonodavac i reformator

CRNOGORSKI PARLAMENT OTVARANJEM IZLOŽBE OBILJEŽIO 180 GODINA OD SMRTI PETRA I PETROVIĆA NJEGOŠA
Podgorica - Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio je juče, povodom obilježavanja jubileja sto godina od obnove Kraljevine Crne Gore i 180 godina od smrti Petra I Petrovića Njegoša, u holu zgrade parlamenta izložbu najboljih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu “Petar I – zakonodavac i reformator”.
Posjetioci, među kojima je bio i predsjednik države Filip Vujanović, mogli su juče vidjeti i djela autora Dragana Krivokapića pod nazivom “Crnogorski državni i dinastički grbovi kroz vjekove”.
- Zadovoljstvo mi je da u danima sjećanja na Petra I Petrovića Njegoša imamo ovakvo obnavljanje, buđenje i radost Skupštine kad u nju ulazi mladost. Ovo je prije svega budućnost Crne Gore i mladost koja je čini vječnom. Našli smo dobru priliku da se sa Fondacijom Sveti Petar Cetinjski, Ministarstvom obrazovanja, profesorima i vama okrenemo Petru I – poručio je Krivokapić učenicima.
Prve nagrade za najbolje radove predsjednik Skupštine uručio je Sanji Došljak, učenici Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja, Vesni Lazović iz Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Radanovića kod Kotora, dok su drugu nagradu dobili učenik Gimnazije “Slobodan Škerović” Miloš Ražnatović i Minea Kapičić iz podgoričke škole “Marko Miljanov”.

Krivokapić je na otvaranju izložbe istakao da je Sveti Petar Cetinjski stvorio slobodnu državu, narod, te da je “Crna Gora davala znak da se sloboda može odbraniti, da se može biti svoj na svome, a ne štetiti nikome”.
- To što sam vidio na radovima učenika dostojno je Petra I. I koliko god ste truda uložili znajte da je malo naspram onoga što je on stvarao – kazao je Krivokapić.
Predsjednik Fondacije Sveti Petar Cetinjski Dragoljub Rašović kazao je juče da je “crnogorska mladost za kratko vrijeme napravila ono sa čime se može ponositi mnogo veći narod i nacija”.
Istim povodom sinoć je u Zetskom domu i Crnogorskom narodnom pozorištu izvedena pozorišna predstava “San o Svetom Petru Cetinjskom”.
Danas će u Zetskom domu biti održana Svečana akademija povodom jubileja na kojoj će govoriti predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nakon čega će građani na Trgu kralja Nikole moći da prisustvuju muzičko -scenskom programu.
Iz parlamenta je najavljeno i da će uskoro biti objavljen konkurs za izbor najboljeg eseja i književnog rada na temu “Petar I -zakonodavac i reformator”, ali i pokrenut postupak za izbor idejnog rješenja za izradu biste koja će biti postavljena na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore.
M.N.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Pobjeda 02.09.2010
Gorjelo u Zagori i Gorovićima
Kotor - Kotorski vatrogasci uspjeli su da lokalizuju požar koji je izbio juče u grbaljskom selu Zagora. Vatra, koju je razbuktao vjetar, prijetila je seoskim domaćinstvima, a gorjeli su šuma, makija i sitno rastinje. Ekipa vatrogasaca dežura u Zagori, kako ne bi dozvolili da se požar razbukti.
Takođe, juče je izbio požar u gornjogrbaljskom selu Gorovići. Dvije ekipe kotorskih vatrogasaca su brzom intervencijom uspjeli da spriječe vatru da ne ugrozi obližnje kuće i gustu šumu.Vatrogasci sa kojima smo razgovarali vjeruju da su uspjeli da lokalizuju i taj požar, iako su oprezni zbog jakog vjetra.

S. M.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vijesti Skala radija 01. septembar 2010.

Veliki pozar u Grblju

Požar koji je oko 15 sati planuo u blizini sela Popovići, u Donjem Grblju, nekontrolisano se širi prema jugoistoku, kazao je komandir Vatrogasne jedinice Kotor, Eduard Kovačić.
On je agenciji MINA rekao da je požar zahvatio šumu, kao i da se vatra približila na 50 metara od kuća i na svega par metara od seoske crkve.
Vatrogasci, koji sa pet vozila učestvuju u gašenju požara, uspjeli su da zaustave širenje vatre ka crkvi i kućama.
Kovačić je kazao da gašenje požara otežava jak vjetar, kao i da je na teren izašla i policija, jer su mještani javljali o detonacijama.
Kovačić pretpostavlja da su detonacije izazvala zaostala eksplozivna sredstva


Dnevni list Vijesti 19.08.2010

Donji Grbalj u plamenu

VATROGASCI, NI UZ POMOĆ DROMADERA, DO SINOĆ NIJESU USPJELI DA UGASE POŽAR U KOTORU
Kotor - Vatrogasci, ni uz pomoć dromadera, do sinoć nijesu uspjeli da ugase požare koji su juče, oko 13 časova, izbili u blizini sela Zagora i Savina Glavica u Donjem Grblju.
Srećom, kuće u tim mjestima nijesu ugrožene.
Komandir kotorske Vatrogasne jedinice Eduard Kovačić kazao je da su se ta dva požara zbog vjetra spojila u jedan veliki, te da je gašenje juče bilo otežano posebno na mjestima gdje je teren nepristupačan, pa su u pomoć pozvali dva dromadera i dva air-traktora.

Na terenu se sa vatrenom stihijom borilo 18 kotorskih vatrogasaca sa sedam vozila.
Zbog toga što vatra nije potpuno savladana, kako je rečeno, tokom noći biće organizovana dežurstva da se ne bi rasplamsala.
Dim od požara juče se protezao do plaže Jaz i prema Budvi. Bio je to vjerovatno i razlog što su brojni motorizovani turisti, vidjevši pravac iz kojeg dim dolazi, odustajali od namjere odlaska na susjednu plažu Trsteno.
Mještanin Marko Radanović iz susjednog sela Višnjeva, udaljenog nekih 500 metara od požara, rekao je da se ne osjeća ugroženo, ali da zbog opasnosti od požara ne može da zapali travu i šiblje koje je posjekao čisteći oko kuće, iako mu je slava 28. avgusta.

\"Malo je mještana i ljudi koji bi mogli da oko kuća očiste gusto rastinje jer je to veoma opasno za kuće\", kazao je Radanović.
On je rekao da se u susjednim selima, gdje gori, nalaze samo tri kuće Popovića koje nijesu ugrožene.
Novi požar sinoć je izbio i u selu Lješevići, gdje je, na više lokacija, gorjelo nisko rastinje.
S obzirom na to da su kotorski vatrogasci bili angažovani u blizini sela Zagora i Savina Glavica, u pomoć su pritekle njihove kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli”, koji su ugasili taj požar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 15.07.2010

Nećemo dati da ugase „Grbalj”

NAKON ŠTO VLADA NIJE RAZMATRALA PREDLOG GRADONAČELNICE KOTORA O POKLANJANJU ZEMLJE DOMAĆEM FK, OGLASILI SE NAVIJAČI
Kotor - “Pojedinci iz vrha vlasti rade na gašenju OFK \'Grbalj\'”, tvrde navijači i prijatelji tog kluba i pitaju da li je “Grblju” mjesto u Crnoj Gori.
Na zahtjev ministara iz SDP-a, Vlada nije razmatrala, a samim tim ni dala saglasnost na predlog odluke Opštine Kotor da FK “Grbalj” pokloni oko 39.000 kvadrata zemlje pored magistralnog puta Kotor-Budva, u mjestu Donja Sutvara.
Odbornici u kotorskom parlamentu trebalo je da na zasjedanju 1. jula usvoje odluku o poklanjanju zemlje, čiji je predlagač gradonačelnica Marija Ćatović, ali, s obzirom na to da odluka nije dobila zeleno svjetlo Vlade, morala je da bude povučena sa dnevnog reda sjednice.
U SDP-u smatraju da bi takav posao bio štetan za Opštinu i državu i da može biti iskorišćen za bogaćenje pojedinaca.
Nezvanična procijenjena vrijednost te zemlje je oko 4 miliona eura, a na tim parcelama se nalaze stadioni koje koristi klub.

“Kao podršku klubu možemo donijeti i na hiljade potpisa, a ovom prilikom želimo da podsjetimo na zaključke Skupštine OFK \'Grbalj\' na kojoj je bezrezervno, odnosno jednoglasno, podržana ideja o tranziciji kluba, u skladu sa preporukama komisije eminentnih stručnjaka iz Podgorice, na čijem je čelu bio profesor Boričić i uz prisustvo gospodina Drobnjaka u čijoj je nadležnosti sport, pa samim tim i fudbal. Taj tim stručnjaka je angažovan da napravi elaborat o tranziciji u skladu sa preporukama budućeg zakona o sportu. Sa ovim aktivnostima je bila upoznata i lokalna samouprava i uz njenu saglasnost se ušlo u izradu elaborata. Kako je, prema informacijama koje smo dobijali iz uprave kluba, predlog gradonačelnice prošao u Ministarstvu ekonomije i u KEP-u, a prije stavljanja na dnevni red sjednice Vlade sklonjen bez ikakvog objašnjenja, smatramo da je ovo poruka Grbljanima da im nije mjesto u Crnoj Gori”, piše u saopštenju koje su potpisali Boško Vukšić, Vladimir Odža, Željko Nikaljević, Vesko Đuranović, Jovan Bubanja, Boško Latković, Miloš Rozgaja, Željko Zec i, kako su naveli, “ostala armija prijatelja kluba”.

Oni traže da im nadležni odgovore po čijem je nalogu predlog gradonačelnice odbijen.
“Prema predloženom elaboratu postojala je varijanta upisa akcija na Opštinu Kotor za iznos vrijednosti zemljišta. Pitamo i kako su nadležni odobrili prenos zemljišta na sportske kolektive u našem okruženju i kako se kod sudova još vode sporovi o restituciji tog zemljišta. Kome se možemo obratiti molbom da nam se omogući uživanje svih prava koja su omogućena ostalim regijama u Crnoj Gori”, pitaju navijači OFK “Grbalj”.
Navode i da neće prihvatiti namjere o “tihom gašenju kluba”, već da će se obratiti i nadležnim evropskim institucijama u cilju “zaštite prava koja imaju kao navijači i prijatelji kluba”.
Oni su podsjetili da je taj prostor nekada bio privatno vlasništvo, ali da niko nije postavljao pitanje restitucije, jer se znalo da je planiran za izgradnju budućeg sportskog centra “Grbalj”.
I.K.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list vijesti 08.05.2010
Budva da poštuje ugovor
UPOZORENJE NVO „JAZ MRČEVO POLJE”
Kotor - Ukoliko Opština Budva ne ispuni obaveze iz prošlogodišnjeg ugovora i ne sklopi novi ugovor o zakupu zemljišta, NVO “Jaz Mrčevo polje” raspisaće tender za zakup parking prostora na Jazu, saopšteno je juče iz te organizacije. Predsjednik NVO “Jaz Mrčevo polje” Branko Strahinja kazao je da im je to neophodno kako bi prikupili neophodna sredstva za nastavak posla u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i uknjižbe pravih vlasnika.
Ta NVO, koja okuplja vlasnike zemlje na lokalitetu Jaz Mrčevo polje, lani je sa Budvom raspisala ugovor o zakupu parcela na Jazu na kojima se nalazi parking i stadion.
“Održaćemo sastanak na stadionu koji je zatvoren zbog neispunjavanja obaveza Opštine Budva shodno ugovoru. Ukoliko se ne izmire obaveze i ne sklopi novi ugovor o zakupu, biće u obavezi da ga ukloni”, kazao je Strahinja.
Za sada je uknjiženo oko 70 vlasnika zemlje od ukupno 520.
Iz advokatske kuće “Prelević”, koja zastupa vlasnike, saopšteno je da je u budvanskom katastru u toku knjiženje ostalih vlasnika.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Internet vijesti kotorskog Skala radija 10.04. 2010


Planska dokumenta za područje Grblja

Valorizacija Grblja
10. 04 - Skupštinskim usvajanjem planskih dokumenata za područje Grblja i lokalnih studija lokacija 1 i 2, omogućena je planirana valorizacija ovog prostora, što podrazumijeva da se uskladi izgrađeno i predvide novi kapaciteti, kazala je za Skala radio Snežana Raičević, sekretarka opštinskog Sekreterijata za urbanizam.
Duž Jadranske magistrale, koja je planskim dokumentom proširena za četiri trake i pomoćnom saobraćajnicom, planirani su poslovni objekti, dok će u zaleđu biti objekti za stanovanje i turizam.
Iz Sekreterijata su apelovali na investitore i vlasnike prostora koji već duže vrijeme čekaju na usvajanje ovih planova, da im se obrate, zbog izdavanja urbanističkih i tehničkih uslova, odnosno građevinskih dozvola kako za novoplanirane tako i za privremene objekte.
Usvajanjem ovog planskog dokumenta je takođe predviđena izgradnja dva kružna toka na raskrsnici Tivat-Budva-Kotor kod Vukpetrola kao i na skretanju kod Bigove, što bi uskoro trebalo da se realizuje.
Uređenje prostora Grblja je veoma značajno za razvoj Kotora, budući da je ovo područje veoma atraktivno za investitore, kazala je Raičevićeva.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Internet vijesti kotorskog Skala radija 05.03. 2010

Pozitivno mišljenje na izmjenu Prostornog plana za područje Grblja


05. 03 - Da bi se krenulo u razvoj i realizaciju projekata na području kotorske opštine potrebno je završiti plansku dokumentaciju, uskladiti urbanističke i prostorne planove.
Posebno je delikatno i sa četiri otvorena oka potrebno je raditi na zaštićenom području svjetske prirodne i kulturne baštine.
Mnogi planovi su čekali mišljenja i bili u začaranom krugu resornih ministarstava i lokalnih i regionalnih institucija.
Nakon nedavne radionice u Kotoru, koja je imala za cilj da se riješe problemi nadležnosti i razmrse zamršeni putevi na relaciji lokalna uprava - republički organi, sve u cilju bržih aktivnosti razvojnih programa, ovih dana povoljne vijesti i brži odgovori uz pozitivna mišljenja resornog ministarstva.
Nakon dobijenog pozitivnog mišljenja Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine na Urbanistički plan Parasta, kojim kreću aktivnosti razvoja mjesta, sada i vijest da je iz istog Ministarstva stiglo pozitivno mišljenje na izmjenu Prostornog plana za područje Grblja i za lokalne studije lokacije Grbalj 1 i 2.
Riječ je o području koje se graniči sa opštinom Budva do tunela "Vrmac".
Snežana Raičević, sekretarka Opštinskog sekretarijata za urbanizam smatra da je ovo bio najvažniji plan u proteklom periodu zato što je Bokokotorski zaliv zaštićeno područje i tu su velika ograničenja za gradnju.
Stoga se područje Grblja, na kome posljednjih godina cvjeta neplanska gradnja, takođe mora uvesti u planski dokument koji zadovoljava urbanističke uslove, kaže ona.
Ovo područje će se koristiti kako za privredne djelatnosti tako i za stanovanje i turizam, ali pažljivo i sa mjerom, kazala je Raičevićeva za Skala radio.
Ona je podsjetila na veliko interesovanje investitora za ovo područje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevne novine Vijesti 26.02.2010
To nije čista savjest
POTPREDSJEDNIK VLADE SVETOZAR MAROVIĆ KAŽE DA SU GRADNJU GOLF TERENA U BUDVI U PITANJE DOVELI POTROŠENI MOZGOVI
Budva – “Niko čiste savjesti u Crnoj Gori ne može biti protiv izgradnje golf terena na brdu Spas”, ocijenio je potpredsjednik Vlade Svetozar Marović.
U svjetlu međusobnih optužbi Opštine Budva i Ministarstva uređenja prostora povodom zahtjeva belgijskog investitora Žan Luk Demortijea da mu se na milion kvadrata na Spasu iznad Budve dozvoli izgradnja 200 hiljada kvadrata smještajnih kapaciteta visoke kategorije, što iz resornog ministarstva koče, Marović je kazao da su svi investitori dobrodošli u Crnu Goru.
“Mislim da Crna Gora mora da nastavi sa takvom jednom ekonomijom, koja će biti otvorena, podsticajna i ohrabrujuća za sve one koji žele da investiraju”, kazao je Marović.
Osvrćući se na novanastali problem povodom Spasa, Marović je rekao da „svi u Crnoj Gori moramo biti radosni što je jedna velika multinacionalna korporacija, koju jednim dijelom predstavlja počasni konzul Belgije, Dumortije, spremna da gradi prvi golf teren“.
“To će biti novi brend Crne Gore u ukupnoj afirmaciji naše turističke ponude. Niko čiste savjesti ne može biti protiv toga jer bi to značilo da Crnoj Gori uskraćuje investiciju od više od petsto miliona eura i neke direktne koristi za budžete opštine i države od stotinu miliona eura. Da ne govorim o multiplikativnim efektima. A sada, da li koeficijenat zauzetosti prostora treba da bude 0.1 ili 0.2, to je stvar onih tehničara, koje, ako je neophodno, treba i smijeniti samo da bi se došlo do rješenja”, naglasio je Marović.
Nije, dodao je on, „problem ni u investitorima, ni u Vladi”.
“Problem je u onim ljudima koji primjenjuju određene propise, koji očigledno, neki put, razmišljaju starim ili potrošenim mozgom. To je kada imate rješenja shodno kojima se za parametre negdje uzimaju kreveti, a negdje metri, pa se ljudi zbune. Ja mogu u kući na 100 kvadrata da imam jedan krevet, a neko može da ima deset. Postoje neki standardi, ali sve to zbunjuje. Čini mi se da je to iz perioda komunizma, pošto ja pamtim komunizam, i znam da je tada bilo mnogo pravila, a veoma malo rezultata. Bojim se tih pravila koja nemaju rezultata”, zaključio je Marović.
Belgijski investitor zatražio je od Opštine da obavi revizuju lokalne studije Spas, što je Opština prihvatila zatraživši od resornog ministarstva da se u novom planskom dokumentu ucrta 200 hiljada, a ne 68.000 kvadrata, koliko je sada dozvoljeno.
Međutim, iz resornog ministarstva takvu opciju su odbacili uz ocjenu da metropola turizma nema dobru plansku politiku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Internet vijesti sajta za dijasporu Crne Gore 25 02. 2010

Grbljanin Milo Milojko predsjednik Crnogorskog kulturno prosvjetnog drustva „Princeza Ksenija“

U Srbiji je nedavno formirano Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Princeza Ksenija”.Sjedište ove organizacije je u Lovćencu a kao svoju osnovnu aktivnost ima prezentovanje bogatih vrijednosti crnogorske tradicionalne kulture.
MiloMilojko
Predsjednik Upravnog odbora

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Internet vijesti TVCG 25. 02. 2010.

Grbljanin Svetozar Marovic uznemiren izjavama novog srpskog Patrijarha

Pokusaj lova na Crnu Goru

Vlada Crne Gore "čini sve" da niko u Crnoj Gori, što se tiče kriminala, ne može biti zaštićen, izjavio je potpredsjednik Vlade Svetozar Marović. "Ne mogu biti zaštićene ni velike, ni male ribe u kriminalu", kazao je. Crna Gora je, stoga, spremna da "u dijelu svoje odgovornosti" riješi i "slučaj Šarić". Međutim, ne može biti veća krivica Crne Gore ako je Darko Šarić tražio njeno državljanstvo, a manja krivica Srbije, čiji je on državljanin. Prema riječima Marovića, tu je više u pitanju pokušaj "lova na Crnu Goru", a manje nastojanje da se Šarić stvarno nađe.
"Čitava ova igra, u vezi sa Šarićem nikome ne donosi koristi", rekao je Marović za Atlas televiziju.
Potpredsjednik crnogorske vlade je, takođe, rekao da su ga uznemirile izjave novog patrijaha Srpske pravoslavne crkve Irineja o Crnogorcima i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ali i da su ga "obradovale" njegove najave dijaloga sa katoličkom crkvom i želja da papa posjeti Srbiju. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 16.02.2009

Belgijski premijer dolazi prvo u Lastvu Grbaljsku, pa onda putuje dalje za Podgoricu!

Problem na stolu dvojice premijera

Počasni konzul Dumortije, kako je „Vijestima“ potvrđeno, danas bi trebalo da ugosti belgijskog premijera Iva Leterma u poslovnoj zgradi svoje kompanije u Lastvi Grbaljskoj, gdje je ujedno smješten belgijski konzulat.
Investitor namjerava da iznese cijeli slučaj belgijskom premijeru, sa posebnim osvrtom na činjenicu da mu je već nekoliko godina onemogućeno da realizuje svoj projekat.
Nakon Lastve grbaljske, belgijski premijer će u Podgorici, između ostalih, biti i gost crnogorskog premijera Mila Đukanovića.
Očekuje se da se dva premijera na sastanku u vili “Gorica”, između ostalog, dotaknu i teme brda Spas.
Sinoć je iz Vladinog Biroa potvrđeno “Vijestima” da će Leterm ipak danas doputovati u Crnu Goru, nakon što je juče prekinuo posjetu Kosovu zbog željezničke nesreće u blizini Brisela.
Vuk LAJOVIĆ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 30.01.2010

Stomilionski spor za Mrcevo Polje

Podgorica - Privatizacija tivatskog Montepranza-Bokaprodukt ne može da se okonča, jer bi predstavljala veliku prevaru građana - vlasnika zemljišta i kupca, ocijenio je za “Vijesti” advokat Radomir Prelević.
Oko 620 građana Budve traži da im se vrati preko milion kvadrata zemljišta, a vrijednost spora je procijenjena na 100 miliona eura.
- Njihovo zemljište ne smije biti otuđeno ili opterećeno prodajom državnog većinskog kapitala, jer ni preduzeće Boka, od kojeg su nastala sadašnja, nikada nije imalo pravo svojine i nije postojao pravni osnov za upis zemljišta Mrčevo polje na Montepranzo-Bokaprodukt i Bokakomerc – poručio je Prelević.

Punomoćnik oštećenih porodica je u septembru podnio tužbu kojom traži da se građanima vrati imovina, odnosno ispravi greška u katastru nepokretnosti.
- Privatizacija bez zadovoljene pravde bi bila prevara na kvadrat. Prvi put su vlasnici prevareni kada nije upisan njihov suvlasnički udio nad zemljištem Mrčevo polje. U listovima nepokretnosti pored njihovih imena nema obima prava svojine (stoji “0/0”), a preduzećima je upisan vlasnički udio koji pripada mještanima Grblja – objasnio je Prelević...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 24.01.2010

Zemlju traži 620 Grbljana
ADVOKATSKA KANCELARIJA PRELEVIĆ TRAŽI DA MINISTRI VUJOVIĆ I NENEZIĆ POMOGNU DA SE VLASNICIMA VRATI ZEMLJIŠTE KOD TIVTA I BUDVE
Podgorica - Privatizacionim procesom za Montepranzo-Bokaprodukt nezakonito je zahvaćena imovina 620 građana Grblja i njihovo zemljište ne smije biti otuđeno ili opterećeno prodajom državnog akcijskog kapitala tivatskog preduzeća, upozorila je advokatska kancelarija Prelević predstavnike Vlade.

Punomoćnik vlasnika zemljišta Mrčevo polje, advokat Radomir Prelević je zatražio od ministra ekonomije Branka Vujovića i predsjednika Tenderske komisije za privatizaciju Montepranza, ministra turizma Predraga Nenezića da zaštite privatnu svojinu.
- Privredna društva Montepranzo - Bokaprodukt Tivat i Bokakomerc Radanovići - Kotor su u Katastru nepokretnosti nezakonito upisana kao vlasnici 1.107.505 kvadrata zemljišta u Mrčevom polju, Opština Budva. To zemljište je vraćeno vlasnicima poravnanjem u upravnom postupku tokom 1992. i 1993. godine, na osnovu Zakona o povraćaju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine. Preduzeća su upis svojine ostvarila bez valjanog pravnog osnova, budući da, kao ni njihov pravni prethodnik, nikada nijesu bili vlasnici zemljišta Jaz - Mrčevo polje, niti bili upisani kao nosioci prava svojine – upozorio je Prelević u dopisu ministrima.

Tender za prodaju 75 odsto akcija Monteprnzoa koje posjeduju državni fondovi objavljen je 24. oktobra 2007. godine, uz pompezne najave da će kupac graditi golf terene, a prethodno nije regulisano vlasništvo nad zemljištem u Budvi i Tivtu.
Tenderska komsija za turizam, koju predvodi Predrag Nenezić, od sredine 2008. pregovara o kupoprodaji tivatskog preduzeća sa konzorcijumom biznismena Pitera Manka i Duška Kneževića.
U međuvremenu, oglasili su se pravi vlasnici zemljišta koje je upisano na preduzeća nastala od poljoprivrednog društva Boka. U katastru nepokretnosti su i oštećene porodice, ali pored njihovih imena nije naveden suvlasnički udio.

Advokatska kancelarija Prelević je podnijela tužbu 2. septembra prošle godine za brisanje nezakonitog upisa Montepranzo - Bokaprodukt Tivat i Bokakomerc Radanovići kao vlasnika na preko milion kvadrata parcela, sa predlogom za određivanje privremenih mjera zabrane raspolaganja.
- Za razliku od vlasnika, nezakoniti udjeli dviju firmi izraženi su u tim listovima nepokretnosti kako su oni tražili, nemajući pravni osnov, a što im sada služi za obmanjivanje Ministarstva za ekonomiju i Savjeta za privatizaciju. Od 10. novembra 2009. podnijeti su nadležnom Katastru nepokretnosti zahtjevi za ispravku nepotpunog upisa, što će rezultirati unošenjem u listove nepokretnosti precizno opredijeljenih i izraženih suvlasničkih djelova svakog od 620 privatnih vlasnika – siguran je Prelević.
Osim zemljišta u Budvi, sporne su i parcele u Tivtu, koje se tretiraju imovinom Montepranza. Više od 250 građana je, prema infomacijama ponuđača za kupovinu tivatskog preduzeća, podnijelo tužbe za povraćaj imovine.
Iv.G.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 23.01.2010

Dalje od Jaza, ukoliko ne želite i seljake na ulicama
VLASNICI ZEMLJE U MRČEVOM POLJU POZIVAJU NENEZIĆA DA MANKU I KNEŽEVIĆU NE PRODAJE MAGLU
Kotor - Predsjednik NVO “Jaz-Mrčevo polje” Branko Strahinja i predsjednik odbora Dragan Buzdovan, uputili su pismo ministru turizma Predragu Neneziću povodom njegovih izjava u medijima, poručujući mu da ne prodaje maglu sadašnjim i budućim investitorima na lokaciji Jaz-Mrčevo polje.
“Ne znamo gospodine ministre kako možete strateške investitore (gospodina Manka i Kneževića) koji su potrebni i nama i državi prozivati dan za danom preko novina. Valjda ima drugog kulturnijeg i profesionalnijeg načina da se dogovorite, a ne da ih zavaravate \"fantom\" vlasnicima zemlje na Jazu. Pisali smo vam prošle godine o ovom slučaju, a ukoliko niste razumjeli naše pismo, možete slobodno doći na Jaz u naše prostorije, ili ako vam je zbog prezauzetosti tenderima lakše, možete posjetiti advokatsku kancelariju \"Prelević\" u Podgorici koja nas zastupa, ili posjetiti naš sajt - nvojaz.com, kako biste se upoznali sa kršenjem zakona od vaše strane i prestali da prodajete maglu sadašnjim i budućim investitorima”, kaže se u otvorenom pismu Neneziću.

U pismu Strahinja i Buzdovan dalje navode da ta NVO neće stajati na razvojnom putu opštine Budva i države.
“U tom pravcu smo krenuli kao partneri sa Opštinom Budva koja nas je prepoznala kao prave vlasnike zemlje i potpisala sa nama ugovor o zakupu našeg zemljišta, a ne sa vašim \"Monteprancom\". Gospodine ministre treba da shvatite da smo mi vlasnici zemlje na Jazu i da mi branimo zakon i štitimo obraz naše države pravnim putem ispred potencijalnih budućih kupaca, ali tek nakon obavljenog pravilnog uknjiženja - upisa nas stvarnih vlasnika koje vam je i direktor Uprave za nekretnine Mićo Orlandić naredio preko područnih jedinica. Zato odmaknite se od Jaza i Mrčevog polja, ukoliko ne želite da i seljake (vlasnike zemlje) izvedete na ulice. Što prije shvatite mirnije izlazimo iz nezakonitog statusa u koji ste nas uveli”, zaključuje se u pismu.

Oko 620 vlasnika potražuje oko 2, 5 miliona kvadrata zemlje na lokaciji Jaz- Mrčevo polje koja im je u vrijeme komunizma nacionalizovana, a 1992. godine dio pravih vlasnika uspio je da se uknjiži na vlastitu zemlju. Problem, međutim, nije riješen jer se na zemlju knjižilo po nekoliko vlasnika ili firmi. Zapetljane svojinsko-pravne odnose pojedinci nijesu mogli da rješavaju sami, zbog čega su osnovali nevladinu organizaciju. Od ukupno 620 vlasnika do sada se komisiji za upis prijavilo 550, a posao upisa vlasništva je u toku. Planiraju da kada se završi taj dio posla, ograde zemlju u jednu cjelinu i nađu kupca.
I.KOMNENIĆ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 12.01.2010

Ćetković neće smeće na pragu od kuće
PROTEST MJEŠTANINA GRBLJA ZBOG NAJAVE GRADNJE DEPONIJE ZA TRI PRIMORSKE OPŠTINE
Kotor -
Grbljanin Dušan Ćetković kazao je da će, ukoliko u Grblju bude izgrađena deponija za Kotor, Tivat i Budvu, on biti jedan od najugroženijih stanovnika kojem će, kako je rekao, “smećara biti udaljena 600 metara od kuće”.
On je, kao i brojni mještani Grblja koji su još ranije digli glas protiv gradnje deponije, poručio da ne može \"mirno dozvoliti i posmatrati odlaganje smeća, fabrike svinjskog gripa, za period od 20 godina, čime bi se uništilo zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet\".
Iz Ministarstva zaštite životne sredine najavljeno je da će ove godine početi da se primjenjuje zakon o upravljanju otpadom, te da je predviđena izgradnja šest deponija na teritoriji Crne Gore.
Gradnja deponije u Grblju, na lokaciji Trešanjski mlin, planirana je polovinom 2011. godine.
“Evo već više od četiri godine moćnici hoće da ostvare svoj zamišljeni plan. Mi Grbljani imamo obavezu da branimo i ne dozvolimo izgradnju deponije na teritoriji Grblja. Naši preci išli su po svijetu i radili u rudnicima, uništavajući svoje zdravlje i sa tako krvavo zarađenim novcem, kupovali zemlju, koja je hranila njihove familije, a Grbaljsko polje sa žitaricama snabdijevalo čitavu Boku”, poručio je Ćetković.
On je podsjetio da su mještani Grblja dobili podršku od \"realista i humanista van grbaljske teritorije, koji su potpisali peticiju protiv gradnje deponije, na kojoj je 2.500 potpisa”.
“Grbalj ima plažu Jaz, jednu od ruža Jadrana, koja je svakog ljeta puna kupača – turista, i veliku binu na kojoj je pjevala Madona i mnoge druge strane i domaće zvijezde. U Grblju je u posljednjih nekoliko godina, od Jaza do Krtoljskog polja, izgrađen veliki broj građevinskih objekata različitih namjena. Na predviđenoj lokaciji smećare ima mnogo izvora vode koji i u ljetnjim periodima ne presušuju. Ovi izvori nosili bi smeće i otrove koje voda ispere iz smeća do plaže Jaz, tako bi bunari i zemljišta bili zatrovani i bili van upotrebe. U Grblju duvaju vjetrovi različitih smjerova koji bi, prilikom isparivanja otrova iz smeća, završavali i van granica Grblja”, kazao je Ćetković.

Protiv i Ćatović

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović u više navrata istakla je stav da lokacija Trešanjski mlin ne može biti opredijeljena, saglasno sa prostornim planovima Crne Gore i Kotora, za izgradnju regionalne sanitarne deponije.
Da ta lokacija nije najbolje rješenje sa aspekta zaštite životne sredine, posebnim zaključkom potvrdila je i Skupština opštine Kotor na sjednici 3. juna 2008. godine.
I. KOMNENIĆ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Press služba “Krstaš”-a Lovćenac, na Badnji dan 2010 godine.

U LOVĆENCU NALOŽEN CRNOGORSKI BADNJAK

Grbljani donijeli primorski Badnjak!


Centralna manifestacija nalaganja crnogorskog Badnjaka u dijaspori održana je u Lovćencu, u parku Cetinje, od 17 sati, uz prisustvo velikog broja Crnogoraca pristiglih iz Vojvodine, ali i iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Badnjak su blagoslovili svještenici Crnogorske pravoslavne crkve, koje je predvodio protojerej stavrofor Bojan Bojović.
Badnjak su tradicionalno donijeli predstavnici Bajica iz bratstava Martinovića i Borilovića.
Badnjak su takođe donijeli i naložili predstavnici Riječke, Crmničke i Lješanske nahije kao predstavnici plemena Katunske nahije: iz Cuca, Čeva, Njeguša, Pješivaca i Ćeklića. Badnjak su donijeli i predstavnici Vasojevića i predstavnici familija sa Durmitora koji žive u Vrbasu. Primorski badnjak su zajednički donijeli predstavnici Grbljana i Brajića koji žive u Feketiću. Ispred Bajica, Martinovića i Borilovića zahvalio se Miljan Martinović.
U kulturno umjetničkom programu učestvovali su: dječja recitatorska sekcija „Krstaš“-a, (Tanja Čelebić, Božidar Kapa i Maksim Stevović)
Program su vodile Milena Vukotić i Nataša Vučinić.
Nalaganju Badnjaka su pored ostalih prisustvovali i predstavnici pokrajinske i opštinske vlasti i funkcioneri Crnogorske partije.
Nalaganje Badnjaka su organizovali Crkveni odbor CPC Lovćenac i Udruženje Crnogoraca „Krstaš“ koje je prisutnoj djeci podijelilo božićne poklon paketiće.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА АРХИЕПИСКОПА ЦЕТИЊСКОГ
И МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКОГ
† МИХАИЛА

Драга Хришћанска браћо и сестре,

Рођење Спаситеља свијета и симболични сјај Звијезде на Истоку у свакој хришћанској души ствара љубав, вјеру и наду, и уноси Истину и Правду у живот рода људскога.
Звијезда изнад Витлејемске пећине, објавила је долазак Сина Божјег, који ће својом вољом претрпјети сва мучења за спас Човјечанства. Може ли бити веће љубави од оне која нас је том жртвом обасјала и показала Пут Вјечни? Његова наука је сама Љубав из које снагу црпе сви добродјелатељи и моралне величине свијета.
„Љуби ближњега свога као самога себе!“
„Не учини другоме што нијеси рад да ти други учини!“
„Љубите непријатеље своје!“ (Матеј 5.43-5) своди се на први принцип Љубави без које не би постојао свијет.
Црногорска православна црква поред свих недаћа и покушаја потирања опстаје и живи захваљујући Христовој Љубави која је чува и снажи за добробит свих људи добре воље и наше једине домовине Црне Горе.
Црногорска православна црква и данас, јаче него икада, трпи снажне ударе њених негатора. Поручујемо им да ћемо побиједити, као и до сада, добротом и Љубављу у Христу, јер свему што је узвишено, племенито и Свето извор је била и остала Хришћанска љубав. Ако Њу изаберемо као свој идеал, Спаситељ ће нам опростити гријехе.
Нека вас Рођење Христово, драги моји Црногорци све повеже у снажан братски загрљај, загрљај слоге, праштања и помирења; доказали смо у најтежим тренуцима, тако смо нерпобједиви! Благи Учитељ из Назарета рекао је: „Мир вам остављам, мир свој дајем вам!“ Прихватимо тај Божански Дар и понудимо га другима, без обзира на вјеру или национално опредјељење. Ми то можемо и доказали смо да умијемо!
Нека вам овај и сваки наредни Божић буде срећнији од претходног са молбом Створитељу Свијета да људима у свим њиховим разликама дарује још више истине, правде и љубави, како не би били хришћани само по имену и празним ријечима него и по истинским Хришћанским дјелима.

Зато Вам ђецо моја, драга браћо и сестре упућујем Свете ријечи:
„Мир Божји-Христос се роди!“--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Internet izdanje vijesti Skala radio 02.01. 2010

Ćatović protiv regionalne deponije na prostoru Trešanjski mlin

Marija Ćatović: Svjetska kulturna baština nije mjesto za odlaganje otpada
S obzirom da je tokom zasijedanja Skupštine Crne Gore izostao adekvatan odgovor pomoćnika ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Siniše Stankovića na pitanje o izgradnji regionalne deponije Trešanjski mlin, upućeno iz poslaničkih redova SNP, te da bi javnost mogla steći pogrešan utisak da je predsjednica Opštine Kotor navodno promijenila svoj stav o lokaciji deponije, iz kabineta predsjednice Ćatović obavještavaju:
Gradonačelnica Kotora gospođa Marija Ćatović je u više navrata istakla stav da lokacija Trešanjski mlin nije niti može biti opredijeljena, saglasno Prostornom planu Crne Gore, za izgradnju regionalne sanitarne deponije.
Ukazujući na činjenicu da se na području Kotora nalazi oko 60% spomeničkog fonda Crne Gore, da je Boka na listi najljepših zaliva svijeta, da Kotor predstavlja svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, kao i da je na teritoriji opštine pune četiri godine funkcionisala deponija Lovanja (za koju je bilo planirano izmiještanje na teritoriju druge opštine), predsjednica Ćatović je ukazala da bi bilo logično poštedjeti opštinu Kotor u narednom periodu od uspostavljanja nove regionalne deponije na njenoj teritoriji.
Da lokacija Trešanjski mlin nije najbolje rješenje sa aspekta zaštite životne sredine, posebnim Zaključkom potvrdila je i Skupština Opštine Kotor na sjednici od 3. juna 2008. godine. Skupština Opštine je, usvajajući pomenuti Zaključak, posebno imala u vidu peticiju sa 2,5 hiljada potpisa građana sa tertitorije kotorske opštine, koji se protive uzgradnji deponije na Trešanjskom mlinu.
Dakle, gradonačelnica Ćatović je u više navrata iskazala jasne stavove, u pismenoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, da regionalnoj deponiji nije mjesto na lokaciji Trešanjski mlin; da izgradnja deponije nije u skladu sa Prostornim planom Crne Gore i Prostornim planom opštine Kotor, te da je kao gradonačelnica saglasna sa stavom Skupštine Opštine Kotor da lokacija Trešanjski mlin nije dobro rješenje sa aspekta zaštite životne sredine.
S obzirom da o jasnom stavu gospođe Ćatović povodom izgradnje regionalne deponije gospodin Siniša Stanković nije informisao poslanike u Skupštini Crne Gore, pa time ni cjelokupnu javnost, molimo vas da integralno objavite ovo saopštenje, kaže se iz kabineta predsjednice Ćatović.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti: izvod iz intervjua sa Svetozarom Marovicem 18.12.2009

Što je motiv vaše odluke da sa mitropolitom Amfilohijem formirate Odbor za afirmaciju djela Mitrofana Bana? Šta namjeravate da afirmišete s obzirom da je Mitrofan Ban, osim što je posljednji mitropolit CPC bio i potpisnik njenog utapanja u SPC?

S.Marovic: Mitrofan Ban je bio mitropolit u Crnoj Gori. Mitropolit pravoslavne crkve u državi koja je bila samostalna, međunarodno priznata. Mitropolit koji se molio i borio za njen napredak. Mitrofan Ban je bio odan svojoj zemlji, a na njenu sudbinu tada nijesu mogli uticati ni čuvari njene krune, ni zaštitnici njenog suvereniteta. Konačno, Mitrofan Ban je moj Grbljanin i služio je u crkvi u kojoj su oduvijek, kao i ja danas, bili svi moji.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 15.12.2009

Grbljanin Marko Antovic i pored muka u Grckoj klice Crnoj Gori!

DVOJICA CRNOGORSKIH POMORACA VIŠE OD ČETIRI MJESECA ZATOČENI NA BRODU ISPRED ATINE

Bar-Kotor - Izreku da postoje tri vrste ljudi: živi, mrtvi i pomorci, potvrđuju ovih dana svojim mukama Kotorani Marko Antović i Simeon Mustur. Stari bokeški morski vukovi su upravitelj stroja i električar na grčkom brodu „Aetae Sierra“ koji je zbog finansijskih problema brodovlasnika već mjesecima usidren ispred Atine. Njih dvojica sa jednim Srbinom, jednim Peruancem, trojicom Egipćana i 11 Filipinaca ostali su bez novca i pasoša, zatočeni na brodu na kojem lagano gube nadu.
Vrata jada multinacionalne posade javnosti je prošle subote oškrinuo „Frankfurter Algemajne Cajtung“ (FAZ), tekstom iz pera svog balkanskog dopisnika Mihaela Martensa preko cijele treće strane, a koji je u prevodu Mirka Vuletića dospio i do “Vijesti”.
“Njihov zatvor na talasima je izgrađen 1983. u Japanu, 185 metara dug, 23 metra širok, usidren sat vremena plovidbe ispred obala Grčke. Da bi se do njega stiglo, morate u luci Pirej zakrčenoj napuštenim dokovima i zarđalim magacinima, da platite 50 eura nekom ko ima čamac. Na palubi nas čeka upravitelj stroja Crnogorac Marko Antović obučen u narandžastu uniformu, koju nije skidao pet mjeseci: „Dobro mi došli u apsanu“, kaza on na crnogorskom. Bez osmijeha”, naveo je ugledni njemački dnevnik.
“Dok nas u oficirskoj sobi služi kafom, Antović priča da ga je u junu u Baru pomorski agent ponudio da se ukrca na brod grčkog vlasnika pod zastavom Kajmanskih Ostrva, i da ga sa novom egipatskom posadom doveze do Atine. Antović je posljednji put prije osam mjeseci bio na brodu, i od tada nezaposlen sjedio doma kao i mnogi drugi mornari u Boki, pa je zato odmah pristao na ponudu i već 21. juna se u Alžiru ukrcao na brod. Odmah mu se kosa podigla na glavi-sve sama rđa i plijesan, egipatski mornari musavi i zapušteni, kapetan u svojoj kabini u delirijumu od rakije. U svojoj novoj kući Marko je drugog Crnogorca na brodu pitao šta se dešava. Crnogorac, koji cigaru iz usta ne vadi ni kad spava, a spava samo tri sata na dan, mu je odgovorio: „Ovaj brod je grob. Već mjesecima leži usidren, niko od nas ne zna šta dalje, mjesecima nema plate“, zapisao je njemački novinar Martens.
On je dodao da je Antović pomislio da odmah ode sa broda.
“Ali, vratiti se u Kotor bez para? Kako platiti sinu studije građevine u Beogradu? Možda, ipak, nije tako loše? Kad je napokon stigla naredba da dignu sidro i zaplove ka Atini, svi su odahnuli, ali, početkom avgusta u pirejskoj luci, na brod je došao jedan čovjek i naredio svima da predaju pasoše, a kapetan, jedini Grk među njima, pobjegao je sa broda. Bez pasoša, zarobljeni na brodu”, prenosi FAZ.

“Držim se još”, bile su prve riječi Marka Antovića u sinoćnjem telefonskom kontaktu sa „Vijestima“.
Antović, upravitelj stroja, faktički je u funkciji zapovjednika kao najstariji oficir na brodu. Kako je kazao, 20 sati dnevno ne skida kombinezon sa sebe, a spava samo četiri sata „da bi posada imala struje i da bi sve bilo u redu“.
“Juče su nam donijeli vodu, a desilo se prije mjesec dana da je tri dana zaredom nijesmo imali. Nekako sve dolazi u posljednjem trenutku, pa nas i to muči. Koliko ću izdržati, ne znam. Mustur inače traži smjenu već pet mjeseci, pokušavam da mu pomognem koliko mogu. Prije mjesec dana obišla nas je sekretarica ambasade Jela Vuletić. Čujem se sa porodicom, očekujem da me za pet dana na brodu obiđe supruga, samo se čeka pozivno pismo. Supruga mi je, kao što znate, bolesna, imam dva sina studenta, a 14 mjeseci nijesam ni eura primio, prvo osam mjeseci dok sam bio na kopnu, a sad ovih šest mjeseci na brodu”, ispričao je Antović.
Na pitanje šta bi poručio preko „Vijesti“ javnosti, on je uskliknuo: “Živjela mi Crna Gora”!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Pobjeda iz intervjua Sveta Marovica o pravoslavnoj crkvi u CG 09.11.2009
CPC ili SPC?
Pobjeda: Stejt Dipartment ističe u nedavnom izvještaju o vjerskim slobodama Crnu Goru kao zemlju relativne harmonije koju narušavaju tek odnosi CPC i SPC. Koliko, po Vama, to utiče na ukupne odnose u društvu?
Sveto Marovic: Sloboda vjeroispovijesti temeljno je pravo svakog građanina u demokratskom i tolerantnom društvu. Crkva mora biti iznad nacionalnih i političkih podjela. Ja sam išao u crkvu kada je bila samo jedna pravoslavna crkva mnogo prije nego što su nastali problemi u odnosima o kojima govorite. I danas idem u istu crkvu. Ne zato što sam Crnogorac ili zato što se slažem da ona bude nacionalna. Naprotiv, vjerujem u crkvu koja će pomiriti sve pravoslavne. Želio sam i želim da to bude ona ista crkva koja je kao u vrijeme mog Grbljanina mitropolita Mitrofana Bana molila i služila za dobro svoje države Crne Gore. Na moju žalost, ja nemam ni moći ni prava da se u to miješam, osim prava na svoje mišljenje koje uvažava svačiji izbor.

Srđan Kusovac Miloš Pavićević
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 08.09.2009

Straže nad Bigovom

POSLIJE SKORO 24 SATA KOTORSKI VATROGASCI OBUZDALI POŽAR U DONJEM GRBLJU I ODBRANILI SELO VRANOVIĆI
Kotor - Požar u Donjem Grblju koji je izbio u nedjelju veče oko 21 sat iznad sela Bigova, sinoć još nije bio pod kontrolom. Vatra je došla na oko stotinjak metara od kuća u selu Vranovići čiji stanovnici sa strepnjom prate borbu protiv vatrene stihije.
Joke Ercegović kaže da se \\\"sva trese, kao da je uhvatila groznica, jer je prije 10 godina jedva preživjela tadašnji požar kada joj je vatra stigla do kuće\\\". Pita se \\\" šta je sa kanaderima, zašto ne pomognu u gašenju požara!? Da li je moguće da ne mogu da polete !\\\"
Naselja Bigova i Lješevići nijesu bila ugrožena.
Jak sjeverni vjetar koji je duvao 35 čvorova onemogućavao je vatrogasce u naporima da ugase vatru. Zbog vjetra ni avioni Vazduhoplovne jedinice, prema zvaničnim informacijama, nijesu mogli da polete sa aerodroma u Podgorici, ali ni da uspješno manevrišu nad područjem zahvaćenim vatrom koje se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara.
Komandir kotorske Vatrogasne jedinice Eduard Kovačić kaže da gori nisko rastinje i da osim jednog izgorjelog drvenog stuba za struju, nema druge veće materijalne štete. Strahuje da bez pomoći aviona ili dok ne prestane da duva vjetar, neće moći uspješno da obuzdaju vatrenu stihiju i lokalizuju požar. Među mještanima je izražena sumnja da je vjetar toliko jak da onemogućava polijetanje aviona za gašenje požara.
Kovačić misli da je požar podmetnut, jer se u nedjelju u poslijepodnevnim satima pojavilo nekoliko manjih požara. Vatra je izbila na nekoliko mjesta u razmaku od po stotinjak metara. Iako su kotorski vatrogasci poslije dojave o požaru stigli samo za 15-tak minuta, vatra je već bila uzela maha i otela se kontroli.
Na području sela Vranovići nalaze se četiri vatrogasna vozila i 17 vatrogasaca koji gase požar. Nekoliko vatrogasaca je sa naprtnjačama uspjelo da se probije do napuštenog sela Glavatičići, ali su bili bespomoćni.
Dobrovoljno vatrogasno društvo “Bogoljub Brezić” iz Risna preuzelo je dežurstvo u kotorskoj Vatrogasnici.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 03.09.2009

Ponosni smo na Marovića
GRBLJANI STALI U ODBRANU SVOG NAJPOZNATIJEG PREDSTAVNIKA
Podgorica - Odbor za obnovu crkve Sv. arhiđakona osudio je pokušaj politizacije prisustva potpredsjednika Vlade Crne Gore i DPS Svetozara Marovića osvještavanju obnovljene crkve Svetog Stefana Prvomučenika u selu Krimovice u Donjem Grblju, gdje je bio i mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije.
“Prihvatajući da je gospodin Marović javna ličnost i da je \\\'pod lupom javnosti\\\', ne možemo da prihvatimo pokušaje politizacije njegovog prisustva u crkvi i na groblju gdje su sahranjeni njegovi preci i preci njegove majke. Bilo bi čudno da toga dana on nije bio na Krimovici”, kazali su, u ime Grbljana, predstavnici Odbora Vojislav Pićan, Radomir Popović i Radenko Marović.
Oni su dodali da su 15. avgusta, pored Marovića, bili i građani članovi svih partija, različitih političkih profilacija i mišljenja.

“Sada, kada su se nakon dužeg perioda, Grbljani ujedinili u namjeri da zajedno, kao i ranije, odaju poštu našim precima, to nekima smeta. U Grblju se sada osjeća dobra atmosfera koju nećemo dozvoliti da nam niko pomuti”, poručili su Pićan, Popović i Radenko Marović.
Naglašavajući da ne žele da dokazuju da su Grbljani posvećeni svojoj državi, oni ističu kako im smeta politizacija skupa koji su doživjeli kao vraćanje dijela duga precima i koji je rezultat njihovog osjećaja pravoslavlja.
Oni tvrde da je prisustvo Svetozara Marovića, “čovjeka od nespornog autoriteta i ugleda, ne samo u Budvi već i u čitavoj Crnoj Gori”, moglo da smeta samo onima koje ne interesuje dobro Grblja i Grbljana i koji ne žele da se neke crnogorske podjele prevaziđu.
“Marović je u Budvi i čitavoj Crnoj Gori upravo prepoznat kao čovjek kompromisa i koji se bori protiv podjela. U namjeri da doprinese dobru svog kraja i svoje države, on ima nepodijeljenu podršku u Crnoj Gori”, poručili su iz Odbora za obnovu crkve Sv. arhiđakona.
Nesporno je, tvrde oni, da je aktuelni potpredsjednik Vlade, “bio na čelu Crne Gore u prelomnim trenucima”. Grbljani su, ističu, ponosni što je jedan takav čovjek sa njima kao što su ponosni i na činjenicu da je Grbljanin Mitrofan Ban godinama bio na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske.
“Marović je kao državnik evropskog tipa na Krimovici 15. avgusta poštovao simbole onih koji su, u dobroj namjeri, došli u Grbalj, a koji su takođe građani Crne Gore”, naveli su članovi Odbora.
Mi.B.

Komentar autora web site www.grbalj.org:

Neshvatljivi su cudjenje nekih crnogorskih medija i njihove pratece spekulacije povodom prisutva Svetozara Marovica osvjestavanju crkve u njegovim Krimovicama. Samo autorima tih senzacionalistickih tekstova je poznat razlog zasto pomenuti Grbljanin ne bi trebalo prisustvovati osvjestavanju crkve ispred koje su ukopani njegovi preci. Svetozar Marovic kao i drugi Grbljani dolaze na osvjestanja obnovljenih grbaljskih crkava i materijalno pomazu njihovo obnavljane, jer su one vlasnistvo i kulturno nasljedje nas Grbljana postovaoca Crnogorske ili Srpske pravoslavne Crkve, a ne Rista Radovica i beogradske Patrijarsije.

Od ovoga je samo cudnija potreba clanova odbora za onovu crkve, da od tih medija brane Svetozara Marovica. On je svoje misljenje o srpskoj Crkvi u Crnoj Gori i o njenim obiljezjima, bez da se iza koga sakrivao skresao Mitropolitu srpske Crkve u Crnoj Gori u brk, tj spocitao mu antidrzavne aktivnosti i koriscenje zastave tudje drzave kao crkvene u javnoj polemici, dje je namjesnik srpske Patrijarsije u CG iskazao nevidjenu licemjernost lamentiranjem o tzv. crkvenoj zastavi. Jedino sto bi od pomoci bilo Svetozaru Marovicu i drugim drugacije mislecim Grbljanima, da clanovi pomenutog odbora pokazu malo vise razumijevanja, zasto ne mali broj Grbljana iz moralnih razloga nijesu prihvatili Rista Radovica za svojega duhovnog vodju i od njega uvedene srpske trobojke sa ocilima ne osjecaju svojim crkvenim zastavama kao i da zele da u nekoj od nasih crkava ugoste svojega duhovnog poglavara vladiku Mihaila.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Vijesti 24.08.2009
IZ VATROGASNE JEDINICE KOTOR
Ugašeni požari u Višnjevu i Bigovi
Kotor, 24. avgust (MINA) - Požari u grbaljskim selima Višnjevo i Bigova, koji su izbili nešto prije ponoći, jutros su ugašeni, saopšteno je iz Vatrogasne jedinice Kotor. Komandir Vatrogasnice Eduard Kovačić kazao je da je gorjelo nisko rastinje i da veće materijalne štete nije bilo. „Požar se brzo širio jer mu je pogodovao jak sjeverni vjetar, pa je data uzbuna cjelokupnom ljudstvu Vatrogasnice“, kazao je Kovačić agenciji MINA. U gašenju požara učestvovalo je 18 vatrogasaca sa četiri vozila, a na terenu su samo ekipe osmatrača. On je naveo da su vatrogasci u Višnjevu prethodno ugasili i požar koji je sa druge strane sela izbio juče. „Ukupno, ovog ljeta bilo je 18 požara“, rekao je Kovačić i saopštio da je broj kotorske Vatrogasnice 123 dostupan građanima 24 sata.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevni list Pobjeda 15.08.2009
U Donjem Grblju obovljena crkva Svetog Stefana prvomucenika

Svetozar Marovic na osvestenju

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radovic osvestao je danas u selu Krimovice u Donjem Grblju obnovljenu crkvu Svetog Stefana prvomucenika. Cinu osvestenja prisustvovao je veliki broj gradjana, a medju njima je bio i podpredsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista Svetozar Marovic.
Obnovu crkve , koja je podrazumijevala detaljnu rekonstrukciju njenog prvobitnog izgleda, sproveo je Regionalni zavod za zastitu spomenika kulture iz Kotora.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Casopis "Diaspora" Centra za iseljenike Crne Gore jun 2009

Uspjesni Crnogorci u dijaspori: Rade Maric, Grbljanin iz Londona
Poslovnost, ali i veliko srce
Rade Maric, porijeklom iz Grblja, doselio se u London prije 38 godina da radi za Ambasadu Jugoslavije. Nakon godinu rada u Ambasadi, Rade je odlucio da se okusa i u drugim poslovima. I tako je poceo da radi u hotelu „St. Erminis“ prvo kao konobar, a kasnije kao vozac da prevozi bogatije goste, gdje je stekao razna poznanstva i prijateljstva i nakon dvije godine osnovao svoju firmu R.I.M. zajedno u saradnji sa firmom A.C.D. (Andro Dobrecky), koje su postale najtrazenije kompanije za iznajmljivanje prevoza. Nakon deset godina zajednickog rada, Rade kupuje A.D.C. Danas je vlasnik dvije firme u Londonu, a njegove luksuzne automobile najcesce koriste ljudi dubikog dzepa sa Bliskog i Dalekog Istoka.
Kada je Rade pocinjao samostalni biznis 1975. Bio je to Mercedes 200D. Od tada njegov vozni park se sirio do 27 automobila. Koji je samo sa jednim ili dva izizetka iskljucivo bio ekskluzivni Mercedes Benz sa sest vrata, sedam S klase i osam C klase. Automobil za prevoz prtljaga je takodje bio bio Mercedes Benz Sprinter E klase sa dva nova CDI 320 S klase. Danas vodece svjetske firme i banke koriste usluge prevoza firme R.I.M.&A.C.D. koja je postala zastitni znak garancije vrhunskog i kvalitetnog prevozniog servisa. Medju njima se isticu ITOCHU, MELDEX, RIVET, BBDO Japanska banka NOVATOR, WPP i mnoge druge, koje su na listi stalnih Radovih klijenata koja izgleda kao ekstrakt KO je KO ili Oskar nomination list.
Oko 60% njegove klijentele cine imena u polju biznisa i diplomatije. Bogati turisti su takodje visoko na listi Radove klijentele. Za Rada i njegov tim, zlatno pravilo su diskrecija i apsolutno povjerenje koji garantuju putnikovu bezbijednost. Svojim pozrtvovanim radom i nastupom Rade dokazuje da je ono sto njegova kompanija nudi najbolje. I nakon radnog vremena kada je kancelarija zatvorena, telefoni su i dalje ukljuceni u Radovoj kuci, tako da je on dostupan u svako vrijeme. Rade odbija da koristi govorne masine tzv. voice mail. Kaze da su njegovi klijenti prioritet i da se uvijek mogu osloniti na licni odgovor, ne ostavljajuci poruku na govornim masinama i dodaje:
-Tokom boravka na Srednjem Istoku jedan me klijent pozvao, upravo dok sam jahao na kamili, i bio sam veoma zadovoljan- kaze Rade. Mnogi od mojih klijenata bili su sa mnom godinama, i to uzimam na svoju licnu odgovornost da obezbijedim servis koji oni ocekuju. Rade obezbijedjuje servis za ljude iz svih krajeva svijeta, a posebno treba naglasiti saradnju sa kraljevskom porodicom Bahreina, sa kojima je prijatelj i za koju obezbijedjuje prevoz vise od trideset godina.
Rade je poceo sa jednim automobilom, a danas posjeduje 27 Mercedesa i 4 BMW-a. Ima 15 stalno zaposlenih radnika od kojih su 11 soferi.
Kljuc uspijeha Rade vidi u ljubavi prema poslu, istrajnosti i odlucnosti. Jer ovo je veoma naporan posao koji nosi sa sobom i brojna odricanja, a veliku podrsku i razumijevanje Radu pruza njegova porodica, posebno supruga Ljubica.
Inace, Rade je otac cetvoro djece: sina Nikole iz prvog braka, Sase, Tanje i Natase iz drugog braka sa suprugom Ljubicom.
Najstariji sin Nikola zivi i radi u Svedskoj-Geteborg, sin Sasa se bavi umjetnickom fotografijom i zavrsio je koledz St.Martina fine art & design. Za svoje radove dobio je brojna priznanja, a neki od negovih radova izlagani su u Nacionalnoj Portret galeriji u Londonu. Zivi i radi u Kopenhagenu.
Kcerka Tanja je diplomirala medicinu an Londonskom Imperialy i bavi se za sada generalnom medicinom, radi sa NHS u nekoliko cuvenih Londonskih bolnica, a najmladja Natasa je pravnik.
Medju sunarodnicima iz Crne Gore poznato je da Rade sa suprugom Ljubicom vazi za covjeka spremnog da pomogne, prije svega djeci kojima je neophodan lijek ili veoma skupa operacija i da se nadje na usluzi svima koji dodju iz Crne Gore. Rade s ponosom istice svoje porijeklo i ljubav prema svojoj domovini dodaje : „Covijek nikada ne smije zaboraviti da je gradjanin svoje drzave ma gdje zivio“.
Podatak da pomaze cak 70 humanitarnih organizacija u Londonu, ovaj ponositi Crnogorac je prilicno skromno saopstio: „Takav sam, svi koji mi se obrate za pomoc mogu na nju da racunaju. Ovdje , u glavnom gradu Engleske, ima mnogo nasih uspjesnih ljudi koji mogu da pomognu, pogotovo kada je lijecenje djece u pitanju, tu dvoumljenja nema, ucinicu sve sto je u mojoj moci da pomognem“.
Za vrijeme rata u bivsoj Jugoslaviji Rade je dobio priznanja od humanitarnih organizacija- Crvenog krsta Srbije i Crne Gore kao i brojne zahvalnice diplomatskih krugova sa drugih podrucja bivse Jugoslavije.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Internet vijesti Televizije Crne Gore 06. jun 2009.

Odbornik Crnogorske partije u opštini Mali Iđoš u Srbiji Milo Milojko
pretučen je danas u centru Lovćenca.
Potpredsjednik CP Radosav Perović kazao je da je Milojko zadobio teške tjelesne povrede i da se nalazi u bolnici u tom gradu. On je dodao da su Milojka oko 13 sati pretukle naoružane nepoznate osobe koje su pobjegle automobilom u nepoznatom pravcu.
Prema njegovim riječima, Milojko je pretučen "u strogom centru Lovćenca, naočigled velikog broja prolaznika. Zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život, konkretno - potres mozga, i nalazi se u bolnici, na odjeljenju intenzivne njege", kazao je Perović.
Prema navodima očevidaca, Milojko je pretučen drškama pištolja i metalnim šipkama. Perović je apelovao na nadležne organe Srbije da što prije otkriju i kazne počinioce. On je naveo da su, nakon posjete predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Lovćencu 20. maja, nepoznate osobe više puta prijetile lideru CP Nenadu Stevoviću.
Za citaoce Grbaljskih aktuelnosti, pomenuti Milo Milojko je potomak grbaljskih kolonista u Vojvodini i unuk cuvenog Mila Milojka iz Pobrdja i Dare Milojko rodjene Popovic iz Zagore (scer Krsta i Andje Popovic).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vijesti rubrika regioni 27.05.2009

Radimo samo po propisima
„BOKA KOMERC” NUDI DOGOVOR VLASNICIMA ZEMLJIŠTA NA JAZU
Kotor - Povodom “neargumentovano iznijetih ocjena i stavova na redovnoj skupštini NVO \"Jaz- Mrčevo polje” u kojima se u negativnom kontekstu pominje \"Boka komerc” AD Radanovići, reagovao je Odbor direktora te firme.
U saopštenju se navodi da je to preduzeće “vlasništvo nad imovinom u Mrčevom polju stekla kao jedan od dva pravna sljedbenika nekadašnje PTP \"Boka\" Radanovići, na bazi validne dokumentacije, što se može provjeriti kod nadležnih uprava za nekretnine u Budvi i Kotoru”.
U saopštenju koje potpisuje predsjednik Odbora direktora Ivo Magud kaže se i da ta kompanija “ne spori lični interes, niti moralno pravo bilo kog pojedinca ili pravnog lica da u zakonom propisanoj proceduri ospori, odnosno dokaže drugačiji vlasnički status te imovine”.
“Tvrdimo da nikom ko je podnio validnu dokumentaciju za povraćaj zemlje pred nadležnim organima nijesmo sporili, niti ćemo osporiti sticanje prava svojine u skladu sa važećim zakonskim propisima. U interesu je našeg preduzeća da se problemi koji se tiču definisanja prava svojine na \"spornoj imovini\" što prije riješe. U tom cilju smo otvoreni za svaku vrstu saradnje i pomoći sa naše strane. Uvažavajući ulogu medija smatramo da se sva sporna pitanja mogu riješiti samo na odgovarajućem mjestu, a to su nadležne institucije”, kaže se u saopštenju.
Oko 600 vlasnika potražuje imovinu ukupne površine 2,5 miliona poljoprivrednog zemljišta, kao i milion kvadrata gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Jaz-Mrčevo polje. Najatraktivnija lokacija je Jaz i zaleđe te plaže. Vlasnici koji su se okupili u NVO “Jaz-Mrčevo polje” u namjeri da povrate svoju imovinu, tvrde da su zemljište koje im zakonski pripada bile uzurpirale firme \"Montepranzo\" i \"Boka komerc“.
I.K.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vijesti rubrika regioni 15.05.2009

Čekamo kupca

NAMJERA VLASNIKA ZEMLJE NA JAZU
Kotor - Vlasnici imovine na potezu od Jaza do Mrčevog polja okupiće se večeras u 19 sati u kotorskom Centru za kulturu na prvoj redovnoj skupštini NVO \"Jaz-Mrčevo polje\".
Predsjednik Odbora za povraćaj imovine Dragan Buzdovan, kazao je da su lični interes i moralna obaveza prema precima, osnovni motivi mještana u borbi da im se vrati imovina na Jazu i Mrčevom polju. On je rekao da su u protekla četiri mjeseca uradili mnogo kako bi zaustavili sve one koji su \"otimali našu imovinu\".
Buzdovan je ponovio da su zemljište koje im zakonski pripada bile uzurpirale firme \"Montepranco\" i \"Boka komerc\".
“U organizaciji Opštine Budva na ovom prostoru održavani su koncerti „velikih svjetskih muzičara“, a sada se tamo nalazi fudbalski stadion. Opštini Budva ovaj prostor ustupili smo na godinu, a ukoliko se poslije tog roka pojavi kupac koji bi bio zainteresovan za kupovinu zemljišta, spremni smo i za prodaju po odgovarajućoj cijeni”, kazao je Buzdovan.
Riječ je o 2,5 miliona kvadrata poljoprivrednog zemljišta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dnevna novina Vijesti 17.04.2009

Ljubanović zadržao kormilo

NOVI SAZIV U BUDVANSKOM PARLAMENTU
Budva – Grbljanin Krsto Ljubanović, predstavnik koalicije DPS – SDP “Evropska Budva – Dobri ljudi” biće i u narednom četvorogodišnjem mandatu predsjednik Skupštine opštine Budva, odlučio je juče, na konstitutivnoj sjednici, novi odbornički saziv u lokalnom parlamentu.
Za Ljubanovića, koji je i u prethodne četiri godine bio u fotelji prvog čovjeka parlamenta, glasala su 24 od ukupno 29 odbornika.

Skupština je juče verifikovala novi tridesetdvočlani odbornički saziv, koga čine 23 odbornika koalicije DPS-SDP, šest odbornika koalicije SNP, NSD i NS, dva iz PzP-a, i jedan odbornik koalicije LP i DC.
“Izuzetna mi je čast ukazana da drugi put budem biran za predsjednika ove Skupštine. Očekujem i od sebe i od vas da ćemo korektno sarađivati naredne četiri godine, da ćemo biti produžena ruka uvaženom predsjedniku Rajku Kuljači i izvršnoj vlasti, te da ćemo nastojati da našim odlukama učinimo da grad bude još ljepši i privlačniji nego što je to danas”, kazao je Ljubanović nakon izbora.

V. L.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Dnevna novina Vijesti 10.04.2009
Stiže „Grbalj”

NOVI TRAJEKT „POMORSKOG SAOBRAĆAJA“ KRENUO IZ SLOVENIJE KA BOKI
Tivat - Novoizgrađeni trajekt „Grbalj“, preduzeća „Pomorski saobraćaj“ iz Kamenara, isplovio je juče prijepodne iz Izole u Sloveniji na put prema Boki Kotorskoj.
Novi brod u Boku će stići za oko 50 sati jer plovi rutom dugom 346 milja u unutrašnjim morskim vodama Hrvatske, između ostrva i obale, kako bi izbjegao eventualno nevrijeme na otvorenom moru.
Tehnički direktor „Pomorskog saobraćaja“ Đuro Kosić rekao je da je novi trajekt preuzela šestočlana posada sa iskusnim zapovjednikom i upraviteljem stroja.
Brod je u Izoli napravljen po posebnom projektu namjenski razvijenom da odgovori specifičnim zahtjevima i potrebama kompanije „Pomorski saobraćaj“ na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.
Trajekt „Grbalj“ je dug 59,75 metara , širok 16, sa gazom od 2,2 metra, a konstruisan je tako da ispunjava i sve tehničke zahtjeve za veliku obalnu plovidbu, a ne samo plovidbu unutar zaliva Boke.
Projektant, biro „Boat consulting“ iz Rijeke, u konstrukciji „Grblja“ primijenio je najmodernija tehnološka rješenja kakva se koriste kod najnovijih plovila te vrste u svijetu, što podrazumijeva obimno korišćenje elektronike i modernu koncepciju brodskog pogonskog kompleksa.
Zbog potrebe unifikacije sa postojećom flotom i novi trajekt „Pomorskog saobraćaja“ koristi motore renomiranog američkog proizvođača „Cummins“, ali su oni znatno snažniji nego na postojećim trajektima, pa će tako „Grbalj“ sa mašinama od ukupno 1.215 konja postizati brzinu od 11 čvorova.
Pogon je izveden primjenom dva posebna propelera koji su istovremeno i kormila, zbog čega se novi brod, za razliku od postojećih trajekata „Pomorskog saobraćaja“, neće morati okretati prilikom pristajanja u Lepetanima, što će značajno skratiti vrijeme trajanja vožnje preko tjesnaca Verige.


Biće mjesta za 60 automobila

Kapacitet novog broda je do 60 malih putničkih automobila, što je oko 20 odsto više nego kod trajekta „Igalo“, do sada najvećeg u floti „Pomorskog saobraćaja“, a visina komandnog mosta nad palubom dovoljna je da se na novi trajekt bez problema ukrcaju i najveći šleperi sa vangabaritnim teretima.
Trajekt „Grbalj“ prvi je potpuno novi brod u našoj trgovačkoj floti nakon 1990. godine, kada je tadašnja „Prekookeanska plovidba“ Bar u brodogradilištu u istočnonjemačkom gradu Rostok preuzela novoizgrađeni polukontejnerski brod „Morača“ od 18.160 tona.
S.L.
Vijesti rubrika regioni 10.04.2009
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Elektronske novine PCNEN 12.03. 2009

Još jednom NE deponiji u Grblju

Piše: Stevan Kordić
Savjet mjesnih zajednica Grblja organizuje u nedjelju 15. marta 2009. godine u 15:00 sati protestni skup "Još jednom NE deponiji u Grblju". Tom prilikom iskazaćemo još jednom naše protivljenje namjeri Ministarstva turizma i zaštite životne sredine da na lokaciji Trešanjski mlin izgradi regionalnu sanitarnu deponiju za opštine Budvu, Tivat i Kotor, a moguće i Herceg Novi.
Pozivamo sve građane da nam se pridruže 15. marta na Trgu ispred pošte u Radanovićima, gdje će biti održan protestni skup.
Savjet mjesnih zajednica Grblja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevna novina Vijesti rubrika Regioni 12.03.2009

Nigdje nije kao u Kotoru
SASTANAK O PROBLEMIMA SA SNABDIJEVANJEM STRUJOM
Kotor - Najviše problema u snabdijevanju električnom energijom u Crnoj Gori ima Kotor, pa će prioritetni radovi biti odrađivani u ovoj opštini - zaključeno je na sastanku gradonačelnice Marije Ćatović sa predstavnicima EPCG.
Naglašena je neophodnost okončanja gradnje dalekovoda Muo–Prčanj–Stoliv, Gradiošnica–Škaljari i Risan-Orahovac, završetka radova u rejonu Grbalj 2, od Radanovića do Lastve Grbaljske, na području Krimovice – Petoselica, te na potezu od Škaljara do Krive ulice.
- Najavljene su i hitne mjere na otklanjanju kvara na prekinutom 10KV kablu u Lipcima - piše u saopštenju Opštine. Dodaje se da je, “s obzirom na usporenu realizaciju projekata koje je u oblasti elektrosnabdijavanja Kotora planirala Vlada i finansijski značajno podržala Opština”, zaključeno da EPCG treba da uloži maksimalne napore kako bi se ubrzali radovi.
I.K.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevna novina Vijesti rubrika Regioni 11.03.2009

PREDRAG ŠTILET PODRŽAO KOLEGU DRAGANA KANKARAŠA (DPS)

Tivat - Prihvatio sam stav Predsjedništva DPS-a da kandidat naše partije na izborima za gradonačelnika Tivta ponovo bude Dragan Kankaraš i zbog toga nijednom nijesam pomišljao da napustim partiju. Vjerovatno je u tome presudila činjenica da je lokalna vlast u Tivtu pod Kankaraševim rukovodstvom započela brojne projekte koje treba da dovrši. Lično mi je bila čast što sam već drugi put zaredom bio u najužem izboru za kandidata DPS-a za gradonačelnika, a satisfakcija mi je još veća što sam osjetio, doživio i vidio da su brojni građani Tivta veoma pozitivno reagovali na takvu mogućnost, što je, svakako, dobar politički kapital za neko naredno vrijeme - kazao je u razgovoru za „Vijesti“ ugledni tivatski ljekar i aktivista lokalnog DPS-a, dr Predrag Štilet.
On je naglasio da nije razmišljao da na izbore 29. marta izađe kao samostalni kandidat, o čemu se spekulisalo u političkim krugovima u Tivtu.

- Član sam DPS-a i nije logično da svoje ambicije stavljam ispred onoga što je zvaničan stav moje partije. Naprotiv, namjeravam da u granicama mogućnosti i Kankaraševim željama, pomognem u ostvarivanju još jednog mandata na čelu grada - kazao je Štilet, dodajući da je time možda iznevjerio očekivanja pojedinaca u DPS-a Tivta koji su smatrali da bi, svojom eventualnom samostalnom kandidaturom, bio spreman da nanese štetu partiji.
Štilet je svom partijskom kolegi, koji će se 29. marta boriti za povjerenje građana Tivta, preporučio da „nađe pravu mjeru između obećanja i realnosti“, kao i da „lokalna samouprava bude više orijentisana prema običnim građanima, a manje prema velikim investitorima“ i pozvao koalicione partnere da „iskrenije podrže kandidata DPS-a“.

On je naglasio da namjerava da se posveti struci – medicini i da kao predsjednik Udruženja dermatovenerologa Crne Gore ima namjeru da podigne nivo dermatologije, ali nije isključio ni mogućnost da politički angažman nastavi ponovo u diplomatiji jer je svojevremeno bio ministar-savjetnik u ambasadi SCG u Švedskoj.


Čudi ga stav vrha

Štilet je naglasio da ga, ipak, „malo čudi“ stav vrha DPS-a da na izbornu listu „Evropska Crna Gora DPS-SDP-BS-HGI“ ne uvrsti nijednog Tivćanina, iako ta partija već duže od 12 godina konstantno drži vlast u najmanjem bokeljskom gradu.
- Mislim da je Tivat zaslužio da ima republičkog poslanika, a zašto to sada nema, trebalo bi pitati lokalne funkcionere DPS-a i SDP-a - istakao je Štilet.
S.L.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
06.03.2009 Dnevna Novina Vijesti rubrika Regioni

I Grbljani traže opštinu

INICIJATIVA GRUPE STANOVNIKA SA PRIMORJA, STARA VIŠE OD POLA VIJEKA, PONOVO AKTUELNA
Budva – Iako su mnoge regije u Crnoj Gori, poslije upornih insistiranja stanovnika, dobile status opštine, inicijativa, stara više od pola vijeka, da i Grbalj postane gazda na svom, još čeka zeleno svjetlo lokalnih i republičkih vlasti.
Odbor za vraćanje statusa opštine Grblju ponovo je apelovao na vlast da se toj regiji, koja je prije Drugog svjetskog rata imala svoju upravu, vrati ta „privilegija“.
Grbalj, jedno od najatraktivnijih lokacija na Crnogorskom primorju, “razapet” između kotorske i budvanske opštine, i dalje je pod ingerencijom dviju lokalnih uprava.
Portparol Odbora Slobodan Parapid podsjetio je da inicijativa o formiranju opštine Grbalj datira još iz 1950. godine.
- Inicijativa je ponovo zaživjela prije četiri godine. Grupa stanovnika Grblja i Grbljana, entuzijasta iz svih struktura i partija, dovela je incijativu prilično do kraja. Pripremili smo teren po selima, napravili smo kratku studiju opšte izvodljivosti koju je radio fakultet iz Banjaluke, dva doktora nauka i tri magistra. Oni su u toj studiji preporučili formiranje opštine Grbalj. Međutim, sada je sve u rukama političara. Naš narod teško prihvata činjenicu da, htjeli ne htjeli, partija na vlasti može da ukine opštinu ili da je uspostavi. To više nije stvar koju mogu da vode pojedinci ili opozicione partije. To naš narod teško prihvata. Ne želi da prihvati činjenicu da je DPS dvadeset godina na vlasti. To je ključni problem zašto se stalo sa tom akcijom - kazao je Parapid za „Vijesti“.
On je rekao da je su građani svoj posao završili, te da čekaju da se jave političari.
- Na kraju krajeva, moje lične finansijske mogućnosti nijesu tolike da mogu biti kreator formiranja jedne opštine. Ne mogu to ni ja, niti iko od nas pojedinačno, niti zajedno. Znači, ipak, to mora da radi vlast. Sada je stvar građana da li čekati još pet, deset, petnaest, dvadeset ili pedeset godina da se promijeni vlast ili će jednostavno prihvatiti činjenicu, neminovnost postojećeg stanja i ponuditi vladajućoj partiji, zamoliti je u ime građana Grblja da pokrene inicijativu za formiranje opštine Grbalj – naglasio je Parapid.

„Razapet” između dva grada

- Grbalj objedinjuje 20 sela u regiji od „tunela do tunela“, od Vrmca do Mogrena. Do Drugog svjetskog rata Grbalj je funkcionisao kao jedna opština. Grbalj su činile petoselice, odnosno četiri regije od po pet sela koje su imale svoje knjaževe. U Kraljevini Jugoslaviji ustanovljena je opština sa jednim predsjednikom. To je trajalo do Drugog svjetskog rata kada je, 1945. godine, Boka pripojena Crnoj Gori i ugašena opština Grbalj, koji je podijeljen tako što je pet šestina pripalo Opštini Kotor, a preostala šestina Opštini Budva – kazao je Parapid.

Radanovići - administrativni centar

Studijom je, kazao je Parapid, predviđeno da budući administrativni centar Grblja budu Radanovići.
- Planirali smo da sjedište bude na Radanovićima, što bi ujedno bio centar tri ključne opštine - Tivat, Kotor i Budva. Dr Rajko Gnjatov je predložio određene smjernice za razvoj, formiranje i planiranje opštine, koja bi bila umanjena za mnoge službe. Nema potrebe za nekim službama, poput komunalne, vatrogasne i sličnih, kada ih ima u okolnim opštinama. Ekonomisti sa fakulteta u Banjaluci su apsolutno saglasni da bi Grbalj sigurno mogao sam sebe da izdržava, s obzirom na resurse koje posjeduje, obalu, Grbaljsko polje, sela, poljoprivredu i stočarstvo – istakao je Parapid.
V.LAJOVIĆ
Budvani grade na našoj imovini
VLASNICI ZEMLJE NA LOKACIJI JAZ - MRČEVO POLJE I DALJE U PROBLEMIMA
Budva/Kotor - Nakon sastanka sa gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom, potpredsjednikom Lazarom Rađenovićem i predsjednikom SO Krstom Ljubanovićem, vlasnici zemlje na lokaciji Jaz - Mrčevo polje koja im je oduzeta prije 17 godina, njih oko 620, nadaju se pozitivnim pomacima u rješavanju tog problema.
Riječ je o oko 2,2 miliona kvadrata, uglavnom, poljoprivrednog zemljišta.
Predsjednik Odbora za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa Jaz-Mrčevo polje, Dragan Buzdovan, kazao je juče da je od 1992. godine, kada je donijet zakon o vraćanju poljoprivrednog zemljišta i društvene svojine, nekoliko pokušaja i sudskih procesa u cilju vraćanja imovine, bilo bezuspješno.
- U tom periodu, došlo je do nevjerovatnih apsurda da se kao vlasnici na našoj imovini upisuju razne firme, fondovi i pojedinci sa nekim sudskim rješenjima. Jednostavno, otima se naša zemlja. I Opština Budva počela je da oduzima dio po dio naše imovine, ulažući ogromna sredstva za gradnju igrališta, prostora za održavanje koncerata, izgradnju kolektora, trafostanica i druge infrastrukture. Na sastanku sa rukovodstvom Budve potvrđeno je da je došlo do nekih grešaka u koracima Opštine prilikom gradnje stadiona. Dogovoreno je da se formiraju timovi sa obje strane kako bi se riješila sva sporna pitanja - kazao je Buzdovan.
On je dodao da je, s obzirom na to da su svi zainteresovani za prodaju zemlje, dogovoreno da se prije nalaženja strateškog kupca, isprave pogrešni upisi u katastar.
- Dogovoreno je i da zajednički nađemo model upravljanja stadionima, parkinzima i svim obektima koji se nalaze na terenu Jaz - Mrčevo polje. Kuljača nas je podržao u ovim aktivnostima - kazao je Buzdovan.

Zemljište vrijedno pola milijarde eura

Branko Strahinja iz NVO “Jaz -Mrčevo polje” istakao je da, po sadašnjoj tržišnoj cijeni, vrijednost imovine na istoimenoj lokaciji iznosi više od pola milijarde eura.
Oni se pitaju na osnovu kojih dokumenata su, kao vlasnici njihove zemlje, upisivane razne državne institucije, lokalne samouprave, firme \"Bokakomerc\" iz Radanovića, \"Montepranzo-Bokaprodukt\" iz Tivta i drugi.
- Naša obaveza je da zaštitimo i valorizujemo ono što je naše, ono što su nam preci ostavili, a što treba da ostavimo našim potomcima. Odlazeći da rade najčešće pješice u Tursku ili kopajući Suecki kanal, naši preci su zarađivali novac kojim su kupovali ovu zemlju da bi je ostavili potomcima - kazao je Strahinja.
Branko Pejović je poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima i da neće dozvoliti dalje otuđenje imovine.
I.K.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevni list Vijesti 25.02.2009

DPS-ov grbaljski kadar dr Predrag Stilet iz Ljesevica ozbiljan protivkandidat svom partijskom kolegi u Tivtu

DPS PREDLOŽIO DVA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA TIVTA
Tivat - Lista pretendenata da u ime najjače tivatske partije učestvuju u trci za izbor novog gradonačelnika Tivta svela se na dva imena – aktuelnog gradonačelnika Dragana Kankaraša i uglednog tivatskog ljekara dr Predraga Štileta – saznaju „Vijesti“ u izvorima bliskim rukovodstvu DPS Tivta.
Za poslanike je kandidovano 11 istaknutih članova tivatskog DPS-a.

- Ne bih komentarisao imena, DPS je velika partija i imali smo više kandidata za gradonačelnika i poslanike. Procedura još nije završena jer sada imena koja smo sinoć konstatovali na Izvršnom i Opštinskom odboru idu na Predsjedništvo DPS-a koje svodi listu kandidata i daje svoje mišljenje, nakon čega OO donosi konačnu odluku - kazao je juče za „Vijesti“ predsjednik OO DPS Ivan Novosel. On je najavio da će ta stranka do kraja nedjelje zvanično izaći sa imenom svog kandidata za gradonačelnika.

Kankaraš je juče za „Vijesti“ kazao da je dao formalni pristanak na kandidaturu koju su predlagali mjesni odbori, a što je neophodan preduslov da se o tome izjasni i Predsjedništvo partije.

Prema nezvaničnim informacijama, na Kankaraševoj ponovnoj kandidaturi insistira sam vrh partije i krugovi bliski predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću koji su to ranije već saopštili lokalnim partijskim čelnicima u Tivtu.

Iako i dr Štilet važi za osobu sa dobrim vezama u vrhu DPS-a, posebno sa uticajnim potpredsjednikom Svetozarom Marovićem jer su obojica Grbljani, procjena je da je Štilet „previše svojeglav“, odnosno da, kao eventualni gradonačelnik, ne bi „uvijek poslušao naredbu iz Podgorice“.
S.L.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevna novina Vijesti 04.02.2009

NA PREDLOG VLADE, 26 GRAĐANA OD POSEBNOG INTERESA ZA CRNU GORU DOBILO DRŽAVLJANSTVO
Podgorica – Nijesu samo poznati sportisti i glumci dobili crnogorsko državljanstvo, dobila ga je i potpredsjednica Vlade Gordana Đurović. Crnogorski državljanin postao je i Švajcarac Frederik Paulsen, ali i Egipćanka Reem Ahmed Ahmed Khader iz Kaira. Njihov prijem, i još dvadeset troje sa spiska koji je “Vijestima” dao ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović, je “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore i daje se samo izuzetno”, kako predviđa Zakon o crnogorskom državljanstvu.

Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i Egipta založila su se i za Reem Ahmed Ahmed Khader iz Kaira, koja je, kako kaže Kalamperović, unuka Crnogorke iz Grblja.
Šef diplomatije se založio da Reem Ahmed Ahmed Khader, iz ugledne egipatske familije, dobije crnogorsko državljanstvo. Ona je, kaže Roćen, unuka Olge Perović iz Kotora i veoma je ponosna na svoje crnogorsko porijeklo.

O. LAKIĆ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevna novina Vijesti 29.02.2009

Grbljanin Milan Tičić na tronu

NAGRAĐENI NAJBOLJI SPORTISTI BUDVE
Budva – Titula najbolji sportista Budve za 2008. godinu, jednoglasnom odlukom sportskih novinara i radnika, pripala je vaterpolisti Milanu Tičiću. Njemu je na svečanosti u bečićkom hotelu “Splendid”, gradonačelnik Rajko Kuljača uručio zlatni pehar.

- Moramo dokazati da je Budva, ne samo u investicionom i turističkom nego i u sportu lider Crne Gore – poručio je Kuljača.
Nagrada je dodijeljena i najboljem sportskom kolektivu - Vk Budvanska rivijera, dok je priznanje za najboljeg trenera primio Dejan Vukićević.
Najbolji sportski radnik je Dragan Lazović, sekretar FK Mogren, dok je titulu najboljeg mladog sportiste odnio Marko Ivančević.
Specijalna nagrada pripala je Mirjani Martinović i Ranku Vukotiću iz džijudžic kluba “Budva – Komercijalna banka Budva”, dok je posebno priznanje Radija Budve, pripalo Boru Lazoviću i Niku Raduloviću.

Na listi deset najboljih sportista Budve su Igor Kunjić, Veljko Uskoković, Simo Dabović, Luka Pejović, Ratko Suknović, Filip Trajković, Zdravko Dragićević, Denis Šefik, Nikola Vujović i Tomislav Ranković.
Izbor najboljeg sportiste Budve već deceniju i po organizuje Radio Budva pod pokroviteljstvom Opštine.
V. L.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevna novina Dan 27.01.2009

NAKON INTERVENCIJE EKIPE GRADSKOG VODOVODA
Grbljani dobili vodu

KOTOR - Ekipa JP Vodovod i kanalizacija juče je otklonila oštećenje glavne vodovodne cijevi u Radanovićima, čime je uspostavljeno uredno napajanje vodom potrošača sa područja Radanovića do "Jugodrva", kao i dijela prema Lukavcima.
Kako je saopšteno iz preduzeća, vodovodnu cijev oštetilo je klizište ispod izvorišta Siniš kod Radanovića, izazvano velikim nevremenom koje je zahvatilo Boku prethodnih dana.
- Naša ekipa je u rekordnom roku, od samo jednog dana, otklonila kvar na cijevi F150 u dužini od 120 metara. Takođe, specijalnom mašinom koju smo dopremili iz Srbije, pošto u bližem okruženju nema takve mehanizacije, izvršeno je otčepljene kanalizacionih šahti u naselju Plagenti. Ovdje se radilo o velikom kvaru, preciznije začepljenju sifonskog cjevovoda, čime je bio onemogućen i rad pumpi. Planiramo da ovom mašinom izvršimo i servisiranje kompletnog kanalizacionog sistema od Dobrote do crpne stanice, što će trajati od pet do sedam dana - kazao je "Danu" Ilija Vujović, direktor gradskog Vodovoda, dodavši da je navedena investicija vrijedna nešto više od 50.000 eura. Vujović je naglasio da je na čitavom području opštine od juče voda upotrebljiva za piće.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dnevna novina Dan rubrika sport 23.01.2009
U VAŠEM KLUBU: OFK GRBALj
Treća sreća

U velikim državama postoje veliki gradovi, a u velikim gradovima, logično je formiraju se i veliki sportski klubovi. A šta je sa malim državama, malim gradovima..., kakvi se tamo formiraju sportski kolektivi? Crna Gora je mala država sa malim gradovima i sa, za velike scene, malim sportskim kolektivima, pa u njoj ima nekoliko klubova sa sela. Sela su različite veličine, pa i klubovi sa različitim uspjesima. Najveće selo u najmlađoj državi na svijetu je Grbalj, a najveće selo ima i najveći klub sa seoskog područja, odnosno jedan od najboljih fudbalskih kolektiva – Omladinski fudbalski klub "Grbalj". U ovom broju donosimo kratku priču o istorijatu loptanja u ovom dijelu Crne Gore, ali i predstavljamo mlađe kategorije.
OFK "Grbalj" je tri puta počinjao, 1970. godine, pa 1985. i, konačno, treća sreća 1995. godine počela je nova era Fudbalskog kluba iz velikog sela Grbalj. Magistrala je selo podijelila na Gornji i Donji Grbalj, a tako je postajala podjela na ekipe za sportske, naročito fudbalske duele. U ljetnjem periodu, posebno, Grbljani su organizovali utakmice između dva dijela sela i tada se rodila ideja da se "ujedine" i osnuju klub. Nakon registracije 1970. godine OFK "Grbalj" se takmičio u Južnoj regiji, ali sredstva, tereni, a posebno odlazak igrača na školovanje u gradove, onemogućio je duže bitisanje fudbalskog kolektiva. Prvi "Grbalj" nije sporovao, brzo je ugašen, ali su neki drugi klinci njegov rad obnovili 1985. godine. I to je trajalo koliko mački momak, a treće pokretanje bilo je po onoj "tri puta Bog pomaže". Krenuo je moderni OFK "Grbalj" i svakim danom je sve vidniji napredak. Rekonstrukcija igrališta i planovi za izgradnju jedinstvenog sportskog centra sa više fudbalskih terena, balon salom, teretanom hotelom... u glavama je fudbalskih pregalaca iz Grblja.
OFK "Grbalj" osim prvoligaša u seniorskoj konkurenciji, o kome ćemo pisati u nekom od narednih brojeva, ima kadetski, pionirski i pogon pjetlića. Ovih dana, pod rukovodstvom Stanka Tomičića, direktora mlađih selekcija, ove Grbljeve selekcije se pripremaju u Ulcinju. Stanku od pomoći je i doajen, ne samo grbaljskog fudbala, Nikola Bukilica. Petliće fudbalskim vještinama uči Rajko Milojko, a tu su: Aleksa Đukić, Vasko Radanović, Miodrag Kuzelj, Vuko Batuta, Damjan Marić, Miljan Marić, Vladimir Čolan, Miloš Drašković, Branko Drašković, Nemanja Odža, Vlado Kordić, Bojan Magud, Marko Zec, Nemanja Krstičević, Lazar Krstić, Jovan Vukšić, Blagota Vukčević, Uroš Lakićević, Dragan Grivić, Vlado Magud, Mihailo Ćulafić, Nikola Krstičević i Filip Odža.
Pionirima je trener Stevo - Bato Marić, a u takmičarskom pogonu su: Miladin Dedović, Jovan Ristelić, Stevan Ercegović, Boris Tanjga, Aleksandar Magud, Miloš Bukilica, Predrag Vulović, Jovan Batuta, Goran Milojko, Bojan Crivić, Predrag Giljača, Nikola Kordić, Slavoljub Đurišić, Miloš Ulićević, Vasilije Ivošević, Nenad Lazarević, Dušan Vušković i Blaško Grivić.
Branislav Šćepanović, čovjek koji je golovima obilježio jedno vrijeme stvaranja modernog "Grblja" trenira kadete, a to su: Mirko Magud, Mirko Rokvić, Stefan Latković, Davor Krstičević, Srđan Dašić, Šalea Kordić, Đuro Magud, Nemanja Gudelj, Branislav Begović, Đorđe Božović, Vasilije Marković, Vladan Mijailović, Petar Latković, Igor Vulović, Milo Maslak, Nikola Spalević, Zarija Dedović, Blagoje Manojlović, Srđan Popović, Đorđe Šekarić, Branislav Janković, Stefan Tomičić, Duško Pejović i Nemanja Burić.
V. Drljević
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dnevna novina Dan 29.11.2008

BRANKO VUJOVIĆ IZ GRBLjA OČEKUJE KVALITETAN ROD MASLINA
Sa stabla u mrežu, pa u mlin

Sezona berbe maslina u Grblju je počela, a Branko Vujović iz Pelinova, jedan od malobrojnih proizvođača i njegovi sinovi, koji mu pomažu u svakom segmentu rada, očekuju dobar rod. Vujovići su ranije obnovili stara stabla i ove godine, uz pomoć Udruženja maslinara Boke, zasadili nove sadnice, te od maslinjaka, napravljenog u kaskadama sa bunarom za navodnjavanje, prave prinose tek očekuju. Za sada, čitav rod se bazira na starim maslinama. Jedan od pokazatelja dobrog roda je odsustvo štetočine zvane mušica.
- Ova godina je jedna od boljih u posljednje vrijeme, s obzirom da je bila velika suša, mušica nije napadala kao ranijih godina. Berba je počela, jer po savjetu stručnjaka, čim jedna trećina maslina počne da dobija plave nijanse, treba ih brati. Očekujem solidan rod, jer su bile zaštićene od mušice, a suša je takođe pogodovala da mušica ne radi, tako da je izuzetno dobar kvalitet ove godine - kaže Branko Vujović.
Kao i svi Grbljani i on preferira sortu žuticu, koju je naslijedio od predaka.
- "Žutica" je stara autohtona sorta koja najbolje rađa na ovom području. Sa sinovima sam obnovio oko 70 starih maslina, zasađenih prije 300 godina i posadio još 170 novih, takođe sorte žutica i dijelom "lećino", da vidimo kako će ići, koje smo dobili od Udruženja "Boka" sa sjedištem u Radanovićima. Od ovih mladih stabala rod očekujemo tek za pet, šest godina. Uložili smo veliki trud, napravili podzid, bunar, od svega toga zavisiće i prinos - kaže Vujović.
Kvalitetan proizvod uvijek ima plasman, a od zdrave masline biće i kvalitetnog ulja.
- Kvalitetna, zdrava hrana svuda ide, zato se i borimo za što bolji kvalitet - masline ćemo mljeti i praviti ulje, a da bi ulje bilo kvalitetno, plodove ćemo brati isključivo u mrežama, sa specijalnim grabuljama, koje sam nabavio ove godine i odmah ćemo ih mljeti. Biće manje ulja, ali će biti kvalitetno. Ako i bude viška, otkupiće ga Udruženje. Nećemo dozvoliti da padaju na zemlju, jer po savjetu stručnjaka, ako stoje na zemlji svakim danom gube na kvalitetu dok se sakupe sa zemlje, a još duže vremena traje do same meljave, automatski je sve lošili kvalitet - kaže Vujović.
On dodaje da će ove godine ulje cijediti na dva mlina - stari mlin u Pelinovu primjenjuje "hladno cijeđenje", a novi mlin u Radanovićima, nabavljen iz Italije, koristi novu tehnologiju.
- Daću masline i u jedan i u drugi mlin, a rezultate ćemo vidjeti - poručuje Vujović.

M.D.P.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevna novina Dan 22.11.2008

MASLINARSKO-ULjARSKA ZADRUGA U PELINOVU, GRBALj, RADI PUNOM PAROM
Najbolje hladno cijeđeno ulje

Seoski mlin za cijeđenje maslinovog ulja u selu Pelinovo u Grblju ni poslije pola vijeka rada ne posustaje i ne predaje se pred modernom tehnologijom obrade. Sezona cijeđenja ulja počela je 27. oktobra, kada je i mlin otvoren, a potrajaće sve do sredine januara, jer, kažu mještani, maslina sporo opada i odličnog je kvaliteta. Proizvođači maslina iz cijelog Primorja rado dolaze ovdje da na tradicionalan način - hladnim cijeđenjem, dobiju kvalitetno ulje. Mlin je u Pelinovo dovezen iz Paštrovića daleke 1957. godine, a danas radi kao Maslinarsko-uljarska zadruga čiji su akcionari porodice Pavleža, Vujović, Spasojević, Đukić, Zec i Radanović.Oni rade na mlinu za svoje potrebe i za usluge zainteresovanih.
- Mlin je proizveden u Firenci 1934. godine, najprije je bio u Paštroviće, koji su ga kupili i donijeli iz Italije, a kada su kupili novi, prodali ga Grbljanima. U ovoj zgradai je od 1957. godine. Održavamo ga, svake godine ulažemo u njega, sredimo ga na početku i na kraju sezone. Dolaze nam ljudi iz Bara, Ulcinja, koji su prošlih godina bili zadovoljni kvalitetom ulja, trenutno meljemo masline iz manastira Praskvica kod Budve, a naše najveće mušterije su Paštrovčani. Nijesu nam konkurencija nove tehnologije, jer ljudi dobro znaju šta znači hladno cijeđeno ulje. Nema nikakvog zagrijavanja maslina. Nove mašine uključuju i grijanje do 25 stepeni, da bi se ulje moglo odvojiti. Ovo je čisto hladni proces koji u potpunosti čuva sve materije i to je ulje mnogo traženo na tržištu - kaže Ljubo Pavleža, jedan od suvlasnika koji radi za mašinama.
Najbolja je, kaže, sorta "žutica", jer je najizdašnija - od 100 kilograma žutice može se dobiti 13-14 litara ulja, dok su "crnica" i "lombardeška" za cijeđenje nezahvalne sorte - od iste količine dobije se oko osam litara ulja. Za uslugu cijeđenja ulja akcionari naplaćiju četiri litra ulja po mlinu ili 50 eura (jedan mlin je 250 kilograma maslina).
Proces proizvodnje ulja je jednostavan, mlin radi na električni pogon, a za sve treba snaga, vještina i znanje.
- Maslina se najprije sipa u pilo - kazan, gdje ih melju dva kamena točka. Kada postanu kašaste, masa se sjedinjava i sipa u manju posudu, a odatle ide na presu za cijeđenje. Tu su košnice od najlonskog konopca (ima ih samo u Italiji, odakle smo ove godine kupili 150 novih košnica). Na te pletene košnice stavljamo po dvije vanglice mase I tako slažemo do vrha prese. Između svake pete košnice dođe po jedan čelični lim, koji stvara pritisak na masu. Sa druge strane imamo pumpu koja izvlači vodu ispod klipa I tako stvara pritisak. Pritisak je do 250 atmosfera. Na tom pritisku se završava proces. Sačekamo desetak minuta da pritisak opadne, pa ga ponovo podižemo na 250 atmosfera. Na istoj masi to ponavljamo 3-4 puta, kako bi maksimalno iscijedili masline - objasnio je Pavleža.

M.D.P

Test u frižideru

U cilju prepoznavanja da li je maslinovo ulje čisto ili mješavina više vrsta sa vodom, on je savjetovao da se testira u frižideru.
- Pravo maslinovo ulje nema dodataka ni vode ni drugih ulja. Da biste prepoznali da li je ulje pravo, stavite flašu sa uljem u frižider i sačekajte da se zamrzne. Pravo maslinovo ulje se potpuno zamrzne, možete flašu okrenuti naopako, neće se proliti. Ako ima dodataka drugih ulja, razdvojiće se i ostaće rijetko - objasnio je Pavleža.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12.11.2008                            dnevni list Vijesti

Izvodi iz intervjua Svetozara Marovica datom RTCG povodom lokalnih izbora u Kotoru:

MAROVIĆ OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE DPS U KOTORU OSTVARILA JEDAN OD NAJVEĆIH USPJEHA
 
Podgorica – Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ocijenio je najvažnijim što je trijumf DPS-a na izborima u Kotoru zasnovan, između ostalog, na tome što je DPS prvi put pobijedio u ruralnom dijelu, gdje je dominantno srpsko stanovništvo.
„Ono je veoma veliko, naročito u dijelu Grblja, odakle su moji preci. To je prva pobjeda DPS-a u Grblju od 1997. Mi smo u tom “srpskom Grblju” uspjeli da budemo najjača stranka i da pobijedimo Srpsku listu“, kazao je Marović.
Marović, koji je kao potpredsjednik DPS koordinisao kampanju DPS-a, smatra da je razlog tome činjenica da su „ljudi između prošlosti i budućnosti sve više skloni, bez obzira na svoje sentimente prema prošlosti, da biraju budućnost“.
„Mislim da je to jedan od najvećih uspjeha DPS-a. Kada su svi mislili da će kriza povodom Kosova okrenuti srpske birače protiv DPS-a, dobili smo najveći broj srpskih birača u Kotoru“.

Nđ.RUDOVIĆ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11.11.2008                               dnevni list Dan

GRBLjANI IZRIČITI DA NE DAJU ZEMLjU ZA IZGRADNjU REGIONALNE
DEPONIJE U RADANOVIĆIMA

KOTOR - Mještani Grblja apsolutno i dalje ostaju pri stavu da se na lokaciji Trešanjski mlin, odnosno "Kita", koja se nalazi na 309 metara od Radanovića, ne može graditi regionalna deponija za opštine Kotor, Tivat i Budva, izjavio je za "Dan" ispred Savjeta mjesnih zajednica Grbalj Stevan Kordić. On podsjeća da je lokalni parlament u junu donio zaključak u kojem je izraženo protivljenje SO Kotor namjeri da se regionalna deponija izgradi u srcu Grblja. Ministarstvo za turizam i zaštitu životne sredine 14. maja stavilo je na javnu raspravu Dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu regionalne sanitarne deponije u Kotoru, koja treba da posluži u donošenju odluke za izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu deponije na Kiti. Nakon toga Savjet mjesnih zajednica Grblja dostavio je Ministarstvu 26 primjedbi. Po riječima Kordića, dvije činjenice prouzrokovale su ovoliki broj primjedbi: kako je bilo moguće pripremati dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu deponije, a ne primijetiti da se planirana lokacija nalazi u neposrednoj blizni naselja od 663 stanovnika.
- Prećutkivanjem ove činjenice stiče se utisak da se radi praktično o idiličnoj lokaciji za izgradnju deponije. Zaista je nevjerovatno da je onaj koji je pripremao ovu dokumentaciju uspio da ne vidi cijelo jedno naselje. Jednostavnim prihvatanjem da naselje Radanovići sa svojih 663 stanovnika postoje, slika o Kiti kao idealnom mjestu za deponiju u potpunosti se mijenja. Možda u ovome treba tražiti razloge slabovidosti sastavljača dokumentacije. Smatramo da bi bilo mnogo poštenije da ubuduće ovu, moguću, deponiju jednostavno nazovu deponijom u Radanovićima. Tako bi zaista bilo svima jasno gdje se ona nalazi. Ministarstvo bi tako stavilo do znanja da zna da naselje Radanovići i njegovih 663 stanovnika postoje - kaže Kordić.
Dokumentacija, dodaje, ne sadraži nijedan kvantitativni podatak, a bez takvih pokazatelja, smatra, teško je vršiti procjene bilo kakvog oblika, posebno osjetljive koje se odnose na životnu sredinu.
Uslijedila je inicijativa SMZ Grblja da SO Kotor donese odluku o zabrani izgradnje regionalne deponije na Trešanjskom mlinu ili o raspisivanju lokalnog referenduma, potpisima je podržalo preko 2.100 građana, a ista je dostavljena Branku Nedoviću, sadašnjem predsjedniku lokalnog parlamenta. Strateškim master planom za upravljanje otpadom predviđena je izgradnja sedam ili osam regionalnih deponija, zavisno od toga da li će Herceg Novi graditi sopstvenu deponiju ili zajedno sa opštinama Kotor, Tivat i Budva. Prema ocjeni Republičkog zavoda za geološka istraživanja lokacija, u blizini Trešanjskog mlina ima najpovoljnije hidrogeološke karakteristike za izgradnju deponije. Sredstva potrebna za izgradnju deponije procijenjena su na 4,5 miliona eura, a obezbijedila bi ih Vlada.
Savjet MZ Grblja obratio se dopisom i ministru turizma Predragu Neneziću i iskazao potpuno neslaganje sa namjerom da se smetlište gradi na Trešanjskom mlinu, ali i izrazio spremnost da bude Vladin partner u razvoju Grblja.
- Nijesmo spremni, niti ćemo to ikada biti, da izgradnjom deponije na Trešanjskom mlinu zapečatimo svoju sudbinu. Na to nemamo pravo. Zbog naše prošlosti, zbog naše sadašnjosti i nadamo se zbog, ipak, svjetlije budućnosti od one koja nam se pokušava nametnuti - naveli su svojevremeno Grbljani u pismu Neneziću.

B.M.

Opština protiv deponije

- Opština Kotor je u startu bila protiv izgradnje deponije Grblju. Po tom pitanju nema nikakvih promjena i dalje ostajemo pri ranije iskazanom stavu - rekla je za "Dan" gradonačelnik Marija Ćatović, koja je inače i svojim prisustvom na protestu mještana, koji je održan u maju, dala Grbljanima podršku.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11.11.2008                                    dnevni list Republika

Deponija u Grblju
Regionalna sanitarna deponija za Budvu, Kotor i Tivat gradiće se na lokaciji Trešanjski mlin, odnosno lokaciji Kite, u blizini Radanovića, najavio je pomoćnik ministra turizma i zaštite životne sredine Siniša Stanković.
Nedavno je objavljen tender za izradu projekta za sve lokacije za izgradnju sanitarnih deponija, a među njima i lokacija Trešanjski mlin. Trenutno se privodi kraju izrada fizibiliti studije za lokacije u Baru i Kotoru, a odmakli su radovi i na izradi elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. U Ministarstvu očekuju da će se taj posao završiti do polovine marta naredne godine kada bi se mogao raspisati tender za izbor izvođača radova, a onda u roku od četiri do šest mjeseci da deponiju budu izgrađene do nivoa da mogu primiti prve tone otpada.
Stanovnici Grblja su do sada više puta isticali da ni po koju cijenu neće dozvoliti izgradnju deponije čvrstog otpada na toj lokaciji upozoravajući na mnoštvo ekoloških i životnih problema, koje bi to rješenje proizvelo.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
25.10.2008                                              dnevni list Dan


OBNOVA CRKVE SVETOG JOVANA BOGOSLOVA U GRBALjSKOM SELU TREŠNjICA
Očekuju prvi zvuk zvona
Crkva posvećena Svetom Jovanu Bogoslovu, u grbaljskom selu Trešnjica, stradala je u razornom zemljotesu 1979. goidne. Riječ je o sakralnom objektu izgrađenom krajem 14. i početkom 15. vijeka i spada u jednu od najstarijih crkava u Grblju.
Nedavno je počela obova ovog vjerskog objekta zahvaljujući, prije svega, predsjedniku Crkvenog odbora Miću Dobriši.
- Objekat je tokom zemljotresa oštećen skoro 90 odsto, tako da smo morali početi skoro sve iznova, sem oltara koji je ostao netaknut. Predstoji nam veliki posao. Do sada smo uložili znatna sredstva u samu izgradnju, a nedavno smo izlili krovnu ploču. Vodili smo računa da crkva zadrži svoj prvobitni izgled, sada nam predstoje radovi na pokrivanju, unutrašnjem uređenju i izgradnji zvonika. Za izgradnju zvonika koristimo materijal - kamen, od prvobitnog zvonika, - kaže Dobriša i dodaje da je urađen i zid oko crkve u dužini od 160 metara , a planirana je i izgradnja ulaza sa metalnom kapijom, širine od 9 metara.
Interesantno je da zvono na ovoj crkvi ne zvoni od 1943. godine kada su u odstupnici italijanski fašisti skinuli viševjekovno zvono i odnijeli ga.
Zvono za crkvu Svetog Jovana Bogoslova su donirali Krsto, Mićo i Savo Aleksandrov Dobriša, a do sada najviše sredstava za izgradnji priložili su Mićo, Aleksandar i Radomir Dobriša. SO Kotor donirala je oko 20.000 eura i to polovinu u novčanim sredstvima, a ostalo u materijalu. Dio sredstava obezbjedili su donatori i prijatelji, a po riječima Dobriše, očekuje se da će novo zvono na crkvu Svetog Jovana Bogoslova uskoro zazvoniti poslije punih 65 godina.

B.Č.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


04.10.2008                                     vijest sa sajta Fudbalskog saveza Crne Gore

PRVA LIGA CRNE GORE - 9. KOLO

Grbalj preuzeo vrh

Nakon devet prvenstvenih kola na čelu tabele Prve lige nalazi se Grbalj. Tim iz Radanovića na vrh se popeo zahvaljujući pobjedi nad Petrovcem u gostima (2:0), ali i ubjedljivoj pobjedi Lovćena nad doskorašnjim liderom, ekipom Budućnosti (3:0).

Na stadionu pod Malim brdom pobjednika su odlučila dva Boškovića - prvo je Dragan, minut prije kraja prvog poluvremena, donio prednost timu iz Radanovića, da bi potom Ivan nakon dva minuta igre u nastavku postavio konačan rezultat utakmice.

Lovćen je na Cetinju deklasirao Budućnost i potvrdio veliku formu. Podgoričane je na Obilića poljani "načeo" Stanojević u 40. minutu, da bi u drugom poluvremenu svom bivšem klubu presudio Ljumić sa dva pogotka.

Do pobjeda su stigli Mogren i Zeta - Budvani su zahvaljujući dva gola Ratka Zeca savladali Kom pred svojom publikom (2:1), dok se Zeta na "Trešnjici" poigravala sa Jedinstom koje je ispraćeno sa četiri gola u mreži (4:1).

Sjajna fudbalska predstava viđena je u Nikšiću gdje je mladi sastav Sutjeske bacio na koljena favorizovani Rudar - 3:2. Gostima nisu pomogla ni dva gola najboljeg strijelca lige Ranđelovića.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10.08.2008                                          dnevni list Vijesti

Lastva Grbaljska više nije žedna

NA JAZU POČELO DA RADI POSTROJENJE ZA DESALINIZACIJU I PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Budva 10.08.2008 – Puštanjem u pogon na Jazu postrojenja za desalinizaciju morske vode i prečišćavanje otpadnih voda, prvog takve vrste u Crnoj Gori, problemi nedostatka vode, kao i zaštite životne sredine, za područje Lastve Grbaljske i tog dijela priobalja i mora biće u potpunosti rješeni. Opština Budva u realizaciju ovih projekata uložila je oko 600 hiljada eura, dok je izvođač radova, slovenačka kompanija “Regeneracija”doo Vodice, završila radove u predviđnom roku - saopšteno je na jučerašnjoj svečanosti upriličenoj povodom puštanja u pogon ova dva postrojenja. Svečano puštajući u pogon postrojenja, potpredsjednik Opštine Budva Milenko Medigović je kazao da ovim projektom lokalna uprava opštine nastavlja da rješava probleme nedostatka vode te prečišćenja otpadnih voda i zaštite životne sredine. Savjetnik u Sekretarijatu za investicije Vesna Franeta naglasila je da je riječ o prvom takvom projektu u Crnoj Gori po tipu proizvodnje pitke vode, kapacitetu postrojenja i principu prečiščavanja otpadnih voda. - To još više znači kada znamo da je područje Jaza bilo loše snabdjeveno, a mještani su koristili vodu iz rezervoara koji nijesu bili ni dovoljno hlorisani. Sada imaju zaista kvalitetnu vodu za piće, što su pokazale i posljednje analize vode koje smo radili - kazala je Franeta. Direktor firme “Regeneracija” Crna Gora Petar Tomšič istakao je da je kapacitet postrojenja za perčiščavanje morske u pitku vodu 100 kubnih metara po danu. - Kapacitet postrojenja za prećišćavanje otpadne vode je oko 1.000 populacijskih jedinica, odnosno domaćinstava, s tim što se, u odnosu na karakteristike ovog područja, gdje je tokom ljetnjeg perioda više izražena potreba za vodom, može pojačavati rad, a zimi smanjiti. Na taj način postrojenje stalno radi optimalno, a prečišćavanjem vode, koja se vraća u prirodu, štitimo ovaj dio priobalja i mora – kazao je Tomšič. Postrojenje će proizvoditi 100 kubika vode na dan Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda ima protok 14,4 kubika na sat komunalnih otpadnih voda. Prećišćavanje otpadne vode je predviđeno u tri faze - mehaničko prečišćavanje, biološko čišćenej i UV dezinfekcija. Programska oprema je takva da reguliše kapacitet u sezonskom i vansezonskom periodu i omogućava ekonomičnost u radu. Na izlazu iz postrojenja voda je prečišćena skoro 98 odsto. To postrojenje se lako može premjestiti na neku drugu lokaciju ako bude potrebno. Postrojenje za proizvodnju pitke vode je kapaciteta 100 kubika na dan. Prvo se radi ultrafiltracija i na taj način se iz vode čiste paraziti, bakterije, virusi i kaloidi, a potom izdvajanje soli iz vode. Tako pročišćena voda se dezinfikuje natrijumovim hiperhloridom i toči u rezervoar iz kojeg se distribuira do potrošača. Analiza proizvedene vode je pokazala da je voda dobrog kvaliteta.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 08.08.2008                                             dnevni list Vijesti

Madoni viza za Mrčevo polje

GRBLJANI NEMAJU NIŠTA PROTIV DA UGOSTE POP DIVU

Kotor - Predsjednik grbaljske MZ Savina Rade Popović potvrdio je juče "Vijestima" da mještani imaju imovinsko- pravne probleme na prostoru Mrčevog polja, u zaleđu plaže Jaz, ali da nije tačno da će zbog toga biti dovedeno u pitanje održavanje Madoninog koncerta u septembru. Riječ je, kazao je on, uglavnom o privatnom, ali i dijelom i državnom zemljištu. Popović tvrdi da "ogromna većina stanovništva nema ništa protiv održavanja koncerta na tom prostoru". Mještani grbaljskih sela poručili su, kako je objavio prekjuče Radio Kotor, da je održavanje koncerta pod znakom pitanja zbog ponašanja Opštine Budva, za koju kažu da ih “ponižava jer ove aktivnosti sprovodi bez znanja vlasnika zemljišta". Radio Kotor je objavio da oni od države traže da zaštiti njihove interese koje kao vlasnici imaju na prostoru Mrčevog polja. Popović tvrdi da su sa gradonačelnikom Budve postigli sporazum da mještani neće ometati aktivnosti vezane za koncerte koji se održavaju na tom prostoru. On je kazao da je očigledno "da se neko krije u žbunju i da nema hrabrosti da javno saopšti svoje stavove". - Ne može neko svoje lične i pojedinačne stavove saopštavati u ime svih mještana Grblja. Očigledno je da neko ima lošu namjeru i da je maliciozan. Bilo bi dobro da se imenom i prezimenom oglase mještani koji su to ispričali - kazao je Popović, navodeći da njemu nije poznato da bilo ko od mještana zagovara stav da će biti dovedeno u pitanje održavanje koncerta pop zvijezde. - Naprotiv, smatram da je to dobar marketinški potez za turizam svih primorskih opština, a probleme koje imamo zna se gdje i kada treba rješavati- kazao je Popović. On je rekao da se po Zakonu o lokalnoj samoupravi MZ ne može baviti pitanjima vlasništva i imovinsko-pravnim odnosima. - Postoji zakon i zna se kako se to radi - sudskim ili drugim putem. Dobro bi bilo da se izdvoji lični stav, a pitanje od kojeg se ograđujem je i da li je to neka politička zavrzlama- kazao je Popović i potvrdio da povraćaj pomenutog zemljišta do danas nije završen, te da privatni vlasnici ne znaju gdje je čije zemljište. Mještani su, prenio je kotorski Radio, poručili da su spremni da se i sami organizuju i pokrenu sudski postupak u cilju stavljanja zabrane na korišćenje zemljišta. Grbljani podsjećaju da su 70-tih godina digli bunu i od komunističkog režima tražli povraćaj zemljišta u Mrčevom polju koje je bilo eksproprisano 60-tih godina od Opštne Kotor, a danas se dijelom nalazi na njenoj, a dijelom na teritoriji Opštine Budva. I.K.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 08.08.2008                                           dnevni list Republika

Probleme riješiti na sudu, a ne preko Madone KOTOR

 - Koncert svjetske pop zvijezde Madone na Jazu dobar je marketinški potez za sve primorske opštine i njegovo održavanje ne treba dovoditi u pitanje zbog imovinsko-pravnih sporova, smatra predsjednik Mjesne zajednice Savina Rade Popović. Ne sporeći da je zemljište na kojem treba da se održi koncert uglavnom privatno, ali dijelom i državno, Popović kaže da se prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ne može baviti pitanjima vlasništva. - Ova Mjesna zajednica ne može da se bavi imovinsko pravnim odnosima građana. Postoji zakon i zna se kako se to radi - sudskim ili drugim putem - rekao je Popović agenciji Mina biznis. Vlasnici Mrčevog polja u zaleđu plaže Jaz zatražili su u srijedu da država zaštiti njihove interese, jer će, kako su upozorili, u suprotnom pokrenuti sudski postupak u cilju stavljanja zabrane na korišćenje zemljišta. Mještani nekoliko grbaljskih sela, koji su vlasnici tog zemljišta, traže da se u rješavanje njihovog problema uključi Uprava za nekretnine i ministarstva finansija i poljoprivrede i protumače nastalu situaciju, kako bi se saznalo na osnovu čega je Opština Budva ušla u njihov posjed. Na Mrčevom polju se održavaju koncerti svjetski poznatih pjevača, a počela je i izgradnja više fudbalskih terena. Na konstataciju da je suština reagovanja vlasnika privatnog zemljišta u skladu sa jednim od osnovnih ljudskih prava koja se odnose na privatnu svojinu, Popović je potvrdio da povraćaj zemljišta do danas nije doveden do kraja. - Komasacija nije sprovedena, a privatni vlasnici ne znaju gdje je čije zemljište - rekao je Popović. Mrčevo polje je Opština Kotor eksproprisala šezdesetih godina, a danas se dijelom nalazi na njenoj, a dijelom na teritoriji Opštine Budva. Povraćaj zemljišta vlasnicima je obavljen 1992. godine ali zbog neorganizovanosti nikada nije urađena komasacija odnosno ukrupnjavanje usitnjenih posjeda. Međutim i pored toga, uprave za nekretnine u Budvi i Kotoru, uknjižile su oko 300 vlasnika prema principu susvojine odnosno na izmišljene idealne dijelove, navode mještani. (Mina biznis)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

07.08.2008                                          dnevni list Dan

MUZIČKI SPEKTAKLI NA JAZU PROBUDILI DUHOVE U DONjoGRBALjSKIM SELIMA

Madona pjeva na tuđoj zemlji

BUDVA - Organizovanje muzičkih spektakala poznatih svjetskih zvijezda u zaleđu plaže Jaz ponovo je probudilo duhove među mještanima donjegrbaljskih sela koji više od deceniju uzaludno traže povraćaj imovine u velikom Mrčevom polju, u zaleđu plaže. Mještani tvrde da im je imovina nepravedno oduzeta nakon Drugog svjetskog rata, te da se sada tu u organizaciji opštine Budva održavaju koncerti svjetskih muzičkih zvijezda. Kako je upravo na ovom lokalitetu napravljen koncertni podijum, te stadion za mali fudbal, a da za to nijesu pitali vlasnike i bivše vlasnike, mještani grbaljskih sela revoltirani su ponašanjem opštine Budva i traže od države zaštitu, najavljujući samoorganizovanje. „DanĆ je juče kontaktirao predstavnike više porodica koji su vlasnici zemljišta u Mrčevom polju i svi oni su potvrdili da je Opština nepravdena, ali isto tako tražili su anonimnost zbog, kako su naveli „škakljivosti temeĆ. Mještani tvrde da opština Budva izgradnju stadiona u zaleđu plaže Jaza, te organizovanje koncerata, sprovodi bez njihovog znanja, i da zbog toga traže zaštitu države. - Država preko Uprave za nekretnine, Ministarstva finansija i poljoprivrede treba da se uključi u rješavanje ovog slučaja i da svoje mišljenje kako bi se utvrdilo na osnovu čega je Opština ušla u naš posjed - saglasni su mještani Mrčevog polja. Kako saznajemo, povraćaj imovine na tom lokalitetu traži desetak porodica iz pet donjegrbaljskih sela, među kojima porodice Lazović, Ilić, Marović, Kostović, Pićan, Bojković, Bajkovići, Popović, Mikijelj. - Tražimo zaštitu naših interesa, da se zaštiti ono što pripada nama. Tamo se grade stadioni i održavaju koncerti bez da je iko nas pitao, iako smo mi vlasnici zemlje - kazao je u razgovoru za „DanĆ revoltirani predstavnik jedne od porodica koja ima zemlju u Mrčevom polju, navodeći da su baš žitelji grbaljskih sela "još sedamdesetih godina digli bunu i tražili povraćaj zemljišta, koje se sada opet uzurpira koncertnim žurkama". Vođeni saznanjem da su mještani Mrčevog polja zaprijetili da će spriječiti održavanje koncerta svjetske pop zvijezde Madone, pitali smo ih da li su o tome razgovarali i da li to može da se desi. - Sa tim nijesmo upoznati. Možda je neko drugi iz Mrčevog polja i to pomenuo kao mogućnost. Mi tražimo da nam se vrati ono što je naše. Imamo pravo da pokrenemo sudski spor i stavimo zabranu na korišćenje zemljišta. Svuda na Zapadu i u Evropi kojoj toliko težimo, privatno vlasništvo je svetinja koja se ne smije uzurpirati i koristiti bez saglasnosti vlasnika - ogorčeni su Grbljani. Mrčevo polje je šezdeetih godina eksproprisano od strane Opštne Kotor, a dijelom pripada teritoriji Budve. Iako je povraćaj zemljišta izvršen 1992. godine, nikada nije izvršena komasacija, a kako tvrde naši sagovornici budvanska i kotorska uprava za nekretnine uknjižile su oko 300 vlasnika po principu susvojine. Atraktivnost lokacije Mrčevo polje aktuelizovana je prošle i ove godine kada je veliki broj stranih investitora koji obilaze Crnogrosko primorje bacio oko na ovaj lokalitet, ali su upravo neriješena imovinska pitanja kamen spoticanja. Osim države koja je zemlju dobila nacionalizacijom, dio zemljišta se nalazi u privatnom vlasništvu što je bila otežavajuća okolnost da se strani investitori odluče za izgradnju turističkih kapaciteta. N. L. Kvadrat zemlje 500 eura Kvadrat zemlje na pojedinim lokacijama u Mrčevom polju već je dostigao 500 eura. Rubni djelove kompleksa bivši vlasnici su sami vratili, ne čekajući državu, kako kažu, da se smiluje i završi ono što joj je posao. U lokalnoj upravi bez komentara Želeći da čujemo i drugu stranu ove priče, tj. nadležne u lokalnoj upravi kontaktirali smo i njih. Odgovor nijesmo dobili već samo kratak komentar: "To je završeno". Ostali smo uskraćeni za pojašnjenje šta je to završeno i šta će biti ako Grbljani ospore Madonin dolazak na Jaz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 02.08.2008                                           dnevni list Republika

Koncertom popularnog američkog pjevača Lenija Kravica u utorak počinje “Live Music fest”

Zvijezde na Jazu

Na “Live Music festu” koji će biti održan od 5. do 7. avgusta na plaži Jaz, prvi put će u Crnoj Gori nastupiti američka muzička zvijezda Leni Kravic koji će izvesti svoje najveće hitove i nove numere koje će biti objavljene sljedeće godine. Osim Kravica, biće upriličeni i koncerti Dina Merlina, Zdravka Čolića i Gorana Bregovića. Posebnoj atmosferi na Festivalu će, kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pored najvećih svjetskih i domaćih muzičkih zvijezda, doprinijeti i lokacija plaže Jaz koja je jedna od tri najveće na crnogorskoj obali. Festival će 5. avgusta otvoriti Leni Kravic, pjevač čija je muzika sinonim za dobar provod, ritam i snažne emocije. Iste večeri nastupa i jedan od najboljih svjetskih DJ-eva Armand van Hejden, tvorac niza hitova koji će stići direktno iz čuvenih klubova sa Ibice i Mikonosa. Pored ovog, 6. i 7. avgusta ljubitelje dobrog zvuka očekuju najveće zvijezde Balkana, kao što je Dino Merlin. Nakon njegovog koncerta, zabava će biti nastavljena do zore uz DJ set u stilu retro gruva 70-ih, uz najveće disko hitove svih vremena. Festival će 7. avgusta zatvoriti dvojac najuglednijih balkanskih muzičara - Zdravko Čolić i Goran Bregović. Organizatori najavljuju da će se ulaznice prodavati u svim crnogorskim poštama i kioscima po cijeni od 10 do 15 eura, dok će VIP ulaznice koštati 50 eura. Kompleti ulaznica za sva tri dana Festivala koštaju od 25 do 100 eura. - Do sada je prodato oko 5.000 ulaznica, od oko 30.000 koliko očekuju organizatori - kazao je predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i dodao da je za sve opštine sa sjevera gdje je platežna moć građana slabija, odvojeno od 50 do 100 besplatnih karata. - Za posjetioce “Life festa” biće organizovano 60 autobusa “Blue line” koji će saobraćati kružno od Lastve Grbaljske do Slovenske plaže, dok će kamionski i ostali saobraćaj biti preusmjeren preko Topliša - najavio je direktor Festivala Vukić Raspopović. Pokrovitelji festivala su “Mirax Group”, Opština Budva, a prijatelji “Vitro grup Citroen” i hotel “The Queen of Montenegro”.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jul 2008                                              dnevni list Republika

Veliki šumski požari u Grblju Vatrogasci brane kuće od stihije

TIVAT - Požar koji je preksinoć oko 21 sat izbio blizu grbaljskih sela Zagora i Bigova proširio se na još neka grbaljska sela. Juče oko 15 sati kotorski vatrogasci borili su se s vatrenom stihijom, trudeći se da požar ne zahvati kuće u selu Glavatičići. Prema riječima komandira kotorske Vatrogasne jedinice Eduarda Kovačića, vozila su raspoređena na 200 metara od kuća. U pomoć Kotoranima stigli su i vatrogasci iz Budve i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Krtola, a tivatski vatrogasci pune vodu u cisterne i avione jer se vatra gasi i iz vazduha sa jednim dromaderom i helikopterom. - Nakon što smo ugasili požare blizu grbaljskih sela Zagora i Bigova, veliki šumski požar zahvatio je Žukovicu na površini od tri kilometra u širini i šest u dužini, ali vatra se juče tokom dana uz pomoć jakog vjetra širila pa je ta površina oko 15 sati bila mnogo veća, -kazao je Kovačić. On je naveo da su vatrogasci uspjeli da spasu kuće u vikend naselju Njivice u okolini sela Zagora, kao i selo Popoviće, ali je situacija i dalje izuzetno teška oko sela Glavatičići.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 27.05.2008                                            dnevni list Vijesti

Skulpture na dar Kotoru PRVA VAJARSKA KOLONIJA “GRBALJ 2008”

POČELA SA RADOM U KAMENOLOMU U NALJEŽIĆIMA

Kotor – Prva vajarska kolonija “Grbalj 2008” počela je sa radom u kamenolomu “Tujko d.o.o.” u Nalježićima, u Donjem Grblju, zahvaljujući organizaciji kotorske Gradske galerije. Učesnici kolonije su poznati vajari specijalizovani za rad u kamenu, Predrag Milačić iz Podgorice, Dejan Jović iz Beograda, Zoran Obrenović iz Kolašina, Danijela Mršulja iz Kotora i Milijana Istijanović iz Sutomora. Oni će raditi u kamenolomu do drugog juna, nakon čega će kamene skulpture kao poklon gradu Kotoru biti prenijete i trajno smještene u dvorištu kotorske Gradske galerije. Otvaranje dvorišta skulptura predviđeno je za šesti jun. Inicijator i organizator Kolonije je kotorska Gradska galerija, a pokrovitelj ove značajne kulturne manifestacije je Opština Kotor. I.K.

Ko je Danijela Mrsulja?                                                                           preuzeto sa montenegrina.net

Danijela Mršulja je rođena u Kotoru 1979.godine. Živi i radi u Beogradu. 2008 Član Udruzenja Likovnih umjetnika Crne Gore
2005-2007 Magistarske studije na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića
2000-2005 Osnovne studije na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića
1994-1998 Završila srednju Umjetničku školu na Cetinju, opšti smjer


Samostalne izložbe:
2008 Izložba skulptura, Gradska galerija, Kotor
2008 Izložba skulptura, Galerija Zvono, Beograd
2002 „Skulpture“, Galerija Stari grad, Kotor
2002 „Skulpture“, Galerija Vitomir Srbljanović, Pljevlja
Grupne izložbe:
2008 ’’Renesansa-san o lijepom’’, kustos izložbe Milica Radulović, Santa Marija in Punta, Budva
2008 Terratorija, BELEF 08, Beograd
2008 Izložba vajarske kolonije Grbalj 2008, Gradska galerija, Kotor
2008 Izlozba novih članova ULUCG-a, Podgorica
2008 41.zimski salon, Herceg Novi
2007 Kotorski likovni umjetnici 2007, Gradska galerija Kotor, Kotor
2007 Otvaranje Keltskog puta skulpture, “Cerda & Celtoi” (Art & Celts), Otzenhausen
2006 Festival Slobodna kultura, DOB, Beograd;
2005 Izložba Hugo Boss, Cvijeta Zuzorić, Beograd
2005 Izložba studenata FLU, generacija 2000- 2005, Dom VJ, Beograd
2004 „Svet vilenjaka“, Galerija Tableau, Novi Sad
2004 „Nelagodnost u prostoru“ kustos izložbe Vida Knežević, Galerija SKC, Beograd
2004 „Retro- vision“ BELEF 04, Beograd
2002 Izložba crteža i grafike, Thessaloniki
2002 XXXI izložba crteža i skulpture malog formata, Galerija DOB, Beograd
2000 „Bez naziva“ izložba studenata FLU, SKC, Beograd
Skulpture realizovane u javnom prostoru:
2008 Dvorište skulptura, Kotor, Crna Gora
2007 Sent Andrea, Gorizia, Italija
2006 Ringwall, Otzenhauzen, Njemačka
Nagrade:
2008 Nagrada 41.zimskog salona, Herceg Novi
2007 Nagrada na izložbi Kotorski likovni umjetnici 2007, Kotor
2000 Nagrada za crtež Fakulteta Likovnih Umetnosti, Beograd

Svaka cast ovome grbaljske gore listu!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25.05.2008                                   dnevni list Vijesti
Evropski Grbalj
VELIKI USPJEH EKIPE IZ RADANOVIĆA
Fudbaleri Grblja igraće u Intertoto kupu, drugu godinu zaredom. Takav uspjeh četa Nebojše Vignjevića ostvarila je dobrim igrama tokom cijele sezone, naročito u njenom drugom dijelu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19.05.2008                                   dnevni list Vijesti 
Iz Grblja stiglo 26 primjedbi
SAVJET NEKOLIKO MJESNIH ZAJEDNICA PROTIV GRADNJE REGIONALNE DEPONIJE U KOTORU
Kotor - Savjet mjesnih zajednica Grblja uputio je 26 primjedbi na dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu regionalne sanitarne deponije u Kotoru. Raspravu o toj deponiji Ministarstvo za turizam i zaštitu životne sredine stavilo je na javnu raspravu koja je završena 14. maja.
Stevan Kordić iz Savjeta MZ Grblja saopštio je da se iz te dokumentacije saznaje da Ministarstvo planira da izgradi deponiju u mjestu Kita, u blizini lokacije Trešanjski mlin, koja je do objavljivanja dokumentacije smatrana za glavnu lokaciju za izgradnju regionalne deponije.
- Smatramo da je dokumentacija koju je Ministarstvo pripremilo nepotpuna i nezadovoljavajuća. Na primjer, autori dokumentacije nijesu uspjeli da primijete da bi deponija trebalo da se nalazi u blizini naselja Radanovići, samo 309 metara od najbližih kuća i 1.720 metara od centra naselja sa vrtićem, školom, prodavnicama. Takođe, u dokumentaciji nema kvantitativnih pokazatelja, na osnovu kojih bi se obavila bilo kakva procjena, a to je, po našem mišljenju, nedopustivo - kazao je Kordić.
Savjet mjesnih zajednica Grblja usprotivio se i ranije prvobitnoj najavi izgradnje deponije na lokaciji Trešanjski mlin, kada su organizovali potpisivanje peticije protiv gradnje deponije. Protiv izgradnje deponije je i Opština Kotor, dok je kotorska NS zatražila od kotorskog parlamenta da donese odluku o raspisivanje referenduma protiv izgradnje deponije u Grblju.
I.K.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

maj 2008                       preuzeto sa montenegrina.net

Rezime izlozbe grbaljskog akademskog slikara Petra Picana porijeklom iz Krimovica.


Изложба слика Петра Пићана "ОСТРОГУ У ПОХОДЕ"
Текст коришћен из каталога који је издат поводом отварања изложбе.
Слике Петра Пићана из циклуса "Острогу у походе" рађене су комбинованом техником, док су садржином везане за јединствену тему манастира Острог. Из тамне позадине исијавају обриси архитектуре манастира изражени прецизним и суптилним цртежом. Златна линија доминира простором слике, формирајући различита перспективна виђења архитектонске масе. Ликовни поступак Петра Пићана је на овим сликама условљен одмјереним и неусиљеним приступом који карактерише лакоћа и разноврсност. Тежња ка константном дорађивању установљује идеју о слици као живој материји која је у сталној релацији са духовним и визуелним потребама умјетниика. Редукцијом форме линија ствара једноставне и смишљене волумене, логичне и снажне, као и врло досљедан распоред композиције. Тежња ка вертикали је каткад мирна и промишљена, каткад испуњена драматском снагом, а у сваком примјеру изразито конструктивна.
Дирљив у свакој искрености и необично увјерљив у својој тихој, аутентичној исповијести, Пићан нарочито у овим сликама посвећеним манастиру Острог, остварује равнотежу духовно-садржајних нити и формално-језичких планова. Доминантна колористичка монохромија којом сликар истиче контрасност појавног и онога чега "нема", што је уроњено у таму, каналише симболику светог, духовног, непропадљивог и вјечног у односу на приземну пролазност овога свијета.
Луција Ђурашковић
И камен има душу - Говорио је хеленски мислилац Талес - "Све је пуно Богова"..." И камен има душу". Слике Петра Пићана трагају за живим дахом острошког храма и литице која га је пригрлила.
И креше сликарева кичица. И гле са лица храма, из пламена недогориве свијеће роје се зраци - а нијесу исти, ни слике нијесу исте; ни око, пошто трене, није исто. И сјећам се: рембрантовски зраци упадају у слику споља и осветљавају дио таме. На овим сликама свјетлост зрачи изнутра. Одиста, из њедара планине и храма и Петрових слика све говори усправним зрацима бјелине и све чисто - из даљине морском пјеном испрано.
И ево нас Острогу у походе.
И ево ходочашћа за очи –
за дубљи ликовни доживљај.
Ту ми ријеч застаје.
И ту ова ријеч предаје глас сликама.
Чедо Вуковић
Петар Пићан је рођен 1951. год. у Будви.
Школу за умјетнички дизајн и сликарство завршио је у Сарајеву код проф. Мерсада Бербера.
Ово му је седма самостална изложба.
Живи и ради у Будви.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.01.2008                                       dnevni list Pobjeda rubrika drustvo
Obnova crkve sv. Ilije na Sutuliji u Zagori - Donji Grbalj

Poštovati prvobitni izgled crkve
Kotor, 17. januara 2008- Crkvu Sv. Ilije na Sutuliji u selu Zagori u Donjem Grblju nakon 28 godina od razornog zemljotresa, obnavlja Odbor za obnovu crkve u saradnji sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Zapravo, na Sutuliji se nalaze dvije crkve posvećene istom patronu – starija, manja jednobrodna građevina uz koju je sagrađena bistijerna za vodu i mlađa crkva većih dimnzija, podignuta u drugoj polovini 19. vijeka, kaže Zorica Čubrović, arhitekta konzervator iz Regionalnog zavoda
Mlađa crkva sv. Ilije je podignuta 1865. godine kao jednobrodna kupolna crkva sa tri traveja, polukružnom apsidom na istočnoj i ulazom i zvonikom na preslicu sa tri zvona na zapadnoj strani. Pored glavnog portala na zapadnom zidu crkva je imala i dva bočna ulaza, sa južne i sa sjeverne strane. Prema sačuvanom natpisu koji je bio ugrađen na zapadnoj fasadi sagrađena je trudom monaha Hrisantija Kostovića rodom iz istog sela i samih mještana Zagore.
U katastrofalnom zemljotresu od 15. aprila 1979. godine mlađa crkva sv. Ilije je gotovo do temelja srušena i do danas se nalazila u ruševinama. Krupni djelovi zidova tambura kupole, zapadnog i podužnih zidova i zvonika nalazili su se na pozicijama na kojima su se našli usled rušenja u zemljotresu.
Inače, sredinom prošle godine Odbor za obnovu crkava na Sutuliji pokrenuo je poslove na obnovi oba hrama. U saradnji sa Zavodom projekat za rekonstrukciju crkve izradio je Dejan Palibrk, arhitekta konzervator, dok je projekat konstruktivne sanacije uradila dr Željka Radovanović. Nakon uspostavljene saradnje sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture Kotor, koji je za rekonstrukciju starije crkve izradio projekat i sačinio konzervatorske smjernice za pristup radu na obnovi mlađe kupolne ckrve.Ovaj posao je zahtijevao pažljivu analizu podataka o prvobitnom izgledu crkve na samom terenu, proučavanje pisanih grafičkih izvora kao i uporednu analizu istodobnih građevina na području Donjeg Grblja, ističe Čubrović.
U skladu sa projektom i u saradnji sa projektantima i stručnom službom Regionalnog zavoda već je obavljen veliki dio posla na rašćišćavanju ruševnog materijala, dekomponovanju djelova zidova, razvrstavanju kamena i pripremama za rekonstrukciju veće crkve u svemu prema njenom prvobitnom izgledu. Čubrović kaže da se isto vrijeme vrše pripreme i za obnovu starije crkvice uz koju je kako pokazuju podaci postojao manji manastir sa monaškom kelijom uz južnu stranu crkve.

O.U.19.01.2008
Саопштење Савјета мјесних заједница Грбља о Трешањском млину

Збор грађана "Поново депонија у Грбљу?!"
Субота, 19. јануар 2008. године у 11:55 сати
Радановићи, Трг испред поште

Савјет мјесних заједница Грбаља је од почетка новембра 2007. године био више пута позван на састанке са органима локалне управе Општине Котор, са предсједницом Општине Котор, госпођом Мајом Ћатовић, са представницима Министарства туризама и заштите животне средине Црне Горе и коначно са минстром за туризам и заштиту животне средине Црне Горе господином Предрагом Ненезићем, и предсједницима општина Тиват и Будва са својим сарадницима. На тим састанцима били смо позвани да саопштимо наш став у вези одабира мјеста за регионалну санитарну депонију за општине Котор, Тиват и Будва. Како због вас, драги грађани, тако и због све учесталијих медиских најава да ће Трешањски млин поново бити изабран за мјесто на којем ће се поставити депонија, одлучили смо се да сазовемо овај збор и јавно изнесемо наш став.

За Савјет мјесних заједница Грбља, а нећемо погрјешити ако кажемо за цјелокупно становништво Грбља, намјера да се поново отвори депонија на мјесту Трешањски млин, као и било гдје у Грбљу, потпуно је неприхватљива!

Поновно отварање депоније, односно сметлишта, да будемо јаснији, на Трешањском млину трајно би онемогућило развој Грбља као пољопривредне и туристичке области која повезује општине Боке. Тамо гдје су сметлишта нема здраве хране, нема туриста и нема развоја! Након периода од 20 година, колико би требало да траје депонија, не би више било ни локалног становништва из Ковачких и Главатских кућица, Радановића и Ластве Грбаљске, јер депоније нијесу добра мјеста за живљење и подизање фамилије. Пристати на депонију, значило би заиста запечатити судбину Грбља, то нећемо прихватити!

Грбаљ је много примјеренији за развојне пројекте из туризма и органске пољопривреде, него да буде мјесто за одлагање отпада. Надамо се да примјер Дубровника, који није своју депонију поставио у Конавлима, већ далеко у залеђу, може бити поучан и за нас. Своју некадашњу средњовјековну житницу, Дубровник је претворио у туристичку и пољопривредну област, која својим комплементарним садржајима у односу на град Дубровник, употпуњује његову туристичку понуду. С друге стране, Грбаљ некадашња житница Боке, данас је засађена стовариштима, мајданима, непланском градњом, дивљим одлагалиштима свакојаког смећа, и због недостатка стратегије развоја тавори у паузама између великих продаја како државне, тако и приватно посједоване земље. Користимо ову прилику да замолимо Министарство туризма и заштите животне средине Црне Горе, као и општине Котор и Будву, да почну да размишљају о Грбљу као о простору за развој туризма и пољопривреде, а не да изградњом регионалне депоније припомажу његовом даљем упропашћавању. Такође, користимо ову прилику да се обратимо предсједнику Владе Црне Горе господину Жељку Штурановићу и министру за туризам и заштиту животне средине господину Предрагу Ненезићу, и да им поручимо, да ће у Грбљу имати поузданог партнера у пројектима који треба да га унаприједе и развију, како на његову, тако и на корист Општине Котор, Боке и цјелокупне Црне Горе. Учините напор да вас, односно ваш мандат, памтимо по добру, а не по злу, чија нас је најава данас овдје окупила.

Данас смо ту ми Грбљани, као и бројни грађани који не воде поријекло из Грбља, али добро разумију да ово није само наш проблем, већ проблем свих нас. Од посебног значаја за нас је и то што је Општина Котор, јасно ставила до знања својим саопштењем од 16. јануара 2008. године да је против изградње регионалне депоније. Из њега цитирамо:

“Наглашавамо и да је став домицилног становништва (не само Грбља, већ генерално читаве которске општине) да регионалној депонији није мјесто на територији Котора, града који се као једна од колијевки цивилизације на овим просторима налази у оквиру свјетске културне баштине под заштитом UNESCO-а.”

Захваљујемо Општини Котор и њеним представницима, који су овдје са нама, као и свима грађанима који су дошли да нас чују и подрже у нашим напорима.

Грбљани и Грбаљ су се током своје историје морали одупријети многим изазовима. Изазов нашег времена је депонија! Сматрамо да у овом тренутку нема важнијег питања за нас. То питање од нас захтијева слогу и промишљеност, јер ће од тога умногоме зависити што ће се десити и са нама и са депонијом. Зато нико од нас нема права да буде незаинтересован, да има преча посла, да се претвара да га овај проблем не интересује. Замислите што ће се десити ако не успијемо: свакодневни смрад, загађење, дивље депоније које ће нићи око главне на Трешањском млину, свакодневно ће нас опомињати да ова генерација својом љеношћу није била достојна ни својих предака, ни свог потомства. Дакле, нема оправдања, морамо дати све од себе!

На крају, још једном, понављамо наше потпуно неслагање са намјером да се на територији Грбља постави регионална санитарна депонија за општине Котор, Тиват и Будву. Наше незадовољство овом намјером, као и могућим покушајем да се она оствари, спремни смо испољити и посвједочити на сваки законом дозвољен начин, исто онако одлучно као и 2002. године када смо спријечили тадашњи покушај да се поновно отвори депонија на Трешањском млину. Први корак који преузимамо је покретање петиције против депоније на Трешањском млину. Позивамо све вас, као и грађане Котора, Тивта и Будве да нам се придружите. Дајте свој потпис још данас! Бићемо слободни да вас поново сазовемо, када за то буде потребе.


Савјет мјесних заједница Грбља
Грбаљ, 19. јануар 2008. године

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31.10.2007                 List UCS Krstaš: "Oganj"

Na Lučindan, 31 oktobra, na dan Svetog Petra Cetinjskog, delegacija Crnogorske pravoslavne crkve u kojoj su bili Crnogorci iz Srbije, je u Beogradu, u zgradi Vlade Republike Srbije, podnijela zvaničan zahtjev za registraciju Crnogorske pravoslavne crkve i njen upis u Registar crkava i vjerskih zajednica u Republici Srbiji.

Zahtjev za upis u registar Crnogorske Pravoslavne Crkve u Srbiji je u potpunosti pripremljen u skladu sa postupkom navedenim u članu 18, Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije. Zahtjev je napravljen na osnovu člana 18 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, člana 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ustava Republike Srbije i Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije:

Zvanična prijava CPC sadrži sljedeće podatke:
- naziv crkve (Crnogorska pravoslavna crkva),
- adresa sjedišta,
- ime, prezime i svojstvo lica ovlašćenog da predstavlja crkvu,
- odluku o osnivanju sa imenima, prezimenima, brojevima identifikacionih dokumenata i potpisima osnivača - statut crkve
- prikaz osnova vjerskog učenja
- podatke o stalnim izvorima prihoda

Očekujemo da će se država Srbija, u slučaju Crnogorske Pravoslavne Crkve, ugledati na model vjerskih sloboda koji postoji u našoj matičnoj Crnoj Gori, gdje je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dozvoljeno potpuno slobodno djelovanje širom Crne Gore.

Delegaciju je predvodio izaslanik mitropolita Mihaila, povjerenik CPC za Srbiju Nenad Stevović a u delegaciji su bili: Ivan Vrbica (Njeguši), Ratko Martinović (Bajice), Dragan Kaluđerović (Ćeklići), Bajko Perović (Cuce), Zoran Đurović (Crmnica), Marko Abramović (Bjelice), Milo Milojko (Grbalj) i Miloš Milošević (Cetinjsko pleme)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.10. 2007                            dnevni list Pobjeda


U RADANOVIĆIMA SVEČANO OTVOREN LUKSUZNI SERVISNO-PRODAJNI CENTAR

Budva, 11. oktobra - U Radanovićima svečano je otvoren IVEKO servisno-prodajni centar u čiju je gradnju uloženo preko milion i osamsto hiljada eura. Prilikom svečanog otvaranja ovog centra potpredsjednik SO Kotor Željko Abramović je naglasio da je s obzirom na renome kompanije IVEKO, kao jedne od vodećih svjetskih proizvođača transportnih vozila, posebno značajno što i Kotor ima IVEKO centar. Na taj način Crna Gora se priključuje listi zemalja u kojima ova kompanija uspješno posluje, rekao je Abramović. Novi centar obezbijediće kvalitetnu kupovinu, servis i nabavku rezervnih djelova za prevozna sredstva, počev od autobusa do specijalnih vozila za gašenje požara. Takođe je bitna, naglasio je Abramović, činjenica da će poslovanje centra biti usklađeno sa normama propisanim od strane evropske centrale IVEK-a. Otvaranje IVEKO servisnog centra biće dobar impuls razvoju ne samo u okvirima ove sredine, već i pozitivan primjer za područje čitave Crne Gore, rekao je potpredsjednik Skupštine Kotor.
Direktor IVEKO centra Snežan Kovinić je rekao: "Prije par godina na početku saradnje sa IVEK-om prihvatili smo ovaj izazov jer smo vjerovali u proizvodni program IVEKO vozila kao i razvoj privrede Crne Gore, što se pokazalo tačnim. Zato se danas nalazimo pred novim prodajnim servisnim centrom kao krunom dosadašnjeg rada. U ovom centru će se prodavati sva komercijalna vozila, rezervni djelovi, usluge i servisiranja, rekao je Kovinić i naglasio da je danas “Sankomercu” iz Tivta prodata pumpa za izlivanje betona dužine 52 metra za 600.000 eura.

S. G

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19.08.2007                                                dnevne novine Vijesti

Novim putem do Bigova

Kotor - Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović juče je svečano pustila u saobraćaj dionicu puta Kamenolom - Lješevići na putu Jugodrvo-Bigovo. Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora u rekonstrukciju ove dionice u dužini od dva i po kilometra, široke šest metara, investirala je oko 750 hiljada eura. Radove je izvela firma "YU Briv" iz Kotora.
- Kvalitetno urađeni i bezbjedni putevi neophodan su preduslov razvoja svakog kraja, pa sam uvjerena da će rekonstrukcija ove dionice znatno doprinijeti poboljšanju uslova za odvijanje saobraćaja na putu Jugodrvo-Bigovo, te da će novi put označiti i nove kvalitete života za stanovnike Grblja, ali i za cijelu opštinu - kazala je Ćatović.
Ona je rekla da će Direkcija uskoro ukloniti nedostatke uočene prilikom nedavnog nevremena, te da će biti dopunjene rigole duž puta i postavljene zaštitne mjere na dvije najveće krivine.
Ćatović je podsjetila da je Direkcija ranije asfaltirala prilazni put do crkve Svetog Haritona u Lješevićima u dužini od 250 i širine četiri metra, kao i parking od 300 kvadrata.
Ona je dodala da je asfaltiran i put do crkve Sveta Vara u Vranovićima dužine 400 metara i širine tri metra sa parkingom od oko 200 kvadrata.

I.K.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18. 08. 2007                                                     preuzeto iz dnevnog lista Republika


Grbljani iz vaterpolo reprezentacije Crne Gore o osvajanju zlatne medalje na univerzijadi u Tajlandu:

Bilo je fantasticno cutu crnogorsku himnu!!

Milan Tičić, kapiten reprezentacije: Presrećan sam, pun utisaka, nemam riječi kojima bih opisao koliko smo zadovoljni zbog osvojenog prvog mjesta. Naporno smo trenirali kako bi osvojili medalju, a trud se isplatio. Univerzijada je vrlo jako takmičenje, ovo je mala Olimpijada za igrače do 28 godina, a mi smo pokazali da se u Crnoj Gori igra dobar vaterpolo. Pokazali smo da crnogorski vaterpolo ima potencijal i da ne treba da brine za budućnost.

Srđan Barba, reprezentativac: Nevjerovatan je osjećaj osvojiti medalju, a bilo je fantastično čuti crnogorsku himnu na pobjedničkom postolju. Presrećni smo, od samog početka Univerzijade disali smo kao jedan, svi momci ginuli su jedan za drugoga. Na kraju smo nagrađeni za sav trud koji smo uložili, ali i za blistave partije koje smo pružali na Tajlandu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.07. 2007                                                Iz intervjua Grbljanina g. S. Marovica dnevniku Vijesti:


Vijesti: Da li treba usvojiti ustav u kojem će biti zabranjeno govoriti crnogorski? DPS je spreman za sedam dana da usvoji ustav.
Vi ste ranije predlagali da službeni jezik nazovete crnogorsko-srpskim?
-Mislio sam da bi to možda mogao biti kompromis, ali ako je Bosna taj jezik nazvala bošnjačkim, u Hrvatskoj hrvatski, zašto ga Crna Gora ne bi mogla zvati crnogorskim? Crna Gora postoji, ima najviše Crnogoraca i zašto bi baš njima zabranili da svoj jezik nazovu svojim imenom?
Vijesti: Što je vaš konkretan predlog?
-Da zvanični jezik bude crnogorski, a da se ostavi mogućnost i za upotrebu drugih u skladu sa međunarodnim standardima.
Vijesti:Vi se sada zalažete za crnogorski jezik i naglašavanje crnogorskog nacionalnog identiteta u ustavu, a predsjednik Republike da Srpska crkva gazduje hrišćanskim svetinjama na Cetinju. O čemu se tu radi?
-Oko jezika i svega ovoga gospodin Vujanović misli slično meni. A što se tiče crkve, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je najbolje rješenje. To sam govorio još prije 10 godina, pa su me napali da hoću da reformišem crkvu. Izgubila se šansa da se pravoslavlje u Crnoj Gori ne dijeli i to je danas, bojim se, nemoguće zaustaviti. Svako će imati prava na svoju crkvu, ne može se uskratiti Crnogorcu da ima svoju crkvu, kao ni Srbinu da ima svoju, a pitanje imovine treba riješiti pravnim putem.
Vijesti: Mislite li da ima šanse da se gospodin Amfilohije uklopi u tu sliku?
-Ne znam, volio bih da Amfilohije, koga ja veoma cijenim, razumije da je on mitropolit u Crnoj Gori. On mora da da odgovor zašto bi Crnogorac morao ići u srpsku crkvu. Zašto se javno gospodin Amfilohije ne oglasi i kaže - ovo je pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ona može da ima sestrinske odnose sa svim pravoslavnim crkvama, ali je ovo crkva i za Srbe i za Crnogorce i za sve pravoslavne vjernike.
Meni je to bitno jer su pred tom crkvom sahranjeni moji preci i ja hoću da znam da li je to crkva koja služi zemlji u kojoj će živjeti moj sin. Ili će biti crkva u koju će dolaziti ljudi iz drugih zemalja sa željom da ova zemlja bude organizovana po njihovim političkim zamislima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30. 05. 2007

Igracima, rukovodstvu i navijacima OFK Grblja cestitamo casno osvojeno trece mjesto u prvom crnogorskom fudbalskom prvenstvu. Grbljani iz  diaspore vas cekaju na stadionima evropskih gradova.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21. 05. 2007

Svim Grbljanima i ostalim gradjanima Crne Gore cestitamo prvi dan drzavne nezavisnosti, obnovljene poslije dugih 88 godina.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.05.2007                          preuzeto iz dnevne novine Vijesti rubrika regioni


NOVE UČIONICE U ŠKOLI "NIKOLA ĐURKOVIĆ" U RADANOVIĆIMA
Kotor - U okviru obilježavanja Dana škole "Nikola Đurković" u Radanovićima, juče su svečano otvorene nove učionice. Direktor Nikola Mršulja je kazao da je škola dobila nove, moderne učionice i informatički kabinet, čije je opremanje u toku. Projekat su finansirali Opština Kotor i Ministarstvo prosvjete i nauke sa po 75 hiljada eura, a radovi su bili povjereni firmi "Baning" iz Herceg Novog. Osim te investicije, naveo je Mršulja, Ministarstvo prosvjete je izdvojilo i više od 35 hiljada eura za rekonstrukciju sistema centralnog grijanja, kao i za školski namještaj. - Opština je obezbijedila 30 hiljada eura za završetak ograde oko školskog prostora i za izgradnju potpornog zida prema bujičnom kanalu u dvorištu područne škole u Lastvi Grbaljskoj. Pomogla je i sa 20 hiljada eura za uređenje prilaza školi od magistralnog puta - kazao je Mršulja. Neophodno je, dodao je on, riješiti još nekoliko problema u školi. - U starom dijelu zgrade trebalo bi renovirati sanitarne čvorove, kao i spoljnu stolariju, koja je u vrlo lošem stanju. Neophodno je ukloniti i staru zgradu, koja je u ruševnom stanju još od zemljotresa, jer predstavlja opasnost za djecu - rekao je Mršulja. Škola u Radanovićima ove godine je upisala dva odjeljenja devetogodišnje nastave, čime je ušla u program reformisanog školovanja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12.04.2007     preuzeto iz dnevne stampe

S.Marovic o aktuelnim ustavnim temama Crkva i jezik Crnogoraca

Svetozar Marović: Crnogorska crkva je bila autokefalna

Budva, 12. aprila - Moj Grbljanin Mitrofan Ban, koji je bio možda Srbin po nacionalnom osjećanju, bio je na čelu Crnogorske autokefalne crkve. Kasnije, on je bio na čelu arhijerejskog sabora za ujedinjenje , što potvrđuje da je ta crkva prije toga bila samostalna. Ne ulazim u istoriju, već u realnost. Imamo dvije crkve, jedna je kanonska, a drugoj se osporava to kanonsko pravo. Jedni je hoće, a drugi neće, ali svi hoće da budu na vezi sa Bogom, izjavio je Svetozar Marović, potpredsjednik DPS, u razgovoru sa novinarima, nakon današnje izborne konvencije budvanskog rukovodstva DPS-a svoje viđenje aktuelne crkvene problematike u Crnoj Gori.
- Polazim od norme koja će, nadam se, biti u novom Ustavu, a to je da je sloboda vjeroispovijesti apsolutno privatno građansko pravo. Ja sam naslijedio neku vjeru od svojih predaka, a moj sin ima pravo da kaže zašto misli da to moje pravoslavlje nije baš najbolje. Pogledajte svijet oko nas. Čuveni danski filozof je bio katolik, postao je musliman, a čuveni italijanski fudbaler Bađo postao je budista.
U Crnoj Gori svi građani imaju pravo da se slobodno opredjeljuju gdje će i na koji način komunicirati sa Bogom. Moj je poziv i molba svima da se nađe kompromis. Crnoj Gori treba crkva u kojoj će se okupljati pravoslavni ljudi bez obzira kojeg oni nacionalnog bića bili. To je moje iskreno zalaganje. Čak i ako bude više crkava treba ih pravno urediti. Postoje kanoni koje treba poštovati. Prosto mi se čini da oko crkava ne treba dizati temperaturu niti prijetiti invazijom, niti će tu invaziju protivpravno bilo ko dozvoliti. Naravno, treba otvoriti pitanje. Jedan dio ljudi koji se osjećaju Crnogorcima postavlja pitanje zašto bi išli u crkvu koja je srpska. Ja imam stav i oko toga, a on je da slijedim logiku mojih predaka iako je dosta konzervativan.
Prosto mislim da je sada važno donijeti ustav , ostaviti široke slobode za sve, a onda pravnim i drugim sredstvima to pitanje na miroljubiv način dugoročno riješiti, naglasio je Svetozar Marović.


Danas bih potpisao drugu anketu

Na pitanje koji će jezik biti definisan ustavom, Marović je rekao:
- Ja sam prvo govorio srpsko-hrvatski. Rekli su mi da je to maternji jezik. Ne znam što bi hrvatski bio moj maternji jezik, kada mi je majka Crnogorka. Govorio sam srpsko-hrvatski, jer je neko naredio i tako je bilo propisano, tako je bilo određeno. U Hrvatskoj govore hrvatski, iz tog srpsko-hrvatskog jezika nastao je bošnjački, i u Bosni se govori bošnjački. U Srbiji se govori srpski. U Crnoj Gori, na popisima ljudi su se najviše izjasnili da govore srpski, među njima bio sam i ja. Danas tu anketu, tako ne bih napisao jer mislim da je to sve jedan jezik. Ako je jedan jezik, uvažimo činjenicu da je Crna Gora jedna država, da je suverena i samostalna, koja u odrednici svog zvaničnog jezika treba da stavi ime svoje države, rekao je Svetozar Marović.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27.03.2007 preuzeto iz Vijesti 

APEL MJEŠTANA SELA KRIMOVICE U KOTORSKOM NASELJU GRBALJ

Zaustavite rad kamenoloma

Kotor - Mještani sela Krimovice zatražili su da se hitno zabrani rad kamenoloma u tom grbaljskom mjestu dok koncesionar - firma "Carinvest" iz Budve, ne dobije sve potrebne saglasnosti, između ostalih, i ekološku. Većina mještana se pita da li je primjereno da na lokaciji, koja "gleda" na more i u čijoj blizini je planirana gradnja turističkog kompleksa, radi kamenolom. Mještanin Mitar Marović i predsjednik MZ Dragoljub Antović, krajem prošle nedjelje, obratili su se Ministarstvu za ekonomski razvoj zahtijevajući da se kamenolom zatvori. Kamenolom od početka, tvrdi Marović, radi bez potrebnih dozvola i saglasnosti. U važećem prostornom planu koji je, dodao je on, dobio od Opštine Kotor 14. marta, na toj lokaciji nema kamenoloma, već samo ima pašnjaka i travnatih površina. Maroviće je, kažu, najviše pogodilo to što se prilikom dosadašnjih iskopavanja u kamenolomu došlo na 200 metara od groblja i tamošnje crkve Svetog Stefana, koja je zakonom zaštićena. - Na oko 600-700 metara od kamenoloma nalaze se naše kuće, a tik uz kamenolom nam je imovina, koja je potpuno devastirana - tvrdi Marović i dodaje da je riječ o 10 do 12 hiljada kvadrata zemlje. Kuću u neposrednoj blizini kamenoloma ima i potpredsjednik DPS Svetozar Marović. Kamenolom u Krimovici je počeo da radi prije šest godina. Putem koji vodi ka Krimovici, od ulaza na plažu Jaz, pa pored plaža Trsteno i Ploče, svakodnevno prođe više od desetak kamiona. Mještani ukazuju i da je taj put oštećen. Marović je naveo da tamo stalno dolazi republička inspekcija, ali da do sada još niko ništa nije preduzeo.

I.K.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24.03.2007

Fudbaleru FK Grblja, Luki Pejovicu i njegovim drugovima iz reprezentacije Crne Gore, cestitamo prvu pobjedu na medjunarodnoj sceni i zahvaljujemo se na lijepim trenucima koje su nam priredili za vrijeme i nakon utakmice u Podgorici. Bravo sokolovi, tako se bori za Crnu Goru na fudbalskom igralistu!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.03.2007 preuzeto iz Vijesti rubrika drustvo 

UGOVOREN NASTUP LEGENDARNE ROK GRUPE U CRNOJ GORI

Rolingstounsi 9. jula na Jazu

Budva - Legendarna rok grupa Rolingstounsi održaće koncert u Budvi 9. jula - dogovoreno je juče sa njihovim menadžerima, saznaju "Vijesti". Pregovori, koji su trajali desetak dana, završeni su uspješno juče u ranim jutarnjim časovima. Pao je dogovor da Rolingstounsi na svojoj svjetskoj turneji koncert, ipak, održe u Budvi za koju su, kako saznajemo, pojedini članovi grupe prvi put čuli. Pregovore su u ime organizatora, Opštine Budva, vodili gradski menadžer Aleksandar Tičić i potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović, uz podršku potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, čija je i ideja bila da se popularno "Kotrljajuće kamenje" pojavi u metropoli crnogorskog turizma. Budvanski koncert jedan je od završnih u okviru svjetske turneje Rolingstounsa. Nakon italijanske prijestonice, pravo iz Rima Džeger će sa drugovima doputovati u Budvu. "Vijesti" saznaju da se još ne zna koliki su honorar tražili Rolingstounsi za svirku u Crnoj Gori, ali je milion eura najniža cifra za nastup vremešnih rokera. Imajući u vidu da već 14. jula Rolingstounsi imaju koncert u Beogradu, za koji će dobiti honorar od milion i po eura, vjerovatno su sličan iznos tražili i za dolazak u Crnu Goru. Generalni sponzori beogradskog koncerta su Apatinska pivara i Knjaz Miloš, a mnoge od jakih kompanija iz susjedne države borile su se da preuzmu sponzorstvo. Takva praksa će biti i u Budvi, gdje će finansijsko učešće Opštine biti zanemarljivo, dok će sponzorstvo biti prepušteno vodećim domaćim kompanijama. Kako saznajemo, već su u igri mobilni operateri i pojedine banke. Rolingstounsi u Budvu dolaze sa 65 šlepera koncertne opreme - od rasvjete do bine, a pomoćno osoblje broji više od 200 ljudi. Prostor na Jazu biće prilagođen za postavljanje velike, više od 100 metara duge bine. Očekuje se prisustvo više od 100.000 posjetilaca ne samo iz Crne Gore, već i iz susjedne Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Makedonije. Cijena karte još nije određena, ali, kako saznajemo, u Beogradu će iznositi oko 30 eura, tako da bi samo kroz prodaju ulaznica mogla biti isplaćena polovina honorara za koju nastupaju svjetske zvijezde. "Vijesti" saznaju da će Rolingstounsi biti smješteni u hotelu "Splendid", gdje je za Džegera rezervisan jedan od tri luksuzna apartmana namijenjena gostima najvišeg ranga.

V.LAJOVIĆ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29. januar 2007             preuzeto sa VOA

Suverenisticki Grbljani ce kritikovati njegovu politiku pocetkom 90-tih godina, a prosrpski Grbljani njegov lavovski doprinos pobjedi opcije nezavisne Crne Gore, ali se nadam da ce se i jedni i drugi sloziti u konstataciji da je ovaj Grbljanin dosegao drzavnicke visine kao nijedan Grbljanin u bogatoj grbaljskoj istoriji. G. Marovicu, cetitamo na visokom odlikovanju!

Jurij Tužilkin uručio Orden Petra Velikog prvog stepena Svetozaru Maroviću

Potpredsjednik ruskog Nacionalnog komiteta za dodjelu društvenih nagrada Jurij Tužilkin, uručio je danas Orden Petra Velikog prvog stepena sa lentom potpredsjedniku Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću.

„Nacionalni komitet Ruske Federacije dodjeljuje Orden Maroviću za zasluge i veliki lični doprinos na učvršćivanju prijateljstva, ekonomske i kulturne saradnje između slovenskih naroda“, kazao je Tužilikin na svečanosti u Vili Gorica.

Zahvaljujući na priznanju, Marović je kazao da mu to piznanje predstavlja veliku čast i zato što je on „samo jedan od stotina hiljada ljudi u Crnoj Gori koji su u poslednjoj godini dopriniljeli da Crna Gora izabere pravi demokratski evropski put, da sačuva svoje prijatelje i velike saveznike i unaprijedi odnose sa njima“.

Marović je kazao da „nije navikao da dobija nagrade, i da su mu najljepše nagrade kada vidi da stvari idu u dobrom smjeru“.

On je rekao da je za njega velika čast što su ovo veliko priznanje dobili veliki ljudi, kao što su predsjednik Vladimir Putin, patrijarh Aleksej, predsjednik Žak Širak, a svi su iza sebe imali veću zemlju i manja iskušenja“.

Marović je podsjetio da su nekada „crnogorske vladike putovale za San Petersburg da bi sačuvali vjeru i slobodu, a danas mnogi bogati i inicijativni Rusi dolaze u Crnu Goru na toplo more, mnogo brže nego što su to radile vladike“.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Januara 2007          drugi program i satelitski program TV CG

Imali smo zadovoljstvo gledati i slusati Novogodisnji koncert Pjevackog drustva Grbalj, snimljenog u sali centra za kulturu u Kotoru.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28.12.2006              preuzeto iz dnevne novine Pobjeda

Dodijeljene nagrade najboljim sportistima Kotora

Kotor, 28. decembra - Na prigodnoj svečanosti u sali Skupštine opštine Kotor dodijeljene su nagrade najboljim pojedincima i kolektivima u sportskom pokretu kotorske komune za ovu godinu.

Predsjednik Opštine Kotor Marija Ćatović uručila je priznanje za najboljeg sportistu godine automobilisti Željku Banićević (AMD "Blažo Smiljanić"), najuspješnijem sportskom radniku Nikoli Lazareviću (FK Bokelj), najperspektivnijem mladom sportisti, vaterpolisti Urošu Čučkoviću (Primorac) i najboljem sportskom kolektivu OFK Grbalj.

Predsjednik Komisije za sport Željko Avramović uručio je specijalna priznanja, koja su dobili: Zdravko Radić (VK Primorac), plivači Milica Marković i Stanko Pajović, Marko Radonjić (Lahor), Dejan Popović (Džudo klub Kotor), Anastasija Petrović i Miloš Vučinić (Džiu džicu klub Soko), Nikola Banićević (VK Risan), Petar Gedinić (ŠK Kotor), Momir Knežević (trener košarkaša Kotora), Ljiljana Marković (ŽOK Gimnazijalac), Joško Kašćelan (VK Val), Zoran Mrdak (Karate klub Kotor) i međunarodni vaterpolo sudije Mario Brguljan i Dejan Adžić.

U ime nagrađenih zahvalili su se Željko Banićević i Stevo Maslovar, član uprave OFK Grbalj.

Na kraju svečanosti predsjednik Opštine Marija Ćatović poželjela je sportistima Kotora uspješniju narednu godinu i obećala da će u opštinskom budžetu biti više novaca za potrebe sportista i brojnih sportskih kolektiva u ovoj komuni.

D.D.

Bravo momci, nastavite tako, Grbljani vas cekaju u evropskim kupovima na stadionima sirom Evrope!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Decembra 2006          preuzeto iz dnevne novine Republika

PRERADA MASLINA

U Radanovićima je juče otvoren mini - pogon za preradu maslina, vrijedan više od 60.000 eura.

Američki USAID je preko IRD-a uložio 33.000 eura, a ostatak su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Pogon, kojim će rukovoditi članovi Maslinarskog društva ''Boka'', čine linija za preradu 100 do 150 kilograma maslina na sat, punilica, sudovi, taster za preradu maslina, tresači grana i mreža za sakupljanje maslina.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.11.2006            preuzeto iz dnevne novine Vijesti

OPŠTINA KOTOR PRODAJE JOŠ JEDNU ATRAKTIVNU PARCELU

Kvadrat u Grblju 46 eura

Za kupovinu zemlje zainteresovana firma "KPM Limited" koja je u novembru 2004. godine od Opštine kupila skoro pola miliona kvadrata zemlje za 4,4 miliona eura u Višnjevu i Krimovici i na čiji je zahtjev kotorski parlament nedavno usvojio detaljni urbanistički plan za to područje

Kotor - Opština Kotor donijela je odluku o prodaji oko 50 hiljada kvadrata zemlje u Krimovici, a odluku o raspisivanju tendera treba da donese kotorski parlament na sjednici zakazanoj za utorak.

Tročlana opštinska tročlana komisija utvrdila je početnu cijenu od 46,27 eura po kvadratu, ili ukupno 2,25 miliona eura za 48.747 hiljada kvadrata. U obrazloženju komisije se navodi da je tržišna vrijednost te zemlje 54,43 eura po kvadratu,te da je s obzirom da je riječ o većem kompleksu koji se nalazi sa dvije strane lokalne saobraćajnice, na kojem nije moguće shodno DUP-u graditi stambene, turističke i ugostiteljske objekte, cijena umanjena za 15 odsto.

Riječ je o dvije parcele obuhvaćene DUP-om Trsteno -Platamuni, jednoj od 40.732 kvadrata namijenjenoj sportsko-rekreativnim sadržajima i drugoj od osam hiljada kvadrata koja bi trebalo da bude zelena površina. Do kamenite parcele obrasle žbunjem, koja je od mora udaljena 200 do 250 metara, dolazi se postojećim asfaltnim putem.

Nedavno je na zahtjev firme "KPM Limited", koja je u novembru 2004. godine od Opštine kupila skoro pola miliona kvadrata zemlje za 4,4 miliona eura u Višnjevu i Krimovici, u široj zoni Trstena i Platamuna, kotorski parlament usvojio detaljni urbanistički plan za to područje.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", "KPM Limited", čiji vlasnik je i dalje nepoznat, zainteresovan je da kupi i ovih 50 hiljada kvadrata kako bi zaokružili cjelinu sa ranije kupljenom zemljom.

S obzirom na to da je sada to urbanizovani prostor, cijena zemljišta je znatno veća od one po kojoj su ranije kupili zemlju, kada je početna cijena bila 7,24 eura po kvadratu, ili ukupno 3, 5 miliona eura za pola miliona kvadrata zemlje.

Svojevremno je prodaja zemlje u Grblju izazvala veliki potres u Kotoru: Liberalni savez se raspao, održani su vanredni izbori, a cijena zemlje se još povlači po sudovima.

Područje koje je obuhvaćeno DUP-om Platamuni- Trsteno nenaseljen je prostor ukupne površine 105 hektara. Obuhvata postojeći vojni kompleks od 19.415 kvadrata, uređene plaže Trsteno i Ploče-Platamuni od 9.668 kvadrata, prirodno zelenilo od 867.017 kvadrata i prirodnu obalu ukupne površine 95.903 kvadrata. Na tom području predviđeno je formiranje turističke zone, a izdvajaju se tri cjeline, zona vila, zona hotela i zona obale.

I.K.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.06.2006.               Dnevni list Pobjeda rubrika: Društvo

Ni dvije nedjelje poslije obnove crnogorske nezavisnosti, novinar Pobjede Vasko Radusinovic je posjetio donjegrbaljsko selo Vranovice.

U posjeti : "POBJEDA NEDJELjOM" U VRANOVIĆIMA

Neće im se u puteve

ČEŽNjIVI POGLEDI ka Jadranskoj magistrali. Zbogom vinogradi. Novi domovi, ali i sve stariji mještani.

Priroda kao da se igrala i šalila sa ljudima. Nadohvat ruke primakla im je bogatstvo, a onda je napravila čudnu odstupnicu, natjerala čovjeka da ruke ispruži ka blagu, ne dajući mu da ga prekomjerno zahvati. I tada je počeo čudan inat, igra života i nade u kojoj odstupnice nema. Ima li boljeg primjera za to od Grblja i njegovih dvadeset sela, naseobina sa nekoliko strana okruženih morem, ali čvrsto na kopnu i lovćenskim padinama, istovremeno bogatih i siromašnih, ali uvijek dragih i milih staništa onima koji su ovdje riješili ostati.

Ne treba mnogo zapitkivati ove ljude sa vjekovne raskrsnice trgovačkih morskih puteva zašto ih ni ratovi ni stihije odavde nijesu odvodili, zašto su ih ostavili u kamenom i morskom okruženju i zašto se ljutili nijesu na prirodu koja je u isti mah znala dobro podariti i istovremeno pokazati da sa njom igre nema. A ona se igrala. Vidljivo je to u Grblju kao malo gdje drugo na Crnogorskom primorju, barem po tragovima aprilske stihije 1979. godine koji još nijesu izbrisani. Ne zato što ovi ljudi nijesu bili vrijedni i umješni da zaliječe zemljotresne rane, već prije svega što im ponekad lijeka bilo nije, pa je selidba sa starih ognjišta bila jedino rješenje.

Mnoga grbaljska sela su preselila na nove lokacije, tamo gdje su mještani vjerovali da su izmakli stihiji. Na poljima koja su, svojevremeno, obilato rađala, nikli su novi domovi sa modernim uređajima, brazde u polju postajale su sve pliće, a gore u brdima ostajale su naherene, polusrušene kuće. No, važno je da je život nastavljao da teče uprkos nostalgiji onih koji su, silazeći i gledajući dolje niz drumove, nalazili i stvarali nove životne oaze.

Drumova, ni tada ni danas, u Grblju nikad dosta. S visova Kosmača puca pogled na Grbaljsko polje, na modernu saobraćajnicu - Jadransku magistralu, što presijeca Donji i Gornji Grbalj, ali ovi ljudi što su ostali da žive u zavičaju nikako da se do puta valjanim putem primaknu. Nijesu u pitanju neke velike relacije, ali... Nejasno je Grbljanima što onaj "priključak" na magistralu nije krenuo, što bi se reklo po propisu. Graditelji su prije neku godinu radove počeli, ni s kraja ni s početka, nego sa sredine sela Vranovići ka Bigovu. Novi put kao da je iscrtan iz nekog velikog transportnog aviona i ostao zarobljen bez veljanog izlaska na glavnu putnu arteriju između Tivta i Budve.

Teško je odgonetnuti zašto je to tako, ali je velika sreća što su ovi ljudi strpljivi i što vjeruju da će se njihov kraj uskoro ratosiljati putnih problema. Možda nedostatak valjanog priključka na Jadransku magistralu najviše "bode oči" mještanima sela Vranovića koji samo što izađu iz kuće upere oči ka magistrali. Ona im je, takoreći, pred nosem, pored kućnih pragova, ali još podaleko. Na sreću, to nije smetalo mještanima ovog sela da rade i grade. Oni, do skoro nijesu selili. Njihovi domovi su tamo gdje su bili juče i prekjuče, naravno, veći, moderniji za stanovanje, udobniji. Ali, mladi odlaze i ovamo se vraćaju s vremena na vrijeme. Dolje, u polju, imanja koja su nekad i te kako rađala. I danas bi da je više vrijednih poput uzornog poljoprivrednika Stanka Ercegovića i njegove supruge Slobodanke. Stanka bogami, pristigle godine, pa pomišlja da napravi radnu stajanku. Pored kuće mini farma sa preko deset krava. Domaćica Slobodanka uspijevala je da se oproba u radu i na njivi. U Grbaljskom polju, na povećem imanju, ovi vrijedni supružnici donedavno su orali duboku brazdu. Ali, Stanko kaže, da od toga više ništa nema. Istina, u njegovom domu i u podrumima i dalje ima vina (od kupljenog grožđa, ali i suhomesnatih proizvoda od prošle godine. Nažalost, u svinjcu nema svinja. Vinogradi "usahnuli", farma još opstaje. A, uzorni domaćin Stanko kaže da bi volio da neki "statističari" pokažu "slovom i brojem" koliko je novaca, svojevremeno dato mještanima ne samo ovih krajeva da oru, kopaju i farme podižu, a koliko je takvih objekata zaista podignuto, bolje reći ostalo.

Imali su ovi krajevi oduvijek vrijednih poljoprivrednika i domaćina poput Ljuba Petrovića, Vuka Giljače, Stanka Marovića... Bilo bi ih i danas, ali mlađi su potražili neka druga zanimanja, a i nedostatak vode je učinio svoje. Nje, liše bistijerna, nema sem za piće, a kamoli za navodnjavanje imanja, kažu Draga, Marica, Mirko Bubanja i Mirko Ercegović. Ističu, ipak, da je zahvaljujući složnom radu mještana dosta urađeno na uređenju sela. Jeste, nikako da se stabilizuje elektro-mreža pa i malo nevrijeme "ućeši" sijalice. Ovi ljudi za to su ponajmanje krivi, a ono što je do njih radili su koliko su mogli. Uredili su neke lokalne puteve, obnovili seoske bogomolje, asfaltirali do njih prilaze. Što se tiče duga prema bogomoljama i prema onim koji počivaju pored njih, nasljednici su se odužili. Oni, naravno, hoće da pripreme valjane životne uslove za svoje potomstvo. Vidljivo je to u ovom vrijednom selu i po brojnim, novim krovovima. Ali njihovi vlasnici stalno pominju put, vodu, struju, dobra koja bi doprinijela ugodnijem životu.

Uz starosjedioce ovamo, kao i čitavom ovom kraju, odvajkada je bilo mjesta za dobrodošlice. Uostalom, Grbljani nikad nikome, ko je s dobrim namjerama dolazio, nijesu smetali da se nastani u ovom kraju. Uputstva kako da se zajednički živi, zapisana su u poznatom "Grbaljskom zakoniku" 1427.godine, jedinstvenom pravnom aktu, potpisanom u drevnom manastiru Podlastva. Ova pravila života su poznata vjekovima, ljudi ih znaju napamet. Oni su ih oduvijek poštovali, cijeneći ponajviše zajednički život i rad kao jedino i valjano pravilo, ako se mislilo živjeti kako valja. Za mještane Vranovića i brojnih drugih grbaljskih sela, ova pravila su tradicija i obaveza.

Ali, iako oskudjevaju u putevima ovdje, u posljednje vrijeme, skoro da cvjeta prodaja starih kuća. Kupuju ih ljudi sa strane, ponajviše iz inostranstva. Čak i iz Engleske. Uvidjeli su ovi trgovci da u ovom dijelu Grblja život može dobro da se uspravi.

Vasko Radusinović

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21. 05.2006

CRNA GORA I GRBALJ U NJENOM SASTAVU - NEZAVISNA DRZAVA. VJEKOVNI GRBALJSKI SAN O OBNOVI "IVANBEGOVINE" JE KONACNO OSTVAREN !!!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTIVNOSTI GRBLJANA U REFERENDUMSKOJ KAMPANJI ZA CRNOGORSKU NEZAVISNOST (APRIL 2005 do MAJA 2006):

DESET RAZLOGA ZA NEZAVISNOST CRNE GORE I ZA GRBALJ U NOJ

Postavljeno maja 2006 na sajtu www.grbalj.org

1. Nezavisna drzava omogucava da upravljamo nasom sudbinom

Slobodni narodi zive u svojim drzavama, upravljaju sopstvenim dobrima i presudno odlučuju o svojoj sudbini. Ostali narodi zavise od tuđe volje, tuđih interesa, tuđe politike. Svjetski politički, ekonomski i vojni poredak čine suverene drzave (OUN, MMF, SB, NATO, STO). I Evropska unija je zajednica suverenih drzava. Jasno je da niko, ko drzi do sebe, ne zeli da se odrekne međunarodno priznatog suvereniteta. Samo nezavisna drzava nam pruza sansu da u značajnoj mjeri odlučujemo o nasoj sudbini, upravljamo sopstvenim resursima i prije svega vodimo računa o svojim interesima.

2. Drzavna zajednica sa Srbijom ne moze biti ravnopravna

Nasa dilema nije nezavisnost ili drzavna zajednica, nego nezavisnost ili nestanak crnogorske drzavnosti i identiteta. Crna Gora će biti nezavisna ili će se utopiti u Srbiju i postati samo dio srpske drzave. Ne budimo naivni, sadasnja drzavna zajednica ne moze dugo trajati. Istorija ne poznaje ravnopravnu zajednicu dvije drzave koje se strukturalno toliko razlikuju. Srbija je od Crne Gore - 6 puta teritorijalno veća, 11 puta brojnija, ima 12 puta veću ekonomiju. Zato nije moguća ravnopravna, trajna i uspjesna drzavna zajednica Crne Gore i Srbije.

3. Nezavisna drzava znači brzi put u evroatlanske integracije

Crna Gora se od raspada SFRJ, zivjeci u zajednici sa Srbijom, udaljila od demokratskih i naprednih drustava. Iza nas su brojne izgubljene godine i usporen proces povratka u međunarodnu zajednicu. Već petnaest godina trpimo posljedice destruktivne srpske spoljne i unutrasnje politike. I SCG je metafora za losu zajednicu i traljav povratak u okrilje demokratskog svijeta. Iskustvo nam nedvosmisleno govori da je nezavisnost uslov za optimalan put u evroatlanske integracije. Suverena Crna Gora će odmah postati članica OUN, međunarodnih finansijskih ustanova, Savjeta Evrope, "Partnerstva za mir". Takva Crna Gora ne moze sporije, nego sto je to danas, ići prema Briselu. Naprotiv, stvaraju se uslovi za najbrzi mogući put prema Evropskoj uniji.

4. Nezavisna drzava je uslov za prijateljske odnose sa Srbijom

Suverena Crna Gora je uslov za razvoj prosperitetnih veza sa Srbijom. Istorijsko iskustvo, od 1918. godine pa sve do danas, jasno upozorava da velikosrpska drzavna politika ne doprinosi prosperitetu Crne Gore i Srbije. Sve sto istorijski i savremeno povezuje Crnu Goru i Srbiju, tek nakon konstituisanja dvije nezavisne drzave, podstaći će plodotvorne i bliske političke, ekonomske i kulturne odnose. Konačno, iza nas će ostati losa vremena, dok budućnost pripada politici otvorenih granica i prijateljskim crnogorsko - srpskim odnosima.

5. Veličina Crne Gore je nasa prednost

Od preko 200 članica Ujedinjenih nacija, Crna Gora je brojnija od 40 i veća od 30 drzava. Među razvijenijim i najstabilnijim evropskim drzavama su najmanje drzave - Island, Luksemburg, Kipar, Estonija, Malta, Monako, Lihtenstajn, San Marino, Andora. Iako sve ove drzave imaju slabije prirodne resurse od Crne Gore, prosječan nacionalni dohodak po glavi stanovnika u ovim drzavama je uglavnom preko 15000 eura. Takođe, Kipar i Malta su, kao nove članice EU, teritorijalno znatno manje od Crne Gore. Ulaskom u EU, Crna Gora će imati isti uticaj u Savjetu ministara i isti broj poslanika u Evropskom parlamentu kao i druge slične drzave. Nasa veličina nije nasa mana već nasa prednost. Geografski polozaj Crne Gore, njeni prirodni i ljudski resursi i njena drzavna samostalnost - garantuju uspjesnu evropsku buducnost.

6. Nezavisna drzava je garant razvoja ekonomije i boljeg zivota građana

Ekonomski sistemi u Crnoj Gori i Srbiji nijesu isti i odraz su različitih privrednih struktura. To najbolje potvrđuje i aktuelna ekonomska politika "dvostrukog kolosijeka". Za razliku od prilično zatvorene srpske privrede crnogorska ekonomija je otvorena prema svjetskom trzistu. Nasa privreda, koja se pretezno oslanja na razvoj turizma, pomorske trgovine, poslovnih i finansijskih usluga, organske poljoprivrede i ekologije, zahtijeva suvereni drzavni okvir koji je uslov za vođenje uspjesne ekonomske politike. Danas je crnogorska ekonomija na putu oporavka (evropska valuta, niska inflacija, pad kamata, porast stednje, rad drustvenog proizvoda, porast stranih investicija, smanjenje poreskih stopa, rast zaposlenosti, sirenje privatnog sektora, smanjenje biznis barijera) i zato je od presudne vaznosti da nasa drzava upravlja nasom ekonomijom. Nas privredni razvoj je uslovljen suverenim političkim okvirom koji će omogućiti da sve poluge ekonomske politike budu u nasim rukama. To će istovremeno značiti direktnu vezu Crne Gore sa međunarodnim finansijskim institucijama i svjetskim trzistem kapitala.

7. Suverena Crna Gora je nabolji okvir za očuvanje multietničkog drustva

Crna Gora je drustvo različitih nacija, vjera i kultura. Nas multietnički, multikonfesionalni i multikulturni identitet predstavlja nemjerljivu vrijednost Crne Gore. Crnogorska drzavotvorna ideja počiva na afirmaciji i zastiti svih kultura, nacija i religija. Za nas je neprihvatljiva bilo čija kulturna hegemonija i politika asimilacije, koja je ključno obiljezje velikosrpske politike sakrivene iza političkog koncepta drzavne zajednice. Pravo na različitost i slobodu identiteta su ugaoni kamen nezavisne Crne Gore. Takođe, izgradnja građanskog drustva, u kojem neće biti povlasćene nacije, najbolji je garant stabilnog i demokratskog razvoja Crne Gore.

8. Nezavisnost je uslov samopostovanja i povjerenja vlastite snage

Crnu Goru su velikosrpski ideolozi često optuzivali da ne moze sama da ekonomski i politički opstane. Od 1918. godine, kada je zabranjeno crnogorsko ime, drzava, nacija i crkva, pa sve do danas, oni ističu neizlječivu crnogorsku zavisnost od Srbije. Sve ovo je smisljeno zbog toga da se u Crnoj Gori stvara inferiorni mentalitet koji će bjezati od odgovornosti za vlastitu sudbinu. Računalo se da će se posticanjem nevjerice u vlastite sposobnosti Crna Gora trajno drzati pod okriljem tuđeg interesa. Zato je nezavisna drzava lijek za sve nas koji zivimo u Crnoj Gori. Obnovom sopstvene drzave obnovićemo povjerenje u vlastite snage i stvorićemo naprednu ekonomsku i političku zajednicu. U Crnoj Gori zive vitalni i slobodni ljudi i zato je nezavisnost istorijska sansa za ubrzan napredak crnogorskog drustva.

9. Proslost nas obavezuje na nezavisnost

Crnogorska drzavotvorna tradicija traje čitav jedan milenijum. Malo je drzava u savremenoj Evropi čije je drzavno trajanje uporedivo sa crnogorskim, a jos manje je evropskih drzava koje su tako skupo platile cijenu svog istorijskog opstajanja. Drzavotvorna i slobodarska ideja su srce crnogorske proslosti. Nasi preci nas obavezuju da ne zaboravimo herojsku pricu o nasoj proslosti. A nasa proslost nas obavezuje na budućnost u čijem sredistu je obnova drzavne nezavisnosti.

10. Nezavisnost će biti potvrđena u miru i na demokratski način

Tokom proslog vijeka Crna Gora je tri puta mijenjala svoj drzavni status /1918, 1945, 1992/. Svaki put se to desavalo u ratnim okolnostima i na nedemokratski način. Zato je doslo vrijeme da, nakon 87 godina, u miru i na demokratskom referendumu Crna Gora obnovi svoju drzavu. Po prvi put će građani Crne Gore glasati za sebe i demokratski povratak u svjetsku porodicu međunarodno priznatih drzava. Nezavisnost će staviti tačku na iscrpljujuće domaće podjele i učiniti pobjednikom sve građane Crne Gore.

Svetozar Marovic o Crnoj Gori april do maja 2006:

Biografija g. Svetozara Marovica preuzeta iz beogradskog casopisa “Vreme“:

Svetozar Marović je rođen 31. marta 1955. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio u Kotoru, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Titogradu (Podgorica). Crnogorac, pravoslavne vere. Oženjen Đinom, otac dvoje dece (Miloš i Milena). Govori engleski, ruski i italijanski. Živi u Budvi.

Sto je u kampanji za nezavisnost Crne Gore, rekao nas Grbljanin iz Krimovica g. Svetozar Marovic, koju je najvecim dijelom sam i osmislio:

„Crna Gora nije nikada bila ni najveća ni najbogatija, ali je bila neponovljiva zemlja koja je stvarala i drzavu i pravo onda kada je to drugima na Balkanu bio samo san.“

"Kada kazemo da Crnoj Gori u kojoj su svi na svome, govore svojim jezikom, idu u svoje crkve, imamo svoju profesionalnu vojsku, imamo kuću otvrenih granica, bez viza, bez pasosa“, poručio je on.

Marović smatra da će malo biti onih koji će reći ne na referendumu, jer je tesko uzeti olovku i napisati "ne svojoj Crnoj Gori".

Predsjednik drzavne zajednice Svetozar Marović je poručio da će 21. maja ogromna većina građana Crne Gore reći ''da'' svakom dobru ovoj kamenitoj zemlji između neba i mora.

Reći će ''da'' Crnoj Gori, svojoj kući, evropskoj budućnosti i bratskim odnosima sa Srbijom - kazao je Marović, dodajući da volimo i Beograd i Srbiju, ali volimo jos i vise Crnu Goru, Bijelo Polje, Podgoricu, Cetinje, Grbalj ili Budvu.

Verica Milova Lazarevic, sluzbenik , Grbalj aprila 2006 u CKL-u :

RECI CRNOJ GORI „NE“ ZNACI IZDATI SVOJE IME!

Reci Crnoj Gori „NE“ - znaci samo jedno, izdati je! Izdati sve ono sto nam je ostavljeni u nasljedje, stvarano vjekovima istorijom, pogibijama, teskim ali casnim zivotom.

Reci Crnoj Gori „NE“ - znaci izdati njeno ime, ostaviti potomcima neku novu 1918. godinu i biti pominjan i pamcen kao izdajnik svoga ognjista, svoje drzave. Znaci potrijeti korijene - Duklju, Zetu, Crnu Goru!

Reci Crnoj Gori „NE“ - znaci svrstati se uz one koji citavo jedno stoljece obiljezise izdajom.

Ja cu da zaokruzim „DA“ za svoju drzavu. Oni kazu , privatnu. E, ne moze tako, gospodo moja , jednako je ona Milova, Jevremova, moja i svih nas! A oni sto oce da se utope u drugu drzavu, to je njihova svijest i cast!

„DA“ - ZA NASU CRNU GORU!

Dr. Nenad Popovic: Podrska pokretu za nezavisnu Crnu Goru

Frankfurt am Main      Aprila 2005-te

Uvazeni dame i gospodo,

sa radoscu smo primili vijesti, sredinom prosle godine, o inicijativi za stvaranje sirokog pokreta kome bi cilj bio afirmacija ideje o Crnoj Gori, kao medjunarodno priznatoj zemlji. Na redovnoj sjednici Saveza Crnogorskih Asocijacija Evrope, odrzanoj novembra mjeseca u Njemackoj podrzali smo Vasu inicijativu . Formiranje ovog pokreta predstavlja ostvarenje nasih zamisli, koje smo imali od naseg formiranja juna 2000 do danas, a to je stvaranje najsireg fronta za nezavisnu Crnu Goru u domovini i u diaspori. Mi smo nase aktivnosti na afirmaciji ideje crnogorskoj nezavisnosti i njenom opredjeljenju za dalju izgradnju demokratskog, gradjanskog drustva, kao i privrzenost evro-atlanskim integracijama, zapoceli u svim evropskim zemljama u kojima imamo svoje ogranke (Njemacka, Francuska, Austrija, Svajcarska, Holandija, Ceska, Slovenija i Hrvatska) jos 2000-te godine, kako u svom zivotnom okruzenju, tako i u medijima kojima samo imali pristupa. Analizirajuci stanje iz 2000-te sa onim krajem 2004-te mozemo sa zadovoljstvom konstatovati, da ideja nezavisne Crne Gore, medju stanovnistvom zemalja u kojima zivimo nailazi na simpatije i da je javno mnijenje za taj dogadaj pripremljeno.

Uvazeni dame i gospodo, uvazeni skupe, zelimo Vam uspjesan i plodonosan rad i jos jednom naglasavamo da u svom radu imate nasu bezrezervnu podrsku u ostvarenju naseg zajednickog cilja.

NEKA ZIVI NEZAVISNA CRNA GORA!

S postovanjem

Dr Nenad Popovic (clan Predsjednistva Saveza Crnogorskih Asocijacija Evrope)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.02.2006                   dnevni list Pobjeda

U Lastvi Grbaljskoj otvorena Fabrika čarapa

Godišnji plan 400 hiljada pari čarapa

Budva, 17. februara - U naselju Lastva Grbaljska nedaleko od Budve Vojin Dobrić biznismen iz Budve otvorio je fabriku čarapa čija je proizvodnja namijenjena domaćem i inostranom tržištu. za kratko rijeme kvalitetom i dizajnom osvojio je domaće tržište u Crnoj Gori i Srbiji. Od prije nekoliko dana na sve proizvode postavio je amblem - grb Crne Gore. Naravno, u ovaj detalj zainteresovao je mnoge kupce da na modernim čarapama nose crnogorski grb. Već duže vremena na području opštine Budva bavim se turizmom i ugostiteljstvom, to je unosan posao ali sam želio da proširim djelatnost i da s eokrenem maloj privredi, zanatstvo. Primjetio sam da na ovom području nedostaje izuzetno važan detalj, a to je proizvodnja muških čarapa. Pronašao sam objekat, kupio neophodne mašine, uposlio stručne ljude i proizvodnja je počela. Tržište je prihvatilo moj proizvod i veoma sam zadovoljan. U planu je da ove godine proizvedem oko 400.000 hiljada pari čarapa - rekao je vlasnik fabrike čarapa Vojin Dobrić.

On naglašava da je ugovor sklopio sa kupcima iz BIH, Hrvatske i Ialije a u planu je da sklopi ugovor sa Slovencima i još nekim zemljama u okruženju.

Prvi kontigent od deset hiljada pari čarapa sa crnogorskim grbom odlazi već naredne sedmice u Hrvatsku - rekao je Vojin Dorić.

S.Glendža

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. 02. 2006              preuzeto iz dnevne novine Dan

POSLIJE PETNJICE, TUZI I ZETE, ZAHTJEVI ZA FORMIRANJEM LOKALNE SAMOUPRAVE I NA PRIMORJU

Predsjednik Izvršnog odbora Inicijativnog odbora za povratak opštine Grbalj Ljubo Mačić izjavio je juče da su žitelji ovog kraja nezadovoljni sadašnjim rješenjima i da je neophodno da dobiju lokalnu samoupravu.

Mačić je za “Dan” kazao da je opština Grbalj postojala do kraja Drugog svjetskog rata.

- Pogrešna je konstatacija da Grbalj hoće da formira novu opštinu. Mi jednostavno hoćemo da obnovimo ono što smo imali - istiće Mačić.

On kaže da je evidentno da Opština Kotor koja obuhvata prostor od Grahova preko Risna do granice sa Budvom nije u stanju da riješi mnoga pitanja jer su interesi na ovim prostorima različiti.

- Konkretno, u posljednjih 15 godina udio SO Kotor u rješavanju mnogih pitanja, a posebno infrastrukture u Grblju je minimalan. Opštini Kotor Grbalj jedino služi za odlaganja smeća - kaže Mačić, i naglašava da SO Kotor posljednjih godina znatan dio budžeta puni upravo sa teritorije Grblja.

- Prodaje se grbaljska Komunica kao opštinska zemlja a mali dio sredstava se ulaže parcijalno zavisno od sela do sela i od partijske pripadnosti mještana - kaže pored ostalog Mačić.

Prema dogovoru Izvršnog i Inicijativnog odbora, kao prvi korak ka povratku opštine Grbalj je izrada ekonomskog elaborata o opravdanosti ovakvog zahtjeva, zatim slijedi referendum za kompletno područje Grblja, kog čine 22 sela od kojih su dva u budvanskoj a ostala u kotorskoj opštini. Po riječima Mačića, za povraćaj opštine Grbalj trebalo bi da glasa između četiri i 4.500 Grbljana koji su zainteresovani za Grbalj kao opštinu.

Inače, u manastiru Podlastva održan je sastanak Izvršnog odbora za formiranje opštine Grbalj, pošto se za tu inicijativu izjasnilo 90 odsto žitelja grbaljskih sela.

Pored Inicijativnog odbora, koji broji 51 člana, formiran je iz Izvršni odbor od devet članova, sa ciljem da se intenziviraju aktivnosti za formiranje opštine Grbalj.

Kako je saopštio portparol Izvršnog odbora Slobodan Parapid, u toku je izrada ekonomskog elaborata o opravdanosti inicijative, koja će biti realizovana u skladu sa zakonskim propisima, a uskoro će početi i javna rasprava u mjesnim zajednicama u Grblju, saopštio je Parapid.

On je naglasio da je na sastanku Izvršnog odbora istaknuto da je cilj formiranja opštine, prije svega, ekonomski i socijalni, jer ovo područje raspolaže sa dovoljno prirodnih i ljudskih potencijala da se obezbijedi bolji životni standard građana Grblja.

- Grbljani su nazadovoljni sadašnjim maćehinskim odnosom opština Kotor i Budva - kazao je Parapid.

Područje Grblja nalazi se između Kotora, Tivta i Budve i obuhvata dvadesetak sela i prostor od oko 95 kvadratnih kilometara.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.01.2006.                  preuzeto iz beogradskog Danas-a

NADA MILINIC - Nova MISS SCG 2005

Aktuelan Miss SCG 2005. Dina Dzankovic nedavno se udala za poznatog turskog kosarkasa Mirsada Jahovica. Trenutno su u Turskoj gde i namerevaju da zive. Dina Dzankovic svojom udajom svesno se odrekla titule Miss Srbije i Crne Gore jel po svetskim pravilima, udata zena nema pravo da nosi tutulu Miss svoje zemlje.

Nova Miss Srbije i Crne Gore je Nada Milinic, Crnogorka iz (Donje ??) Lastve Grbaljske, koja je u oktobru na izboru Miss SCG 2005. ponela titulu I pratilje. Nada je ucenica Srednje turisticke skole i vec je poznata javnosti kao lice mnogih reklamnih spotova. Posle zavrsetka srednje skole, Miss SCG 2005. ce kao dobitnik stipendije Megatrend univerziteta nastaviti svoje skolovanje u zemlji ili inostranstvu.

Veliki preokret koji je nastao posle udaje aktuelne Miss, uticao je na na dalji tok dogdjaja u Miss Yu kompaniji. Promocija nove Miss SCG, veliki broj intervju, TV emisija, fotografisanja i stilizacije nove Miss Nade Milinic. Ono sto je sad aktuelno su pripreme od strane Miss Yu Co. za jedno je najvecih svetskih takmicenja Miss Universe koje ce se odrzati u junu mesecu. Ono sto je zanimljivo je da je po prvi put jedna Crnogorka zvanicna Miss Srbije i Crne Gore.

A sta Vesna Jugovic misli o svemu ovome procitajte u sledecej izjavi

“Monarhisticki receno, Dina Dzankovic je abdicirala. Tron, krunu i zezlo Miss SCG svojom udajom Dina automatski ustupa sledecoj u redu, prvoj pratilji, Nadi Milinic iz Crne Gore. Rec je o svetskim pravilima proizaslim iz licence Miss World i Miss Universe u kojima stoji da udata zena ne moze nositi titulu zvanicne Miss jedne drzave. Dina Dzankovic ce uskoro predati svoju krunu Nadi Milinic na zvanicnoj press konferenciji i partiju koji cemo u tu cast pripremiti. U medjuvremenu sve obaveze i prava ce Nada preuzeti i sigurni smo da ce se nas dostojno prezentovati kao ambasador lepote nase drzave na takmicenju Miss Universe 2006”.

Neka nam Nadu u junu 2006, na takmicenju Miss Universe, svaka sreca prati i uspjesno po svijetu pronese ljepotu grbaljske i uopste crnogorske zene!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jula 2005.           dnevni list Pobjeda rubrika: Društvo

U posjeti : "POBJEDA NEDJELjOM" U DONJEM GRBLJU

U carstvu dva mora

JEDNIM SU, SVOJEVREMENO, otplovili brojni mještani iz donjogrbaljskih sela, a u ovom kamenom danas žive, uglavnom, oni zašli u godine. Priroda darivala, ali i oduzimala od čovjeka

Minulog Petrovdana Teslina naprava je (valjda i uz pomoć Boga) obasjala zaseok Ukropci (selo Kubasi) u Donjem Grblju. Nije trebalo mnogo sijalica. Samo dvije, taman koliko ima stanovnika u ovom mjestu. Dakle, starica Zorka Martinović - Jeftić i njen komšija Đorđe Klopan, su doživjeli da ugase petrolejke i fenjere, i druge slične naprave. A, njihov zavičaj je, na svega par kilometara udaljen od Jadranske magistrale, nešto više od Kotora, Tivta i Budve. I imao je, nekada, više punih domova i mještana, koji su imali i mnogo planova za život.

Počinjem ovu priču o selima Donjeg Grblja, ovim i drugim podacima, ali i onim koji govore da se ovdje, u carstvu dva mora - Jadranskog i onog kamenog, sve do današnjih dana živjelo, ne u baš nekom izobilju i bogatstvu. Mada je bogatstvo, zar ne, imati dva mora na kućnom pragu. Makar se jedno zvalo i kameno. Mještani Donjeg Grblja, tačnije devet ovdašnjih sela, imaju u neposrednoj blizini pravo, pravcato more, vodenu površ koja, takoreći, zapljuskuje njihove kućne pragove. Ali, za neke od njih slaba vajda od ovog dara prirode koja se, kao malo gdje, igrala sa čovjekom nudeći mu, a odmah zatim i uzimajući ono što mu je dala. Ne baš na cijelom ovom prostoru, koje pomalo liči na evropski istok i zapad. Istok kao da je Bogom dat samo za rađanje sunca, a zapad za druge životne blagodeti, koje su dolazile i danju i noću. I u ovom kraju je, "po običaju", gle čuda, istočni dio u životnoj sjenci, bez obzira što ga sunce zorom obasjava. Šta to vrijedi kada u zapadnom dijelu Donjeg Grblja život korača mnogo brže, nego u istočnom dijelu ovog poluostrva, što se vjekovima zorilo sa mnogo mještana, koji su imali sreću da žive u okruženju dva mora.

U kamenom su se "sakrile" kuće, okućnice, livade, vinogradi i ispasišta za mnoga stada, a plavi Jadran je cijelom ovom krajoliku dodijelio posebnu životnu mogućnost. Čovjek, koliko je mogao, vjekovima je koristio talase jednog i drugog mora, nastojeći da se od njih ofajdi. Od kamena je gradio predivne kuće, njegujući poseban građevinski stil, koji je, i te kako, srastao sa okolinom. Malo naniže, na obali morskoj, ili u njegovoj neposrednoj blizini nicale su, u posljednje vrijeme, neke druge, modernije građevine, što upućuje na zaključak da u dobrom dijelu ovog kraja duvaju i turistički vjetrovi. Čini se da se ljudi okreću turizmu, ubijeđeni da se više ne mogu nositi sa poslovima po kojima je ovaj kraj bio prepoznatljiv.

Poljoprivreda i stočarstvo se sve više pominju u pričama i sjećanjima onih starijih. Istina, u nekim selima ima još onih koji se uzdaju u ovo zanimanje. Kao, na primjer, u Donjoj Zagori - Vojo Popović i Gojko Bošković, koji pokušavaju da se, kao nekada njihovi stariji, bave ovim unosnim zanimanjem.

Ipak, poljoprivreda i stočarstvo su ovdje minula zanimanja, veli starina Jovan-Jovo Popović, pokazujući panoramu sela, gdje su nekad carovali vinogradi, žitnice, duvaništva, njive i pašnjaci. Jovo, sa suprugom Danicom, živi u starom zavičaju, i pamti mnogo bolje dane i vremena kada je bila obrađena svaka stopa zemlje, kada nije bilo domaćina bez pogolemog stada. Nekada u ovim selima više od trideset domaćinstava, a sada taman toliko mještana. Istina, puteva ima da se dođe do starih ognjišta. Čine to, s vremena na vrijeme oni koji su našli zaposlenje u okolnim gradovima. Ali, njihovi dolasci su nedovoljni da se skine korov sa nekadašnjih plodnih imanja. Raduju se ovi stariji svakom dolasku njihovih mlađih naraštaja. Jovo i Danica su presrećni kad im dođu sinovi, a najviše unuk Vladimir, student u Beogradu, a ovdje, već, vrsni pčelar.

- Mi stariji više nijesmo kadri da držimo motiku, a kamoli da kopamo, oremo i stada čuvamo, konstatuju vremešni supružnici. Dobro je što su se mlađi latili drugih zanimanja, mada je i tamo, u okolini, u gradovima, hljeb sve tvrđi.

Imao je cio ovaj kraj sreću što ga je priroda, svojevremeno, dobro podarila. Pa onda, kao da se naljutila i ražestila. Aprilski zemljotres 1979. godine, kao malo gdje drugdje, na Crnogorskom primorju ostavio je pustoš. Mnogi domovi su porušeni, a njihovi vlasnici nijesu pokušavali da ih obnove. Rađe su se opredjeljivali sa selidbu. Evo ih danas, ponajviše, u Lastvi Grbaljskoj, na novim posjedima, u novim domovima. Pojedina sela, poput Glavata, više nemaju nijednog stanovnika. U ovoj naseodbini "živi" samo crkva do koje oni što su odselili hoće put da sagrade vjerujući da će Svevišnji povratiti život u mjestu koje izgleda kao da je stihija ovuda juče protutnjala. Ko zna, možda će potomci ovih kojih su nekada ovdje živjeli, uvidjeti da od starog zavičaja mogu uzeti još malo bogatstva, što je ostalo i što im se nudi. Da bogatstva u Donjem Grblju ima, vidi se i po nekim novosagrađenim vilama i vikendicama, čiji su vlasnici, uglavnom, ljudi sa strane. Bez obzira što u mnogim od njih do skoro nije bilo elektrike.

- Do skoro ni puta ni elektrike, veli Zorka Martinović Jeftić, koja je sa komšijom Đorđom Klopanom doživjela da dočeka da se u njihovim domovima upale sijalice, a i da im se "primakne" malo pristojniji put. Zorka, prosto, ne može da vjeruje da je petrolejkama i fenjerima rekla zbogom, jer kako veli, bez puta i struje nije bilo ni govora o povratku onih koji su odavde odselili. Nije njih bilo malo. Do sada su, uglavnom, dolazili da obiđu stare i naherene, polusrušene domove.

Povremeni dolasci sigurno ne daju veliku nadu da će se ljudi ovamo skoro vraćati u velikom broju, da će skinuti korov sa nekadašnjih oranica u kamenom moru. Zov onog drugog je bio i ostao mnogo jači. Njime su svojevremeno otplovili mnogi pomorci iz ovih primorskih sela. Mnogi i penziju zaradili. Mnogi su ostali da plove po suvom, da čekaju prekomorske lađe. Čekanja su se odužila, a zavičaj pritisle mnoge nevolje. Taman, kao što je starost pritisla ove ljude, što bez starog zavičaja ne mogu. U inat svim životnim izazovima.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27. 03.2005             preuzeto iz dnevnog lista Pobjeda

OBNOVA CRKVE SVETOG JOVANA U GRBALjSKOM SELU POBRđE

Vraćanje izvornom izgledu

Kotor, 27. marta - Na crkvi Svetog Jovana u Pobrđu, pri kraju su sanacioni i konzervatorsko - restauratorski radovi, koji su počeli prije četiri godine zahvaljujući angažovanju i sredstvima koje je prikupio Crkveni odbor na čijem čelu je Ivo Knežević. Do sada su izvedeni radovi na statičkom i seizmičkom osiguranju građevine, koji su obuhvatili ojačanje temelja, zidova i svodova crkve, kao i postavljanje novog krovnog pokrivača od kanalice. - Posebna vrijednost ovih radova jeste dosljedno poštovanje projekta konzervatorsko-restauratorskih radova, koje je izradio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor. Njime je naloženo uklanjanje brojnih intervencija na građevini u betonu izvedenih 1967-1968. godine, kao i onih na statici građevine. Najveće od njih odnosile su se na ranije betonske ljuske postavljene preko svodova bočnih kapela i nad kalotama apside, kao i zvonik na preslicu sa tri zvona izrađen u cjelini od armiranog betona, što je u najvećoj mjeri narušavalo arhitektonsku cjelinu. Nju pored crkve čini i njen okolni prostor sa dominantnom zaravni iznad Grbaljskog polja - kaže o radovima na crkvi Svetog Jovana Zorica Čubrović, arhitekta u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Kotor.

Na mjestu zatečenog zvonika izgrađen je tokom 2003. godine, u skladu sa pomenutim projektom, zvonik od kamena a potom se pristupilo i radovima na uređenju unutrašnjosti crkve, koji podrazumijevaju obradu zidova i svodova, obradu ikonostasa, postavljanje elektroinstalacije i još neke radove.

Ovih dana u saradnji sa stručnjacima Regionalnog zavoda arhitektom Zoricom Čubrović i slikarom - konzervatorom Jasminkom Grgurević, sprovodi se isptivanje prvobitnog izgleda ikonostasa koji zbog svog originalnog, vrlo bogatog likovnog rješenja predstavlja značajnu vrijednost crkve. Ustanovljeno je, navodi Zorica Čubrović, ispod poznijih krečnih i bojenih premaza, kao i poznijih intervencija na popunjavanju udubljenih niša za ikone, izvorna obrada ikonostasa sačuvana. Na osnovu ishoda istraživanja zaključeno je da se ikonostasu vrati njegov izvorni izgled budući da ona pored uspostavljanja prvobitnog rješenja u likovnom i arhitektonskom smislu najviše odgovara predviđenom rješenju cjeline unutrašnjosti.

Ikonostas je zidan opekom kao jedinstvena pregrada za oltarski prostor crkve posvećene Svetom Jovanu i oltarske prostore njenih bočnih kapela posvećenih Svetom Petru i Svetom Đorđu. Trodjelna pregrada, pojašnjava Čubrović, podijeljena je po visini na dva reda polukružnih niša u kojima su stajale ikone. Niše uokviruju stubići oblikovani od elemenata opeke, a povezanim lukovima koji su u ravni ispred niša. Ovaj ikonostas je jedinstveno na ovim prostorima jer su ikonostasi uglavnom urađeni kao pregrade od drveta.

L.Đurović

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.03.2005

KOMEMORATIVNA SJEDNICA U SO KOTOR POVODOM SMRTI JOVANA VUJADINOVIĆA

Ponosan i častan životni put

Kotor, 4. marta Povodom smrti Jovana Vujadinovića, nosioca Spomenice 1941. godine i istaknutog društvenopolitičkog radnika, jutros je u Skupštini opštine Kotor održana komemorativna sjednica, kojoj su prisustvovali članovi porodice, opštinski funkcioneri i brojni prijatelji i građani. Komemorativnu sjednicu otvorio je potpredsjednik SO Kotor Željko Avramović, nakon što je minutom ćutanja odata pošta Jovanu Vujadinoviću. O njegovom životu i radu govorila je gradonačelnica Kotora Maja Ćatović. Ona je podsjetila da je Jovan Vujadinović, rođen u grbaljskom selu Bratišići bio jedan od najistaknutijih i najhrabrijih pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Grblju.

U oslobođenoj i novonastaloj državi FNRJ i SFRJ obavljao je niz značajnih dužnosti. Na funkciji predsjednika Opštine Kotor bio je od 1956. do 1966. godine i dao značajan doprinos društvenoekonomskom i kulturnom razvoju opštine. Od 1974. do 1978. uspješno je obavljao funkciju potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Bio je član CK SKJ, predsjednik Odbora za plan u Skupštini SFRJ.

Jovan je bio neposredan i otvoren, ali pažljiv u komunikaciju sa svim ljudima, bez obzira na njihov obrazovni i društveni nivo, često je boravio u rodnom Grblju i doprinosio njegovom razvoju. Bio je veoma cijenjen i ljudi su voljeli njegovo društvo rekla je Ćatović. Ne ulazeći u polemike, on je kao neposredan učesnik ratnih događaja i koristeći validnu građu napisao značajnu knjigu „Grbalj u oslobodilačkom ratu 1941 1945”, koja predstavlja primjer kako se piše stručno i istinito. Može se reći da je Jovan do zadnjeg časa svog života ostavio uspravan i dostojanstven. Shvatio je neminovnost tranzicionih procesa koji su zahvatili i naše prostore. Znao se opredijeliti. Zdušno se zalagao za našu Crnu Goru a protiv potiranja njenog istorijskog i kulturnog bića kazala je Ćatović.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31.01.2005

PJEVAČKO DRUŠTVO ”GRBALj” SE PREDSTAVILO BUDVANSKOJ PUBLICI

Izvorne pjesme gusle i diple

Budva, 31. januara - U dvorani ”Zeta filma” u Budvi pred oko 800 gledalaca održan je koncert pjevačkog društva ”Grbalj”. Poslije dužeg perioda u metropoli turizma čule su se narodne izvorne pjesme, etno muzika, gusle i diple. Poslije svake izvedene numere prisutni su ovacijama pozdravljali izvođače koji su iz tri opštine - Budve, Tivta i Kotora, a rodom Grbljani.

- Društvo je osnovano prije četiri godine sa sjedištem u Radanovićima i za sada imamo 25 članova. To su uglavnom Grbljani koji žive u tri opštine. Imamo za cilj da otrgnemo izvorne pjesme od zaborava, da okupimo što veći broj članova, naravno, i mlađih, kaže predsjednik Pjevačkog društva ”Grbalj” Dragan Drašković.

- Po prvi put smo se predstavili budvanskoj publici koja je izvornu pjesmu, gusle i diple primila iznad svih očekivanja. Na naše veliko zadovoljstvo dvorana je bila prepuna, kaže Drašković.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fügen Sie hier Ihren eigenen Text ein.